„Acolo să stai fă, pân-o veni un prost să te ia !”

O zi obișnuită din săptămână, un drum la piață, printre altele. Locuiesc de ceva ani în afara Bucureștiului, la doar 2 km de granița capitalei. Drum bun, asfalt, nu noroaie, nu gropi. Un drum obișnuit al sec. XXI în România. Și mai ales o zonă unde taxiurile se caută precum aerul condiționat pe caniculă.

Nu am carnet de șofer așa că atunci când am ceva greutate sau este vreme rea, iau un taxi către casă. Nu doar pentru acei 2 km, nici vorbă ! Cel puțin pentru 7 km. Nu că îmi place să dau banii la taxi dar nu am succes la o distanță mică. O singură dată am întrebat la derută un taximetrist ce staționa la 3 km de casa mea. Deși eram sigură că mă refuză, omul a fost super amabil și cineva acolo Sus la răsplătit, peste bacșișul oferit de mine și nicidecum cerut de el, un client nou aștepta chiar în capătul străzii mele !

După aproape 10 ani de când folosesc taxiul de câteva ori pe lună, luat cel mai des de la Bucur Obor, pot spune că am o experiență cu stațiile din zonă și taximetriștii pirat pe care nimeni dintre cei ce au obligația să-i verifice, nu-i vede. După ce acum doi ani la o comandă prin dispeceratul unei firme am avut parte de o sperietură zdravănă, astăzi a venit și o altă bomboană. Atunci am comandat un taxi pentru o distanță de aproximativ 6 km. Șoferul care a venit a început să mă înjure că din cauza sărăntocilor ca mine care merg pe distanțe scurte nu pot ei să-și facă planul ! Am coborât rapid, nici eu nu știu cum, aveam telefonul în mână și i-am zis că dacă nu deschide ușile apăs pe numărul de urgență și fiind comandă prin dispecerat el nu are scăpare. Apoi am sunat la firma respectivă. Nu pot fi sigură dar respectivul șofer avea un comportament de drogat. Firma pretinde că l-a dat afară pentru că nu era singura reclamație de acest gen împotriva lui. Oare ce a așteptat până la mine din moment ce avea măcar un precedent ?!

Spuneam că iau destul de des taxi de la Bucur Obor. Costul unei curse de la piață la mine acasă este în medie 15 lei pe aparat. De nenumărate ori șoferii care par autorizați (au firmă, ceas, becul verde aprins) cer din start sume mult mai mari, de la 25 lei în sus, cea mai mare a fost de 50 lei că ninge doamnă, abia conduc ! De fapt abia începu-se să ningă, asfaltul era negru.

Astăzi, 18 iunie, fac piața pe la 8.30 – 9.00 dimineața și mă îndrept spre una din stațiile de taxi. Două mașini, ambele cu becurile verzi aprinse, nici unul nu vrea cursa asta ! Mai apare unul, trage mașina în stație și pleacă să-și facă piața. Al patrulea vrea 25 lei. Refuz. De nu știu unde apare imediat un tip care zice că mă duce el cu 25 lei cu tot cu ciubuc ! Tare oferta ! Dar mașina nu era în stație. Refuz scurt fără comentarii și mă retrag spre colțul străzii cu gândul să pun pe ceva curat sacoșele, să scot telefonul și să caut pe una din aplicații un taxi din acela blamat și care m-a scos mereu din încurcătură.

Taximetristul 25 lei cu tot cu ciubuc are în sfârșit clientul ideal : o bătrână care abia târa un cărucior de piață. Bun, nimic de zis, treaba fiecăruia ce face cu banii. Ei dar omul nostru după ce duce clienta la mașina lui, habar am unde, apare în dreptul meu și plin de oftică îmi strigă de la volan:

Acolo să stai fă pân-o veni un prost să te ia !!

Țin să-l anunț pe șoferul respectiv care fiind cu ochii pe mine era să dea peste un bătrân, că acel prost a venit la două minute după el, era tot de la o firmă normală de taxi deci prostul îi era coleg. Omul a fost amabil, m-a rugat să-l aștept câteva minute să schimbe bani că nu mai avea mărunt iar cursa a făcut fix 13 lei pe aparat !! Fără ciubucul pe care omul nu l-a pretins dar l-am lăsat eu, ca de fiecare dată când sunt mulțumită de serviciile cuiva.

Din păcate n-am văzut decât că taxiul condus de individul nervos era înregistrat – sau așa cred dacă nu cumva mașina avea firmă falsă. Viteza mașinii și șocul meu văzând bătrânul ce era să fie victimă au făcut să nu pot reține măcar un număr de licență sau înmatriculare.

