Azi e ziua lui Leif Erikson !

Pe 9 octombrie 1964 , S.U.A. proclamă Ziua Leif Erikson  A fost aleasă după data când ajunge în America prima navă cu emigranţi norvegieni, nava Restauration.  Deşi numele Leif Erikson şi data de 9 octombrie nu au nimic în comun, există o poveste la care ţin ambele ţări, ambele continente.

Leif descoperă Lumea Nouă, Christian Krogh (1852-1925), pictor și scriitor norvegian

Leif Erikson a fost primul european despre care se ştie că a ancorat pe ţărmurile Americii, cu 500 ani înainte de Columb!  Cel puţin aşa se înţelege din Saga lui Erik cel Roşu.   Sagas, saga la singular, sunt scrierile vikingilor despre istoria lor veche şi în care se povestesc călătoriile, cuceririle, luptele, relaţii de rudenie, multe altele. A plecat în această expediție după ce ar fi auzit povestea unui anume Bjarni Herjólfsson, negustor, care a zărit prin 985 coastele tărâmului necunoscut dar n-a putut ajunge acolo.

Cele 3 opriri ale lui Leif Ericson: Helluland, Ținutul Rocilor Plate”, Markland („Ținutul pădurilor”) și Vinland, azi L’Anse aux Meadows sursa: Finn Bjørklid – My own drawing

Leif Erikson, despre care se crede că a trăit cam între 970 şi 1020, a fost explorator viking, creştinat, ce a descoperit coastele Americii de Nord în anul 1002 – 1003, se pare azi Canada. O zonă bogată în somon, viţă de vie şi păşuni aşa că încheie tratate cu indigenii şi întemeiază aici  Vinland.   Etimologia numelui, importantă pentru adevărul istoric, nu este clară. Poate fi pământ cu pajişti, pământ cu vânt, pământ cu viţă de vie .

Important din această poveste, europenii au pus piciorul pe pământul continentului american, atunci al nativilor înainte cam cu jumătate de mileniu de Cristofor Columb!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.