Cap de Primăvară, hai mai repede!

Fiecare loc de pe pământ are o poveste a lui dar trebuie să tragi bine cu urechea ca să o auzi și trebuie un gram de iubire ca să o înțelegi.  

Nicolae Iorga

Ne-am plictisit de iarna care nici de data asta n-a fost grea, așa că acum aproape nici nu ne dăm seama cât de repede a venit Cap de Primăvară, Dragobete. O sărbătoare a noastră, autentică, veche, concurentă a catolicului Sf. Valentin.  

Legendele lui Dragobete sunt atât de multe și frumoase, variate după locurile diferite dintre granițele noastre. Toate însă aduc același mesaj al iubirii și renașterii naturii, al perpetuării speciilor, fie că sunt ele plante, păsări, oameni. Și toate se fac după un ritual aparte, frumos, nebunesc, așa cum acel creator măreț al naturii și planetei noastre l-a conceput singur, în mare taină.

Porecla lui Dragobete spune tot despre falnicul personaj de poveste: Năvalnicul! Un hoțoman / De mângâieri și sărutări.  Un hoțoman pentru că sucea și mințile femeilor măritate 😂, că de, orice petrecere dă și-n belele!!  

Cât adevăr e în vorbele lui Ionel Teodoreanu:

Dragostea arde dar lipsa ei usucă! 

 Zilele lunii februarie ar trebui să fie vesele, chiar dacă vremea nu e prea darnică și încă sunt viscole și ninsori. Doar vine primăvara, vine soarele și ziua se mărește, lumina ne inundă inimile și sufletele, speranțele că vom petrece mai mult timp în natură se înmulțesc. Ne pregătim sufletește pentru prima zi de primăvară când împletitura roșu/alb ne va aduce alte bucurii, alte speranțe.

Până atunci însă trebuie ca Dragobetele să fie primit cu inima deschisă, cu dor și mult drag, ca un mijlocitor între timpul înghețurilor și al retragerii noastre din natură și zilele însorite ce vor veni, mugurii plantelor, florile primăverii. Fiecare dintre noi trebuie să respecte ritualurile de Dragobete pentru a se bucura de restul sărbătorilor primăverii.

Eu voi face exact așa cum spune tradiția: măritată fiind, mă voi ocupa de păsările din ogradă și le voi da să mănânce înainte de a mă vedea Dragobete sau  cum îi mai zice, Logodnicul Păsărilor!! Am multe, un stol de vrăbii care toată iarna mă așteptau pe gard  să le dau cerealele și acum îmi cântă zilnic melodioasele triluri ale perpetuării! Sunt primele care împlinesc taina Dragobetelui!!

O viață fără sărbătoare e ca un drum lung fără popasuri!  

Democrit

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.