Charles Aznavour

Shahnour Vaghinagh Aznavourian pe numele lui adevărat, un armean născut la Paris din părinţi artişti refugiaţi, m-a fermecat cu vocea sa.  La Boheme cu inconfundabilul lui timbru vocal, îmi mângâie şi acum auzul.  Cel mai mare chansonnier al Franţei îmi îmbălsăma sufletul cu eleganţă spirituală  şi o prestaţie calmă pe scenă, cântecele lui mie îmi aduceau  o linişte răscolită ca o dimineaţă de vară când încă nu eşti sigur dacă soarele răsare sau nu să alunge răcoarea nopţii.

Francez dar mai mult armean în spirit, vorbitor a şapte limbi în care şi cânta corect, luptător şi diplomat pentru drepturile armenilor, de altfel de mult timp ambasador  permanent al armenilor pe lângă UNESCO,  a plecat discret din locuinţa lui, în urma unui stop cardiorespirator.

Prieten cu toţi preşedinţii Franţei din ultimii cam 50 de ani, a ratat întâlnirea cu robotul Sophia, săptămâna viitoare la Erevan când trebuia să fie prezent la Simpozionul Francophoniei iar robotul la un seminar economic.

Cum cariera lui fabuloasă se leagă de o altă mare stea, Edith Piaf, cea care l-a desoperit practic şi l-a împins pe drumul muzicii, cel mai mult îmi vin în minte cuvintele ei din Je ne regrette rien !!  

Franţa i-a adus un omagiu deja luni seara când Turnul Eifel a fost luminat în culoarea aurului strălucitor.

Drum bun spre Lumină, Charles Aznavour !

 

Dacă vreţi un articol bun despre Ch. Aznavour,  Rador cu documentarul Portret, Ch. Aznavour a murit    este cel mai bun pe care l-am citit azi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.