Dressingul de ieri și de azi

Ultimele zile de toamnă, zile calde peste măsură. Undeva în zare ne chema pădurea cu tonurile ei multicolore, cu parfum de frunze veștede, cu mirosul pământului peste care căzuseră lacrimile cerului, dimineața o ceață densă și misterioasă care-ți amintește de ținuturile acelea unde bărbații umblă în kilt pentru a nu-și uda pantalonii dar își alină sufletul cu o licoare arămie cu parfumuri amestecate de viță și stejari seculari.

Levi's - Camasa

Prietenii noștri ne-au invitat să facem o plimbare cu bicicletele printre arțarii și stejarii cu frunze arămii. Minunată idee să iei o gură de aer proaspăt, să asculți cântecul mierlelor și să admiri viclenia veverițelor. Dar era o problemă: vremea de toamnă e capricioasă, soarele se poate ascunde oricând. Cu ce ne îmbrăcăm pentru a fi pregătiți de orice moft al norilor?

Păi simplu. Ca în tinerețe. Ne luăm blugii și câte o geacă tot de blugi, peste o cămașă ușoară din denim. Preferat de mine Levi’s. Prima dragoste, primii blugi purtați când erai fericit dacă găseai, se uită greu. Și dacă ceilalți aleg adidașii, eu nu-i suport că de, am ifose, îmi iau o pereche de pantofi cu o mică platformă, pentru ca pietricele din pădure, când vom merge și per pedes, să nu-mi creeze neplăceri la tălpi.

Ne luăm și eșarfe? întreabă o prietenă care deja alegea fără jenă din colecția mea. Nu sunt de acord, știi bine ce a pățit Isadora Duncan de la eșarfa purtată în mașina decapotabilă. Cum noi suntem adepții vitezei pe biclă, mă tem să nu pățim la fel. Dar putem lua câte o șepcuță sau o pălăriuță. Eu am una dragă pe care o asortez la multe alte ținute, medicine-pălărie basic.

Medicine - Palarie Basic

A fost o plimbare frumoasă care ne-a făcut nostalgici. Ne-am oprit într-o poieniță și ne-am amintit de plimbările din tinerețe când aveam toată puterea anilor frumoși dar era greu să ne procurăm niște haine mai aparte. Noroc că aveam colegi arabi, că vara la mare veneau polonezii la plajă și așa făceam rost de blugi, de cămăși și geci mai aparte. Cineva din grup remarcă croiala blugilor de atunci și cea de azi. Cam aceeași, plus că noi, păstrători de tradiții 😊 am rămas la albastrul unic de altădată. Cu croiala pantalonilor am mai schimbat puțin, acum preferă blugii mai strâmți și nicidecum evazați. Din fericire nimeni din grupul nostru nu s-a dat cu moda blugilor rupți, franjurați. Până în acest moment. Probabil că încă avem în suflet teama de a nu fi prinși când probam sau plăteam în dolari blugii de care apoi țineam ca la operele de artă. Ce mai, anii studenției și-au pus amprenta și astăzi, suntem aceeași fani ai blugilor dar cei spre clasic. Deși parcă ne alunecă privirea spre cei cu găurele …

Doar încălțările le-am schimbat, remarcă unul dintre prieteni. Ei da, aici are dreptate. Știți ce bine ne simțeam și ce mândri eram de bascheții și teneșii chinezești? E drept că aceia erau chiar buni, chiar lucrați bine încât ne doream să se rupă, să se lăbărțeze, mă rog, să avem motiv de dat rudelor de la munca agricolă. Azi adidașii sunt nelipsiți din garderoba țâncilor, adolescenților, maturilor, bunicilor, străbunicilor.

Camper - Pantof

Încălțămintea de damă s-a schimbat ceva mai mult decât altă dată, adidașii sunt excelenți pentru multe dintre femei. Bărbații o duc cel mai bine la capitolul ăsta, îi poartă oriunde. Îi vezi încălțați în adidași de bărbați la orice fel de întâlnire, chiar dacă poartă costum de mire ori de naș. Ori sutana de călugăr.

