Plimbare printre oferte vacanta

Oferte vacanta

Septembrie a fost o lună cu multe încercări pentru mine și soțul meu. Ne aștepta vacanța portugheză dar înainte de plecare am dorit să rezolvăm o restanță turistică și să găsim  cazare Sinaia pentru o minivacanță de toamnă. Trecea anul 2019 și nu folosisem voucherele de vacanță. Mai aparte  la instituția unde lucrează soțul meu căci regula este să plătească omul cu banii lui și apoi, dacă factura corespunde dorințelor departamentului financiar, îți primești banii înapoi. Dacă nu,  zici să fie de…. și rămâi cu amintirile zilelor de vacanță și buzunarul gol. Puținele zile rămase din concediu nu ne permiteau decât o deplasare aproape de București. Și din atâtea oferte vacanta câte are România,  au căzut zarurile pe cazare Valea Prahovei, mai precis pe Sinaia.

Oferte vacanta. Vila Arizto

Sinaia este statiunea turistica de pe Valea prahovei
Oferte vacanta. Peleș

Sinaia, alegerea perfectă la Vila Arizto

Deși eram stresată de documentarea pentru circuitul portughez, a trebuit să pierd ceva timp căutând și analizând la sânge, pe diverse site-uri, o cazare corespunzătoare cerințelor noastre: așezată cât mai aproape de obiectivele turistice, curată, cu personal amabil, să ne asigure un loc de parcare bun și, cel mai important în cazul nostru, să primim la final o factură și o chitanță fiscală pentru cazare și alte servicii hoteliere. Suma  corespunzătoare voucherului este fixă și nu ne doream să o depășim pentru că oricum aveam obligatoriu și alte cheltuieli ce nu se puteau deconta.

Am pierdut câteva seri încercând să dau un egal între cerințele noastre și cazările găsite. Eram gata să renunț când am descoperit că o prietenă pe care o știu că are cam aceleași pretenții ca și noi, a povestit frumos de Vila Arizto. Ca să scurtez povestea, am luat legătura cu prietena mea, am mai cerut câteva lămuriri și apoi, convinsă că e alegerea aproape perfectă, am rezervat camera dorită. După puțin timp am primit confirmarea și a urmat un schimb de mesaje cu proprietarul, pentru a fi siguri că la final soțul își poate recupera banii. 
Din atâtea oferte cazare, Vila Arizto, s-a dovedit a fi exact pe gusturile noastre la  condițiile oferite. Cât privește patronii și personalul auxiliar, ne-au depășit așteptările, prietena mea a avut dreptate să-i laude. Dacă ar fi să ne întoarcem în Sinaia, tot la această vilă am rezerva.

Problema la noi a fost aceeași cu cea de anul trecut și probabil va fi și anul viitor dacă vor mai fi alocate fonduri pentru vouchere de vacanță: trebuie să găsim cazări bune, cu patroni corecți pentru ca noi să nu  pierdem banii pe care statul încă îi dă în sprijinul dezvoltării turismului românesc. Și eu am învățat că atunci când ți se dă ceva ce nu dăunează, nu-i frumos să refuzi. În cazul nostru, timpul a fost cel care ne-a dat de furcă în alegerea locației pentru că, așa cum am spus mai sus, este o variantă mai ciudată de a da acei bani. A trebuit să facem singuri totul în situația în care eram presați de alte activități, unele plăcute, altele mai dureroase sufletește, plus că ne aștepta o vacanță într-o țară mică cu o istorie deosebită.

Piatra Craiului, trasee turistice
Oferte vacanta. Piatra Craiului

Știți cum se spune, copilul când are o durere, plânge. Așa și noi ne-am spus oful cu timpul pierdut aiurea căutând cazarea potrivită. Și dezlegarea, nu la pește, a venit de la un grec din Sinaia unde am mâncat preparate grecești de parcă eram într-o tavernă  din vre-un sătuc al Epirului: dar de AZ-Turism nu ați auzit? Că vă rezolvau ei problema fără să pierdeți atâta timp!  Ei bine, până atunci nu auzisem dar părea ceva interesant, așa că i-am cerut grecului să ne dea amănunte, am cerut la pachet pita aceea bună cu ulei și mirodenii, i-am urat de bine și am plecat spre Peleș. Seara am intrat pe az-turism și ne-am lămurit. Bineînțeles că am căutat printre multele cazări din Sinaia, aflate pe pagina lor, și Vila Arizto. Este! Și locația grecului!  Dar am aflat după, când deja jocurile le făcusem noi. Avantaj totuși, AZ-Turism promovează cazări bune și pentru mine a fost ca un test neprogramat și care mă face să rețin că anul viitor mă pot baza pe ei.

Sincer, situația asta care mi-a mâncat timp și nervi de doi ani, mi-a dat de gândit că oricât de pricepută mă consider eu în organizarea vacanței și alegerea cazării, uneori trebuie să apelez și la agenție de turism. Cum în România pentru vacanța munte suntem fani cazare vile și cazare pensiuni,  este de luat în calcul solicitarea serviciilor unei agenții. Pentru litoral aș alege totuși o cazare hotel și pentru a alege unul bun și convenabil la preț, chiar am nevoie de agenție de turism. Alegerea unei cazări la malul mării potrivit dorințelor familiei mele chiar este o muncă serioasă.

