Socrate și cana mea cu lapte

Zilele trecute mi-a picat sub ochi un articol destul de scurt privind un studiu al ACS / American Chemical Society. Era vorba nici mai mult nici mai puțin decât despre legătura dintre un aliment blamat în lumea modernă, laptele natural de vacă și un oarecare simpatic reprezentant din larga familie chili, ardeiul iute mai pe românește !! Ei bine, ACS recomanda pe baza unor studii serioase de chimie (societatea are peste 140 ani de activitate) faptul că după o mâncare foarte picantă, focul din gură îl stingi doar cu lapte și nu cu alte lichide cum ar fi chiar apa! Ba, susțin chimiștii, apa amplifică puțin senzația de arsură la nivel bucal. Curioasă pentru că soțul meu e mare amator de mâncăruri picante, m-am aruncat singură în focurile capsaicinei, pline de termeni de specialitate. Bine, pe la o anumită zonă a articolului am dat 3 în 1, adică am sărit din rânduri și m-am proptit în concluzii. Interesant atât cât am priceput eu. Și sincer vă spun, nu lupta dintre capsaicina unui biet ardei iute și un păhărel de lapte de vacă m-a atras așa mult. Nu! Ci diversele teorii despre beneficiile sau neplăcerile cauzate de consumul laptelui de către om, al omului modern în special.

Și uite așa, de parcă n-aș fi avut la ce cugeta, m-am trezit punându-mi singură întrebări de orice natură legate de lapte, pornind de la cele despre existența și evoluția omului în antichitate până ieri când mânca încă bine, despre modificările genetice și gastronomie, cosmetică, puericultură, crize alimentare în timp de război când doar caprele mai dădeau o salvatoare căniță de lapte, despre numărul fabulos de oameni deștepți care au apărut în epocile când laptele, brânza și mămăliga ridicau națiunea, despre…

Și peste toate m-am trezit înjurând, eu care nu iubesc astfel de cuvinte. Speriată m-am dus la un vraci care m-a liniștit, cică să consum lactate, obligatoriu animaliere că mi-ar fi slăbit neuronul! Neuronul meu n-ar fi primit un untișor de văcuță adevărată cum a fost programat și a intrat în sevraj! M-am speriat îngrozitor, nu de sevraj ci de cum este să fur eu laptele văcuții! Că o supăr! Tot vraciul m-a convins că cică dacă nu fac troc cu văcuța, adică eu să iau laptele ce-i prisosește vițelului ei dar să-i dau fân și grajd bun iarna, o mănâncă lupii! Care lupi ori mănâncă prea multe vaci și devin obezi, ori devin vegetarieni prin zonele alea unde nu vezi picior de vacă pe izlaz. Și devin și nebuni că cine i-a creat nu i-a prevăzut cu stomac de rumegător.

Să auzi și să nu crezi! Lupi vegetarieni! Cred că mai repede depresivi că s-a rupt lanțul. Nu ăl strălucitor de metal nobil, ci acela mai important pentru noi, lanțul trofic. Și așa se strică biosistemul creat de zei și vine apocalipsa! Care apocalipsă, aia a minții, a cam venit! Apropo, să nu credeți că doar în lumea virtuală sunt învățați și formatori de opinie. Nu! Îmi povestea cineva că o anume femeie de la țară, posesoare de vacă, marca pentru de lapte, vindea tot laptele bun dat de vacă dar pentru ea cumpăra lapte degresat de la magazinul satului, că acela n-ar fi cancerigen!

După ce am cugetat eu adânc la cele de mai sus, sorbind cu nesaț dintr-un pahar de ayran cică bulgăresc și care se presupune că ar fi trecut 5 – 10 % prin ugerul degresat intern al unei vaci ce a consumat iarbă cu tot felul de chimicale de sinteză, i-am dat un vot de reabilitare netrebnicului de Socrate. De ce?! Simplu! Bietul Socrate a recunoscut că preotesele din Delfi au fost anemice rău când i-au profețit că va fi grecul cel mai înțelept. După ce Socrate s-a dat cu pitiile autodenunțându-se cum că știe că nu știe nimic, s-a răzgândit și s-a dres în fața ceștii cu lapte de cucută, înainte de a sorbi:

Dacă eu sunt cel mai înțelept cu toate că nu știu nimic, cum de ceilalți au pretenția că știu adevărul?!