Frumoasă e natura cu nuanțe arămii! Dar ce păcat că nu aveam timp să admirăm apusul soarelui printre trunchiurile pomilor seculari! Trebuia să revenim în oraș căci în acea seară doi dintre  prietenii noștri ne-au invitat la restaurant. Dădeau o masă de rămas bun. Vor pleca la copii, pe alte meleaguri. Ultima seară petrecută cu întreg grupul de prieteni din studenție. Restaurantul ales, unul celebru de peste o sută de ani, așa că ținuta era obligatorie.  Pentru asta a fost puțină agitație printre noi, fetele: ne îmbrăcăm ca atunci când am terminat facultatea și credeam că lumea e la picioarele noastre sau ne îmbrăcăm modern dar elegant, după cum se poartă azi? 

Parcursesem un drum obositor pentru ne procura ținutele: multe telefoane, multe mesaje și poze pe WhatsApp, întâlniri prin magazinele din oraș, nopți nedormite. Timpul trecea și noi nu ne hotăram cum să ne îmbrăcăm, de unde să ne luăm hainele să nu pățim precum Meghan și regina Spaniei. În fine, a fost o perioadă de stres și slăbit fără voie. Și iată rezolvarea într-o noapte pe la ora cucuvelelor când o prietenă a dat adunarea la cafea și ne-a propus să ne alegem hainele de pe un magazin online, toate odată pentru a evita situațiile neplăcute. 

Desigual - Sacou

Nu vă spun ce a fost pe noi. Ne-am adunat la patru dimineața la una din prietene care avea soțul de gardă la spital, așa că n-am deranjat decât motanul. Am intrat pe site și a început … nebunia! Ce să alegi că modele câte vrei, culori nu vă spun, nu ne puteam decide ce să luăm fiecare. Cum să alegi când magazinul online are  peste 300 branduri internaționale de top, mărci cunoscute și foarte populare (Mango, Vero Moda), mărci sport (adidas, adidas Originals, Nike, New Balance), mărci de jeans (Levi’s, Lee, Wrangler), precum și mărci medium-high (Michael Kors, Marco O’Polo, Diesel, Lacoste, Tommy Hilfiger, DKNY). Doamne, ce nebunie! Am făcut până la urmă listă, am verificat, am comandat și apoi ne-am relaxat! A doua zi urma să primim coletele, să probăm hainele și în caz că ceva era în neregulă, puteam rezolva cu un retur urgent. Așa a și fost, a doua zi am primit comenzile și din fericire toate ținutele au picat excelent pe noi, cele trecute de prima tinerețe.

Scotch & Soda - Rochie

Surpriză însă tot a fost când ne-am văzut în rochițele pentru petrecere: erau foarte apropiate de cele purtate de noi acum ceva ani când ne luam adio de la băncile facultății. Doar materialele se deosebeau calitativ, erau neșifonabile (ce folos, la vârsta asta dansul e mai lent și mai mare distanța între parteneri că de, burta de bere… 😉).

Am fost toate elegante, fiecare în felul ei: cu rochițe înflorate sau dintr-o singură culoare, cu dantelă sau nu, după preferințe, ba una dintre prietene a dorit o rochie de seară cu broderie fină. Așa cum îi făcea mama ei cândva de ne umpleam de invidie.  

Guess Jeans - Rochie

Seara petrecerii fiind de toamnă, mai rece, fiecare dintre noi își alesese și câte un sacou elegant care se preta atât ținutei de ocazie, cât și uneia de oraș, de după amiază. Femei calculate, nu glumă. Adică nici șifoniere încărcate că de, stăm la bloc dar nici bani cheltuiți pe haine pe care să nu le folosim.

