Sambiki sara au fost 4 oare?!

Cred că nu este om cu cât de puțină cultură să nu le cunoască pe cele trei personaje bătrâne și înțelepte, Iwa-zaru, Mi-zaru și Kika-zaru. Mulți dintre noi le avem în casă sub diferite forme ori ne amintim de ele în situații diferite din viață. Nu le cunoașteți?!

Sambiki Sara, panoul 2 din altarul Tosho-gu

Iwa-zaru este o maimuțică simpatică ce nu-și trădează vârsta și al cărei nume japonez s-ar traduce prin nu spun nimic. Mi-zaru e amica primei maimuțe și în românește s-ar numi nu văd nimic iar cea de a treia, Kika-zaru, nu aud nimic. Cele trei maimuțe care s-au făcut cunoscute pe tot globul sunt prietene de aproape 300 de ani căci stau din 1636 pe panoul al doilea din altarul templului shinto celebru, patrimoniu UNESCO, acel Tosho-gu din munții sacri Nikko. Cei în drept să se pronunțe, specialiștii în culturile asiatice, cred că cele opt panouri ale altarului reprezintă idealul de viață al asiaticului, așa cum îl percepe Confucius. Și este o variantă scurtă. Dar altarul cu maimuțe este într-o clădire micuță, anexă a templului-mausoleu dedicat unui mare șogun. Clădirea avea rolul Sfântului Grajd, adică locul sacru unde stătea un cal pe care se spune că-l călăreau doar zeii când coborau pe pământ. Altarul care are pe un panou Sambiki Sara, adică cele trei maimuțe de aproximativ 50 cm înălțime, are sculptate și desenate numeroase alte maimuțe, acestea fiind considerate în cultura japoneză veche, spiritele păzitoare ale cailor.

Dar varianta completă, după Analectele (Învățăturile) lui Confucius, adunate de elevii săi după moartea învățatului, aduce în atenție și a patra maimuță, Shi-zaru despre care azi nu se mai vorbește decât pe ici, colo, pe la colțuri. Căci așa se pare, a existat inițial și a patra maimuță în acest grup multisecular, pe numele ei Shi-zaru, nu fac nimic, nu gândesc, sunt indiferentă la ce este în jur:

Nu priviți ceea ce este contrar proprietății; nu asculta ceea ce este contrar corectitudinii; nu vorbi ceea ce este contrar corectitudinii; nu faceți mișcare care să contravină corectitudinii .

De ce a devenit ea maimuța non grata?! Probabil oamenii templelor și shogunii care susțineau religiile aveau nevoie ca poporul să fie tăcut, orb și mut! Poate!!

Dar explicația care poate fi mai credibilă este că japonezii suferă de tetrafobie, adică cifra 4 / shi la ei și alte câteva nații din zonă înseamnă moarte! Sau ghinion foarte mare.

Legenda Sambiki Sara / Cele trei maimuțe mistice

Originea acestor maimuțe înțelepte conform culturii japoneze, este incertă. Nu se știe dacă nu cumva mitul a fost adus din China. Căci în cultura locală există o legendă care spune că zeii au trimis printre pământeni trei maimuțe care aveau rolul de a observa și cântări faptele oamenilor, de a transmite zeilor ce rele săvârșesc muritorii și de a supraveghea împlinirea pedepselor divine. Legenda spune că prima maimuță ce a coborât printre oameni a fost Mi-zaru (zaru/ maimuță), cea care a ascultat ce vorbesc pământenii și aceasta i-a transmis informațiile lui Iwa-zaru, maimuța mută. Apoi a coborât pe pământ Kika-zaru, maimuța care nu aude dar poate observa ce fac oamenii. Și ea a transmis ce a observat către Iwazaru. Apoi Iwazaru, după ce a primit lista cu pedepsele hotărâte de zei, a coborât printre oamenii răi și a supravegheat ca fiecare să-și primească răsplata.

Bine, legende sunt multe, unele mai aparte precum cea cu viermii vii din corpul muritorilor, altfel spus observatorii faptelor noastre și informatorii zeilor. Se spune că la 60 de zile viermii ies în timpul somnului omului și merg să informeze zeii despre faptele rele. Atunci cei ce cred în legendă nu trebuie să doarmă, pentru că informatorii divinității nu pot ieși când omul e treaz.

Tradus la noi, mitul celor trei maimuțe înțelepte s-ar dovedi a fi fuga de responsabilitate, teama de a te implica în ceea ce se întâmplă în jurul tău, inerția voită, emoțională și faptică, acceptarea vieții așa cum trece ea cu bune și rele. Sau acceptarea în neștiință a poveștii zeului cu trei brațe, Vajrakilaya care, potrivit mitului, spune că dacă nu vezi răul, dacă nu asculți fapte rele și nu vorbești despre ele, ești veșnic păzit de tot ce înseamnă rău. Doar că în alte culturi există și legea bumerangului.

Atenție la cuvintele pe care le rostești, încearcă să nu auzi lucruri rele despre alții mai ales dacă ele-ți sunt inutile și fii prudent, nu privi la ceva ce-ți poate face rău.

Altfel spus, politică și religie atunci, politică și religie acum în mileniul III.

Confucius, taoism, Socrate ! Doar antichitatea care ne-a lăsat atâtea comori pe care noi cei deștepți astăzi, evoluați, nu reușim să le dezlegăm. Au avut oare ei legături?!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.