Distanțarea socială?!

A trecut ceva timp de când n-am mai intrat pe aici. Dacă pentru unii izolarea a însemnat mai mult timp liber, la mine a fost, culmea, exact invers. Ei dar să sperăm că ne revenim și fizic și psihic dar și pe la partea de hobby-uri. Apropo, citeam într-un articol că pe locul doi al hobby-urilor preferate de femei în anul 2018 este călătoritul de plăcere, adică vacanțele (după fashion, locul unu, desigur), și undeva spre locurile nouă sau zece ar fi crearea de conținut scris). Mda, mă regăsesc doar că aș urca mult pe listă povestitul din vârful degetelor, scrisul pe blog!

Dar de când îmi tot propun să-mi reiau gândurile pe tastatură, mă tot împiedic de distanțarea socială! Adică nu pot ajunge să socializez ce-mi doresc, că în rest laptopul, purtătorul blogurilor mele, îmi este pe genunchi sau doar la un braț distanță, pe birou, cu alte cuvinte păstrez cu el o oarecare distanțare fizică, absolut necesară scrisului și cititului, sănătății ochilor mei și vertebrelor cervicale 👨‍💻.

Cum la mine acasă televizorul pe canalele de știri funcționează doar când munca fizică este de plăcere (spălat vase, spălat pe jos, eventual spălat cățel) sau la prânz (ora 17), de cam trei luni ne lovim de niște cuvinte, expresii care mai de care mai deosebite. Și uite așa uneori soțul meu mușcă mai adânc din ardeiul iute când aude toată floarea cea vestită a intelectualității politice românești (și jurnalistice, dar nu mă dați de gol) și nu numai, cum ne învață să păstrăm distanța socială oriunde mergem pe timp de pandemie! Mă bătea gândul să încerc distanțarea socială dacă mă oprea un polițist să mă întrebe de declarație. Experiment eșuat, nu i-au plăcut nici unuia ochii mei (poate unde sunt albaștri, le amintește ceva, cine știe 🤔). Am încercat și la magazinul din colț dar când m-a întrebat casierul cu ce plătesc, cash sau card, s-a dus naibii orice distanțare socială, a rămas doar distanțarea fizică! În dex ezistă o explicație 😅 care desigur nu mă mulțumește în actualul context. Undeva, cineva m-a trimis pe la englezi să-mi explice ei dar de, eu încă trăiesc și vorbesc românește!

Am preferat să păstrez distanțarea fizică și pe stradă și la market. Dar distanțarea socială jur că nu. Bine, dacă zice guvernul să mă distanțez social, zic ca el că de, dacă-i lege nu-i tocmeală când o socializare mai iute cu organul legii te arde la portmoneu! Sau la card, tot una! Și sincer vorbind îmi place să nu mă distanțez fizic de finanțele mele, doar de viruși!

Acum sincer, lăsând pălăvrăgeala de mai sus, oare oamenii ăștia de ne conduc politic și media, nu au nici un moment de strălucire a neuronilor proprii? Dacă nu au timp de așa ceva, nu au sfătuitori în ale exprimării? De aproape două luni și OMS-ul a sesizat incorecta exprimare și a venit cu sfaturi:

Termenul de distanțare socială este greșit și nu trebuie folosit….deoarece conexiunile sociale sunt mai importante ca niciodată. Am spus distanțare fizică deoarece este important să rămânem distanțați fizic dar CONECTAȚI SOCIAL….oamenii trebuie să aibă grijă de sănătatea lor mentală și de cei dragi în timpul pandemiei.

Spus de epidemiolog OMS, Maria von Kerkhove/ martie2020

Tot OMS a atras atenția asupra numărului mare de depresii și sinucideri din perioada pandemiei, fapt ce intră în sfera de lucru a multor organizații profesionale:

Schimbarea formulării din „socială” în „fizică” ne poate ajuta să evităm conotațiile și percepțiile negative asociate cu anumite grupuri, clase sociale, etnii sau persoane cu factori de risc pentru infecție Covid-19 potențial letală. E necesar să menținem și accentuăm empatia socială și apropierea emoțională, manifestate față de oricine, deoarece acestea pot deveni o adevărată linie a vieții. Recunoscând și validând existența celorlați printr-un gest sincer de empatie și apropiere emoțională, păstrând distanța fizică, poate salva vieți –la propriu. Să promovăm solidaritatea socială și ideea că trecem prin această criză împreumă, că nimeni nu e imun, nimeni nu e rupt de lume ca „o insulă”; să contracarăm, prin aceasta, sentimentele că „nimeni nu mă dorește, nimeni nu mă iubește, nimeni nu mă acceptă”, în așa fel încât nimeni să nu se simtă împins spre pasul drastic și final al sinuciderii. Toți avem responsabilitatea asta, inclusiv guvernele și mass – media.

Pentru a gestiona efectele pandemiei Covid-19, e necesar să utilizăm termenii „DISTANȚARE FIZICĂ” ȘI „APROPIERE EMOȚIONALĂ”, în loc de „distanțare socială”
Danuta Wasserman, Rutger van der Gaag, Jan Wise
(preluare →📑)

Managers at  Domino Park in Brooklyn have painted white circles on the grass in a bid to enforce social distancing amid the coronavirus pandemic

Cam așa arată zilele astea Domino Park din Brooklyn, New York /dailymail.co.uk. Distanțare fizică între persoanele care nu fac parte din aceeași familie.

Cum ați trecut peste aceste săptămâni, distanțați social ori distanțați fizic de Covid-19?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.