Liniște, Mama Geea se reface!

Este atât de multă liniște în jur și nu-mi vine să cred. Doar vrăbiuțele mai ciripesc vesele după ce au ciugulit una din ultimele mese pe care le-o servesc în primăvara asta. Și motanul nimănui care vine zilnic să-și ia porția de mâncare. Azi era fomist rău și mieuna supărat, de obicei așteaptă răbdător la geam. Oare vecinii mei au devenit mai economi, să nu zic zgârciți și nu-i mai aruncă și lui niște resturi?! Se zice că în vremuri de criză caracterul omului iese pe obraz.

Liniște! Multă liniște în jur, nu trec mașini decât așa, ca prin anii „60, nu manelele, nimic. Îmi place de obicei liniștea, ador să mă scufund în ea și să-i simt puterea. Azi însă e ciudată, e nefirească, e și ea temătoare la fel ca noi, oamenii. Dar împreună facem un lucru bun. În orice bătălie, fie cu arme, fie cu vorbe, când dușmanul găsește locul gol, când nu are pe cine ataca, se cam retrage, se sperie și el sau moare de foame. Bine, mai sunt și soldați proști care atacă, ignorând ordinele comandanților. Sar de unii singuri în fața invadatorilor și apoi urlă că nu-i ajută nimeni. Să sperăm că sunt din ce în ce mai puțini. Sau că sunt împiedicați să facă rele.

Răsărit în margine de București

În atâta liniște unii dintre ai noștri, chiar din familiile noastre, sunt obligați legal și moral să iasă în fața invadatorilor. Tocmai ei, până ieri huliți, batjocoriți atât de politicieni cât și de noi, oamenii de rând. Cred că e timpul să folosim puțina hârtie igienică care se mai găsește și să ne ștergem ideile murdare, precum sugera cândva Rebengiuc. Cred că este vremea, mai ales cei care în această perioadă muncesc de acasă, sunt plătiți pentru a fi împreună cu copiii lor, noi toți, să înțelegem că medicii, farmaciștii și asistenții au o perioadă extrem de grea și periculoasă; că polițiștii sunt obligați să iasă în stradă pentru a asigura liniștea și ordinea; că vânzătorii din magazinele alimentare și locuri de distribuit hrana preparată sunt expuși infecției și sunt obosiți de la volumul mare de muncă; că gunoierii trebuiesc respectați pentru că fac această muncă murdară și periculoasă în aceste zile când noi ne spălăm pe mâini din 5 în 5 minute. Și că militarii armatei române sunt iar pe baricade, în lupta cu un dușman perfid iar contractul lor de muncă este de 24 de ore din 24 la dispoziția statului și că nu pot fugi de sarcinile primite invocând probleme de familie în aceste momente de criză. Cred că ar fi bine să facem mai puțină politică, să criticăm mai puțin. Situația este aparte și nici un guvern de la revoluție până azi nu s-a confruntat cu ea, sincer nu are experiența unei astfel de bătălii. Ce e mai grav, nici un guvern din lumea asta nu știe acum ce forță și dotare are în viitor dușmanul zilei, Covid-19. Sunt mai mult presupuneri, e drept făcute de specialiști. Și fără părtinire, fără ură, doar o concluzie, nici guvernul trecut nu s-a ocupat de sistemul de sănătate publică, doar de biserici. Dacă vă aruncați un ochi dincolo de granițele noastre, vedeți că unii au luat în râs pandemia chiar până alaltăieri. Și nu era orice nație minoră, ci visul vieții multora dintre voi. Probabil că au doar o mânecă despărțire de restul Europei, dacă aveau două….

Zilele aceste Planeta Mamă, Mama Geea cum îi ziceau vechii greci, și-a luat concediu de la noi, oamenii. A obosit să ne mai aducă aminte că trebuie să avem grijă și de ea, sau în primul rând de ea. Zilele acestea ne-a arătat că se poate trata singură și foarte rapid dacă oamenii nesătui, cei care cred că au doar drepturi și nici o obligație, sunt împiedicați să-i mai facă rău. Zilele acestea straturile atmosferice de deasupra zonelor intens populate s-au limpezit, după cum arată imaginile din sateliți transmise de NASA, deci efectul de seră s-a diminuat considerabil. Apele Veneției au devenit iar limpezi și chiar peștișorii au îndrăznit să se arate pe acolo pe unde gondolierii plimbau turmele de turiști. Animalele folosite la greu pentru a suporta șuncile turiștilor ce nu puteau face câțiva pași prin insule și zone exotice, se odihnesc. Plasticele și gunoaiele aruncate de turiștii supremi pentru care natura e sclava lor, nu plutesc zilele astea pe apele mărilor și râurilor și se vor stânge doar în coșurile de gunoi. Și pajiștile, poienele pline de flori vor fi mulțumite. Multe, foarte multe năravuri omenești vor fi încarcerate în nervii unora care nu pot sta nici măcar 14 zile cuminți acasă, de voie sau de nevoie. Planeta va respira puțin, doar puțin pentru a-și prelungi agonia. Dar ne dă o mare, imensă lecție că viitorul depinde de noi. Din păcate, omul n-a înțeles niciodată din lecțiile istoriei și după orice încercare a devenit și mai feroce cu natura. Așa va fi și acum, când va scăpa din ghearele virusului actual, omenirea va sărbători cu ferocitate și inconștiență terminarea carantinei, fără să țină cont că acel conducător nevăzut ne-a atenționat dur de data asta. A câta oară?! Avea dreptate Eduardo Galeano când a spus:

Istoria nu spune niciodată adio. Istoria spune mereu: Ne revedem mai târziu!

Să stăm în casele noastre, cei care pot, să fim sinceri, nu e sfârșitul lumii. Avem ce face dacă vrem. Azi este mult mai ușor decât în trecut. Azi avem biblioteci virtuale, cinematografe, muzee, opere, sală de concerte, teatre și chiar teatrul radiofonic cu frumoasele și inegalabilele povești de altă dată. Pentru cei cu copii este momentul ideal să-l petreceți împreună și să vă cunoașteți cu adevărat unul pe altul, părinte-copil, lucru de care vă plângeați înainte că nu aveți timp pentru asta. E timp suficient pentru mișcare fără costisitorul dus la sală – facem curățenia de primăvară 😂, pentru mici reparații prin casă, pentru citit, ascultat muzică, făcut planuri de vacanță (țineți cont că anul acesta va fi mai scurtă și în mod sigur mai scumpă), pentru pus flori, pentru glume și pentru speranțe! Și neapărat pentru scris povești frumoase pe bloguri!

Și ascultați muzică bună de calitate. Este un balsam, este panaceu și nu costă nimic. Rieu m-a fascinat mereu cu ideile lui iar Il Silenzio, ascultat și privit până la capăt, mi-a părut potrivit acestei perioade. Poate ca un cântec de leagăn. Haideți să fluierăm cu Rieu!

Voi ce idei aveți pentru a trece cu bine această perioadă de marea, necesara Liniște planetară?! Și ce credeți că vor face oamenii după ce va veni eliberarea?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.