Cum desfac șampania? Simplu, cu sabia!

Șampanie! În victorie o meriți; în înfrângere ai nevoie de ea.

Napoleon Bonaparte

Șampanie, vinul civilizației, cum i-a spus Talleyrand! Un cuvânt dar mai ales o licoare ce a fermecat și amețit oamenii de-a lungul ultimelor secole. Cine a fost responsabil cu măreția ei? Desigur francezii. Ei au redescoperit vinul cu bule și, în încăpățânarea și orgoliile caracteristice, au făcut din ea un brand de țară. Șampania, așa cum o cunoaștem noi azi, este o realizare pe care mulți o cred doar franțuzească. Dar nu este așa, contribuția la ceea ce azi aducem pe mesele noastre de sărbătoare e combinată. Adică, după cum zicea tot Talleyrand cu altă ocazie:

Franţa şi Anglia trebuie să fie strâns unite, cum sunt calul şi călăreţul. Important e un singur lucru: să nu fii calul.

Ei bine, în povestea șampaniei, francezii au fost călăreții iar englezii, caii! Și acest fapt e clar și dovedit nu doar cu documente ce se regăsesc la Societatea Regală de Vinuri din Anglia dar și prin metodele deosebite de a deschide o sticlă de șampanie. Dacă recomandarea somelierilor este să rotești ușor sticla pe care o ții cu un prosop, după ce ai slăbit puțin sârma care ține dopul, iată că francezii s-au dovedit buni călăreți băutori de vin, în goana calului.

Sabrage

Povestea spune că unii ofițeri de husari din armata lui Napoleon, erau adesea invitați la recepții de tânăra văduvă numită mai apoi Marea Doamnă a Șampaniei, Madame Clicquot. Aceasta fusese căsătorită cu un ofițer de husari și mare proprietar de podgorii și crame. Spre deosebire de felul de a fi al altor familii franceze, tânăra soție și noră participase efectiv la discuțiile importante legate de afacerile viticole ale familiei. Soarta însă i-a răpit prematur tânărul soț. Nu și ambiția. Având cunoștințe solide în domeniu, după moartea soțului se hotărăște să preia frâiele afacerii, într-o perioadă când femeile nobile nu aveau voie să muncească și nici să-și gestioneze banii. A știut teribil de bine ce face deoarece Casa Veuve Clicquot a ajuns chiar distribuitor oficial al casei imperiale ruse iar astăzi este din nou printre cele mai celebre case de șampanie.

Dar revenind la petrecerile organizate la palatul ei, Madame Clicquot obișnuia ca la plecarea invitaților să ofere în mod special ofițerilor de husari câte o sticlă cu șampanie. Care ofițeri nu aveau răbdarea de a ajunge cu ea la cazarmă așa că, din goana calului retezau gâtul sticlei cu sabia cu care retezaseră și vieți pe câmpul de luptă sau în dueluri de onoare. Metoda a fost preluată și de ruși sub numele à la husari.

Tehnica sabrage

Această metodă aparte de deschidere a sticlei de șampanie / vin spumant, este dificil de realizat dacă nu ai puțină experiență. Somelierii chiar recomandă să nu o faci dacă nu te pricepi sau nu ai în preajmă un specialist. Și neapărat de reținut, nu orice sticlă de vin spumant poate fi deschisă prin metoda sabrării. Doar sticlele sudate pot fi deschise astfel.

 Laguiole Champagne sabre
Sabie scurtă pt. sabrare

Indicațiile sunt simple, poate mai greu de pus în practică de novici:

Se lasă sticla peste noapte in frigider apoi, suplimentar, se mai pune gâtul sticlei într-o frapieră cu gheață.  Înainte de sablare se manipulează ușor, fără a o agita, se șterge condensul, se desface ambalajul și se slăbește puțin sârma care ține dopul; se fixează cumva cu privirea locul unde trebuie lovit, adică zona unde cele două jumătăți ale sticlei se unesc, sub coș. Ei și iată momentul culminant: sticla se ține la un unghi de 20° față de podea, orientată spre un loc liber de oameni și obiecte fragile (pe o pagină a unui somelier se spunea că viteza cu care pleacă dopul ar fi de cam de 40 km/h); se atinge gâtul sticlei cu partea neascuțită a săbiei și cu o mișcare fermă se lovește buza sticlei (bucata de sus a gatului sticlei) care va zbura împreună cu dopul! De obicei și cu un pic de vin spumant care spală tăietura de cioburile fine.

Dl. Marian Timofti, președintele OSR (Organizația Somelierilor din România), explica faptul că în zilele noastre sabia pentru sabrare este neascuțită, ea fiind folosită doar la lovirea în punctul comun, acolo unde sudura longitudinală se uneşte cu gâtul sticlei.

Ce pot spune este că o astfel de sabie e al naibii de scumpă așa că un cuțit solid cred că-i poate ține locul în zona casnică.

Sticla de șampanie

Sticlele pentru şampanie sunt formate din două jumătăţi (laterale), sudate între ele longitudinal, iar gâtul sticlei este sudat separat. Aceste suduri ale sticlei de şampanie sunt realizate pentru a-i oferi acesteia o rezistenţă mărită la presiunea exercitată de către vin, explică într-o prezentare dl. Timofti.

Cei care fac frecvent sabrare spun că este bine să fim atenți la tipurile de sticle pe care vrem să ne jucăm căci, exceptând șampaniile tradiționale, sticlele moderne sunt întărite din construcție pe zonele de sutură, tocmai pentru a fi mai rezistente.

M-am amuzat teribil urmărind câteva filmulețe pe youtube, unele foarte explicite în tehnica sabrării cu paharul de șampanie, cu cardul bancar, telefonul și câte altele. Oamenii sunt inventivi. Doar că, mare atenție, sticla poate deveni periculoasă, inclusiv dopul dacă atinge pe cineva în ochi.

Dacă se întâmplă ceva rău, bei ca să uiţi; dacă se întâmplă ceva bun, bei ca să sărbătoreşti; dacă nu se întâmplă nimic, bei ca să se întâmple ceva.

Charles Bukowski vă dă acest sfat și sigur vă îndeamnă să luați întotdeauna câte două sticle cu vin spumant dacă vreți să încercați singuri à la husari. Pentru că e nevoie de o gură de șampanie ori de reușiți, ori de ratați sabrarea pe prima sticlă. La a doua vă rog, nu riscați să pierdeți vinul Diavolului😂!

Bonne chance mes amis!

2 gânduri despre „Cum desfac șampania? Simplu, cu sabia!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.