Ajunsă acasă aveam să văd la televizor că taximetriștii sunt la miting și-și cer drepturi. Abia atunci m-am gândit că este cazul să povestesc pățania. Să fie clar :

-nu am nimic cu firmele obișnuite de taximetrie, dar mojicia, mizeria din taxi și mai ales refuzul des de a lua clienți la prețuri legale au depășit de ceva timp limitele noastre de înțelegere.

-îi respect pe acei șoferi care se poartă civilizat, normal. Și se îmbracă curat și decent.

-mi-ar fi mult mai ușor să fac cu mâna unui taxi pe stradă decât să mă opresc și să butonez telefonul pe o aplicație. Problema este că taximetriștii, într-o proporție mare, nu-și doresc clienți. La propriu ! Cum poți sta în stație, cu becul verde aprins și să refuzi curse de 8, 10, 15 lei în zone fără probleme?! Cea mai șocantă cursă refuzată, fără motiv, a fost în toamna trecută când am plătit 60 lei pentru dus/întors într-zonă depărtată și staționare acolo 20 minute. Îmi amintesc ce mulțumit a fost șoferul care m-a luat atunci, după ce primisem 3 refuzuri și cereri de peste 100 lei cursa ! Este recunoscut de șoferii de taxi cu bun simț că din taximetrie se poate trăi bine, ca din orice meserie, dacă îți respecți clienții. Poate ceva mai bine decât un profesor sau un medic debutant.

-acum un an am fost într-o zonă fără transport în comun. M-a dus cineva dar la plecare urma să comand un taxi pe aplicație. Ieșind din instituție am văzut peste drum 3 taxiuri cu becul verde aprins. M-am plimbat prin jurul lor să găsesc măcar un șofer. Ei bine toți trei erau în magazinul care avea păcănele. Au refuzat cursa care în final pe Uber a făcut 18 lei plătiți direct de pe card, deci fiscalizați ! Mașina de la Uber venit să mă ia în 10 minute de la o distanță apreciabilă.

A practica meseria de șofer de taxi în București, ca în orice oraș mare și aglomerat, este stresant. Dar nu uitați voi, acei șoferi care disprețuiți clienții, că nu aveți cea mai grea meserie din lume. Mă întreb cum pot unii dintre voi să fie corecți, demni, civilizați ?! Ei din ce trăiesc ?! Să nu-mi spuneți că fac taximetrie din pasiune ! Știu, îmi veți spune că aveți clienți-problemă. Ei bine, noi avem taximetriști cu foarte mult tupeu.

Și nu pot să nu-mi amintesc de serviciile de taximetrie din unele orașe europene, pe unde am avut nevoie. Nu zic că n-ar avea și ei oile lor negre dar oare cum de am fost foarte mulțumiți chiar în Bulgaria și Serbia ?!

Concluzia mea este că se câștigă foarte bine din taximetrie dacă vă permiteți să vă bateți joc de clienți. Ați ajuns chiar spaima turiștilor străini și asta e grav !

Și apropo, dna. primar Firea, când vă hotărâți să verificați personal aceste fapte precum unii domnitori de altă dată ?! E ușor să vă puneți o perucă și niște ochelari de soare și să simțiți pe propria piele cum e să cauți un taxi în zonele aglomerate, cum se cer sume fabuloase pentru o cursă de doi lei sau cum se răspunde de parcă ai cere luna de pe altă galaxie. Să nu spun de condițiile din unele mașini și de aspectul șoferilor !

Și vă spun încă o dată, aș prefera să fac cu mâna unui taxi decât să butonez o aplicație. Problema este că voi, șoferii de taxi români MĂ OBLIGAȚI să susțin Uber, Bolt, Clever. Sunt client și plătesc serviciile de taxi.

De ce n-am dreptul mereu la o cursă decentă, curată, normală la preț și mai ales la respect verbal ?!!

2 gânduri despre „„Acolo să stai fă, pân-o veni un prost să te ia !”

  1. Ca bine le zici, Elvira! Sunt asa satula de anumiti taximetristi incat imi vine sa-mi reactivez carnetul de sofer. Noroc ca mai exista si exceptii asa ca nu ma ating inca de carnetul care… este tot in format vechi 🙂 Chiar imi e drag de el, asa vintage cum arata :-)))

    Apreciat de 1 persoană

    1. M-ai distrat cu carnețelul tău. Va fi valoros cândva 😂. Eu nu am permis deși am fost la un pas, îți voi povesti la o cafea despre examenul meu, cum l-am luat și l-am picat fix în același timp și pentru asta mulțumesc Cerului. Uneori 😏, doar uneori mulțumesc, Cum a fost ieri, nu prea…
      Sunt taximetriști de toate vârstele cu care ți-e drag să mergi. Din păcate cam puțini.

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.