A urmat plecarea prietenilor noștri și noi, destul de triști dar mulțumiți că au copii buni, i-am însoțit la aeroport. Era un moment solemn, aveam nevoie de eleganță în suflet dar și la exterior. Aici n-a fost nici o înțelegere, toți ne-am îmbrăcat după cum am dorit. Să vă spun ce grup frumos am fost în aeroport? Păi toate am venit într-o ținută lejeră, purtând blugi negri, gri sau pantaloni de stofă și sacouri. Dar aveam toate bluze asemeni iilor românești care au atras privirile călătorilor din aeroport. A fost emoționant cum am gândit toate la fel și cum ne-am amintit de ultima zi de școală când am venit, toată grupa noastră, cu ii și cămăși găsite prin cuferele bunicilor sau, cei ce nu aveau, cu cămăși brodate cât mai apropiat de cele originale. Acum se găsesc peste tot, chiar și la Answear.

Answear - Bluza
Answear - Bluza

Cele ce am rămas după ce avionul cu prietenii noștri s-a pierdut printre nori, ne-am retras la o terasă să ne ostoim dorul deja instalat. Cea mai nebunatică dintre noi, după ce și-a șters în grabă un mărgăritar din capătul unui rid, a prins glas:

-Fetelor, suntem niște fraiere! Am pierdut nopți, ne-am ciorovăit, ne-am stricat ochii prin reviste și laptop să ne luăm haine cu croieli moderne, ținute noi cum n-am mai purtat până acum. Și ce-am luat?!  Ce purtăm la muncă, la piață, la chef, în vacanțe?! Aceiași blugi din tinerețe doar că au alt material mai bun și sunt puțin mai strâmți. Purtăm cam aceleași rochițe și eșarfe, doar că azi băieții noștri nu mai sunt atât de focoși ca în facultate. În facultate, după rochița mea puțin șifonată se prindea tata  că după cursuri am dat și o tură prin Cișmigiu, seara prin amurg!

Dragele mele, moda se schimbă totuși dar se învârte în cerc. Știți bine. Blugii s-au purtat și se poartă? Sandalele cu platformă, e drept mai subțire, s-au purtat și se poartă? Pantaloni în carouri am purtat în tinerețe și se poartă și azi? Fuste creion, bluzițe tricotate scurte până la buric s-au purtat și se poartă și azi? E drept că noi nu mergeam la examene cu bluzițele alea de 10 cm de la umăr până la buric și nici cu blugii! Aveam rochițe serioase, cum nici la vârsta asta nu mai purtăm. Dar și când scăpam de sesiune și nu ne mai vedeau profii! Deci noi am fost cam mereu în pas cu moda, am avut stilul nostru, de fapt singurul pe care ni-l permiteam atunci. Hai să recunoaștem că ne-a prins bine și că astăzi putem să ne îmbrăcăm cu aproape orice, combinând îndrăzneala cu decența. Acum un singur lucru ne lipsește: fusta cu franjuri și blugii rupți!  Bine, nouă ne-ar trebui blugi cu găuri mai mici că de, vortexurile polare nu ne ajută la articulații.

Haideți să ne completăm garderoba în pas cu moda. Cât mai avem timp 😅!

Answear - Jeansi

Cum adică unde găsim? Păi tot de unde ne-am luat ținutele de gală, doar că acum ne înscriem întâi în Answear Club. 10% reduceri pentru membri e ceva, ne rămân bani să luăm și niște adidași de bărbați pentru soți, să nu mai facă mofturi când îi trimitem la piață. Plus că ați văzut ce comod e să comanzi pe ANSWEAR.ro: înebunești acasă în fotoliu că nu știi ce să alegi din sutele de modele dar odată comanda plasată, te odihnești … până vine curierul !


Articol scris pentru SuperBlog 2019, ediția de toamnă, proba nr. 12

Poze preluate de pe answear.ro

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.