 

Cum pregătesc o vacanță

Partiile de ski din Azuga
Oferte vacanta. Azuga

Mă gândesc că un intermediar serios, căruia să-i trimit o listă scurtă și clară cu doleanțele mele despre zona pe care vreau să o vizitez, m-ar ajuta mult. Așa cum s-a întâmplat când am ales sejururi prin agenții dar în afara țării. Aș pune la dispoziția agenției următoarea listă:

-Locul unde vreau să-mi petrec vacanța;

-Condițiile pe care le doresc la o cazare (central sau nu, tip de cazare adică hotel, pensiune, apartament dar și tipul camerei / parter ori etaj și existența unui lift.

-Mijlocul de transport agreat și ales în funcție și de anotimp. 

-Faptul că voi călători singură, cu soțul ori cu părinți sau copii. Foarte important pentru că în ultimul caz sunt locații care nu acceptă copii mici.

-Regimul meselor, adică cu mic dejun, demipensiune, pensiune completă sau fără nici o masă.

-Condiții de plată, preferabil fără avans, dacă se poate însă și modul de plată pe care îl agreez, cardul sau cash. Aici depinde și de politica locației.

-Posibilitatea anulării fără penalizări într-un timp rezonabil. 

-Dacă merg cu mașina proprie, posibilitatea parcării în siguranță, gratis sau contra cost.

-M-ar interesa posibilitatea rezervării prin intermediul agenției a unui city-pass, bilete la spectacole sau/și muzee, rezervări la anumite restaurante de renume, etc.

-Existența unor servicii suplimentare cum ar fi transport asigurat gară sau aeroport, posibilitatea de a închiria o mașină prin recepția cazării, și, de ce nu, chiar posibilitatea de a achiziționa bilete de avion ieftine pentru distanța Timișoara – Constanța de exemplu. Și observ că AZ-Turism are deja acest serviciu.

La servicii suplimentare eu aș ține cont și de posibilitatea agenției de a-mi încheia, printr-o firmă parteneră,  o bună asigurare de călătorie, în cazul în care nu dețin una anuală. Asigurarea este foarte importantă pentru vacanțele externe.

-Voi transmite agenției, obligatoriu, și intervalul de timp pe care îl voi petrece acolo.

-Bugetul de care dispun, real, pentru acea vacanță este iar un must.

Babele-Sfinxul
Oferte vacanta. Sfinxul și Babele

Toate acestea ar scuti timpul meu pierdut pe net și desigur stresul pe care îl am de multe ori când proprietarii locurilor de cazare nu se obosesc să-mi răspundă la mesaje importante. 

Alegerea unei bune agenții de turism

După ceva ani de experiențe turistice, trebuie să recunosc că și alegerea unei agenții de turism care să fie serioasă este o problemă de care trebuie ținut cont. Nu aleg niciodată o agenție doar după o reclamă agresivă sau un afiș stradal. Pentru că sunt Stan(a😉) Pățitul. M-am luat după enorm de multă publicitate ce și-o făcea în toate mediile posibile o anumită agenție de turim, susținută de oameni în care credeam și n-am mai căutat referințele turiștilor. După ce am luat țeapa și am citit câteva pagini de păreri, bune dar mai mult rele, mi-am dat seama că nu agenția era de vină pentru dezamăgirea mea, ci ignoranța, tot a mea,  că nu am căutat informații. Și așa mi-am creionat o serie de detalii pe care le am în vedere la alegerea unei agenții de turism:

– Să fie pe piață de măcar un an de zile și să fie cunoscută. Vechimea unei agenții turistice nu mă ajută prea mult, dovada Thomas Cook despre a cărei istorie am scris pe blogul meu turistic și care anul acesta a adus necazuri la aproximativ 600 000 turiști și 21 000 parteneri.

– Dacă agenția are un sediu fizic la care pot veni doritorii și unde se poate vedea expusă licența de turism eliberată de Ministerul Turismului și obligatoriu o asigurare de insolvabilitate (în cazul agențiilor serioase pot fi văzute și pe website-ul lor); aceasta  să dețină o pagină de impresii sau chiar un forum pe care turiștii să-și spună experiența folosirii serviciilor agenției respective, să pună întrebări. Nu mă deranjează nici dacă agenția lucrează doar în online, atâta timp cât îi pot verifica datele.

-Posibilitățile de contact să fie variate și rapiditatea cu care se răspunde. Și părerile clienților care au avut probleme și au primit sau nu răspunsuri de la agenție, reprezintă semne bune.

-Personalul care interacționează cu clientul să-mi poată da cât mai multe informații corecte și aici mă refer și la posibilitatea ca oricine din operatori să răspundă promt întrebărilor mele.