Și uite așa mi-am dat seama că nimeni nu știe nimic concret dacă ar trebui să beau eu lapte integral de la văcuță naturală și ea 😄, lapte degresat din comerț sau ayran sau kefirul. Sau de ce nu o porție de chișleag de prin Moldova lui Creangă. Așa că am aruncat ayranul pentru un pahar de lapte integral luat direct din ugerul vacii bălțate de o ține baba Leana tot pe la marginea pădurii. Nu de alta dar dacă o valoare ca Minovici experimenta spânzurătoarea pe propriile vertebre cervicale, eu, un om mărunt al societății sec. XXI de ce n-aș experimenta roata, pardon, laptele de vacă pe propria mea existență?! Că de ăla de drigană sunt convinsă că n-ați auzit, e deja istorie.

Al naibii nea Socrate, influencer antic care joci la două capete! Dar după ce am băut lapte de la vacă vie 😂, mi-a revenit memoria și cheful de viață. Și uite așa mi-am amintit de altă invenție a lui Socrate, Testul celor trei (al adevărului, al binelui și al utilității). Că Socrate ăsta a fost celebru la vremea lui, polivalent ca să zic așa, s-a ocupat și de alimentația lumii. Vă spun în altă zi despre asta.

13 gânduri despre „Socrate și cana mea cu lapte

  1. Din păcate, foamea de informație a dus la starea de atotștiutori. Știm de toate și de fapt, ne îndepărtăm de esențial. Eu îmi pun o întrebare: oare cum se explică speranța de viață mult mai mare a oamenilor care mâncau atâtea ”prostii” ?!? Știuuu, nu era poluare… sau poate erau vegetarieni ca lupii…
    Of! Îmi plac lactatele și tot ce este crescut natural, prin urmare le voi consuma cu mare plăcere în continuare, în limita posibilului.
    Felicitări pentru articol!

    Apreciat de 1 persoană

    1. Mulțumesc. Am cunoscut oameni la țară care au mâncat toată viața aceste zise otrăvuri (lapte și brânză, ouă, miere, mămăligă și cu un anumit program săptămânal carne). Au trăit până la vârste mari, media 90 de ani. Acum în același sat de munte oamenii se îmbolnăvesc și mor la 50 – 65 de ani. Deja satul este mai pustiu și mai trist față de anul 2000 când am ajuns noi acolo prima dată.

      Apreciază

  2. Imi place laptele si as prefera pe cel de capra daca ar fi mai usor de gasit. La munte am vazut mai multe capre decat la ses, pt ca sunt mai mici si se adapteaza mai usor reliefului. As cumpara lapte de la producator, dar nici acestia nu sunt sfinti…

    Apreciază

    1. Ai dreptate, laptele zis natural de pe piață lasă mult de dorit. Am avut pe cineva în care aveam încredere dar și-a vândut văcuța, nu mai rentează, oamenii sunt mai în vârstă, așa că vom duce dorul unui lapte adevărat. Laptele de capră este într-adevăr greu de găsit, mai ales că se obține puțin cantitativ de la o căpriță.
      O seară bună !

      Apreciază

  3. Da…Asa e. Frumos articol. Toti cred ca detin adevărul. Avem acces la multă informație dar pe masura ce trec anii nu mai stim sa o discernem.

    Apreciază

    1. Mulțumesc. Din păcate mulți tineri nu pot alege din noianul de informații și asta e grav pentru ei și mai ales pentru copii lor.
      O zi bună !

      Apreciază

  4. În ziua de azi toți dețin adevărul. Habar n-ai pe cine să mai crezi, iar în spatele acestor adevăruri aproape nimeni nu mai ştie să se asculte pe sine. Ca nişte oițe dintr-o turmă, poate mai mare, poate mai mică, dar rar ca un tigru puternic şi solitar. Există o mare confuzie în ființa umană care de multe ori nu recunoaşte „că nu ştie nimic”.

    Apreciază

    1. Așa este, din păcate. Și faptul că avem mult acces la informație azi, duce uneori chiar la drame din simplul fapt că aceasta nu este de calitate și mulți cititori nu pot face diferența între cele bune și cele rele.
      O zi bună să ai !

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.