-Să presteze servicii complete, de la cazare, intermediere transport local sau facilitatea de închiriere mașină. Un plus pentru care m-aș opri la o anumită agenție, ar fi și o ofertă bună de zboruri tip charter spre destinația aleasă. 

-M-aș interesa și sigur aș ține cont dacă acea agenție are foarte multă reclamă sponsorizată în detrimentul celei făcute din gură-n gură cum ziceau bunicii, azi mai mult din tastă-n tastă. E foarte important.

-Un fapt de care mai nou țin cont, dacă acea agenție caută diversitate de la sezon la sezon, în condițiile în care turiștii au gusturi în schimbare, dorințe noi (gen turismul rural interactiv, tabere sau circuite tematice, etc.). Asta îmi dovedește că acea agenție este mereu atentă la schimbările inevitabile ale turismului.

Am să vă spun că de-a lungul anilor, în puținele vacanțe făcute prin agenții dar mai ales prin prisma unui site de impresii turistice, am învățat chiar că relația turist-agenție, turist-prestator de servicii turistice, este o problemă foarte spinoasă și greu de mulțumit ambele părți. Turiștii sunt de n feluri și din păcate, foarte mulți dintre ei blamează agențiile sau cazările bune pentru că nu pot cântări nici măcar grosier  că o vacanță reușită, satisfacțiile, depind enorm de mult de acel raport preț plătit/calitate servicii primite.

STATIUNEA TURISTICA AZUGA
Oferte vacanta. Azuga

Dacă-mi permiteți, eu aș sfătui orice turist să cântărească bine bugetul de care dispune pentru o vacanță și să stabilească din timp ce așteptări are de la ea (vacanță culturală cu vizitare obiective,  o vacanță de leneveală cu mâncare cât mai multă și băuturi scumpe, o vacanță combinată relaxare-cultură, o vacanță de făcut fotografii pentru un blog sau o lucrare, etc.).

La tot ce am spus mai sus, o vacanță reușită luată printr-o agenție de turism, eu cred că  depinde în primul rând și de o minimă informație a mea privind destinația, pentru ca întrebările ce pot fi un veritabil test adresat operatorului cu care interacționez, să-mi dea mie, cumpărător de servicii turistice, un minim de siguranță că acea agenție chiar își cunoaște ofertele și că operatorii ei sunt bine școliți. Și spun asta pentru că am întâlnit cazuri când turiști care au luat prin agenții, au înjurat la întoarcere exact agenția că nu au avut plajă largă și nisip fin, că nu au avut mall, câte altele. La întrebarea ce ai cerut când ai mers la agenție, răspunsul a fost edificator: Dați-mi ceva bun, oriunde credeți, căci sunt obosit, vreau șapte zile la mare pentru aerosoli, într-un loc liniștit, unde să mănânc bine și ieftin și să dorm mult!  A fost sfătuit să aleagă Balcic, de exemplu. De fapt a primit ce a cerut 😄 și nu agenția poartă vina că vacanța a fost un adevărat fiasco.

Ca o concluzie, pentru mine posibilitatea de a-mi organiza singură vacanța, de la cazări la bilete de avion, este o altă vacanță practic. Dar cum zeul Cronos are mare ciudă pe noi, oamenii mileniului III, am fost de câteva ori și sigur în viitor voi avea nevoie de serviciile unei agenții de turism. Asta pentru economie de timp în primul rând și apoi pentru simplul fapt că trimițând dorința mea clară și precisă agenția îmi poate oferi o vacanță standard aflată pe ofertele ei sau îmi poate creiona o vacanță personalizată. Și pot face totul online.

Călătoriile mi-au dovedit că oricât de atenți am fi la detaliile organizării, la firmele și agențiile cu care lucrăm, uneori există și ghinioane, situații neașteptate de care nu e vinovat decât hazardul și nu agenția turistică, hotelul sau pilotul. Așa că e bine ca pe lista noastră de pregătiri de vacanță să trecem și acest risc și să nu dăm cu pietre în nevinovați.

Pot să spun că a fost o surpriză pentru mine să aflu de AZ-Turism chiar în Sinaia iar la câteva zile după revenirea la vatră să fie probă de concurs SuperBlog. Și să găsesc pe lista lor și două locații din Sinaia unde am fost în octombrie. Asta îmi dă un plus de încredere. 
Ar mai fi multe de spus pentru că la acest capitol al vacanțelor, călătoriilor atât pe cont propriu cât și prin agenții, ma aprind repede și devin guralivă. 

Atractii turistice in Statiunea Mamaia
Oferte vacanta. Mamaia

Închei cu un citat care mi-a plăcut mult, pot spune că fără voia mea l-am testat în două vacanțe în care am avut și ghinion.  L-am mai folosit și-l repet și aici:

O călătorie este asemeni unei căsătorii. Calea cea mai sigură de a greși este să crezi că ai controlul total asupra ei.

                                       John Steinbeck


Articol sri pentru SuperBlog 2019, ediția de tomnă, prob nr.17.

Poze preluate de pe AZ-Travel, arhiva personală și pixabay

Un gând despre „Plimbare printre oferte vacanta

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.