La adio tu, vă amintiți? Mie îmi amintește de moartea soției lui Vasile Șeicaru. Un televizor a luat foc de la un scurt circuit, femeia dormea și gazele ucigașe n-au fost simțite. A murit în somn și cel care a găsit-o a fost soțul ei. N-a căzut nici un guvern pentru că rețeaua de energie electrică nu era alimentată cum trebuie, că televizorul nu a funcționat cum trebuie, cine mai știe ce. Desigur că V.Șeicaru a fost cercetat serios ca persoană suspectă. Ce i s-a întâmplat lui s-a repetat de foarte multe ori în România, poate nu cu decese dar cu destui oameni care și-au pierdut bunurile pentru că funcționarii, muncitorii, directorii angajați nu și-au făcu treaba. Oameni care au sesizat scurgeri de gaze, jocuri de tensiune electrică au fost ignorați. Și mulți au rămas pe drumuri. Ați văzut revolte în fața guvernului?!
Incendiile din spitalele de azi, cele care se ocupă în special de bolnavii infectați de Covid-19, sunt groaznice, înfiorătoare. Nu poți să nu-i mulțumești divinității că tu sau cei dragi ție nu au fost în acel spital, la momentul dramei. O imensă tragedie pentru cei ce au fost acolo în momentele dezastrului.
Tragedia de la Balș ne aduce, pe cei care încă gândim, în fața marii, adevăratei tragedii a noastră, a românilor. Este năucitor, incredibil cum noi, o țară europeană, putem trăi și suporta așa ceva. Nu suntem singurii care am avut incendii în spitale și, logic, oricând și oriunde se pot întâmpla astfel de lucruri care nu țin neapărat de cât de modernă este instalația. Zilele acestea s-a întâmplat și la cel mai mare spital din Chile. Cum se descurcă personalul medical și nemedical din spital în astfel de cazuri, face marea diferență între noi și restul lumii civilizate.
Ce nu înțeleg eu de ceva timp:
NU înțeleg cum o persoană aleasă în Parlamentul României poate sfida toate legile țării, fără să fie pedepsită! Dacă eu plec de acasă fără mască, primesc amendă. Senatoarea noastră și grupul ei, NU! Oare drepturile mele nu sunt încălcate?! Oare cei care au fost îndemnați atât de mult timp să-și dea botnița jos pe stradă și oriunde în public, când au aflat că celebra Diana (în nici un caz zeița antică) are o acoperire (incorectă) pentru a nu purta mască, ce-au gândit? Adică luați voi proștilor amenda că eu am chipurile o acoperire! Falsă acoperire la volumul plămânilor persoanei!
NU înțeleg cum o persoană aleasă în funcții publice importante poate instiga la revoltă generală, cum poate pretinde că are drepturi depline în orice instituție a statului?! Oare o persoană care a absolvit dreptul nu știe că nu poate intra cu forța peste o comisie de anchetă (spitalul Balș)? Nu știe că nu poți suna la 112 pentru că nu ai voie să intri liber într-un spital pentru Covid-19? Ba să invoci că firma de pază este privată și n-are drepturi, nu te-au recunoscut cine ești săi dea onorul?
NU înțeleg cum jurnaliștii pot hărțui persoanele pe stradă, alergându-le cu microfonul și nerespectând distanța fizică de 1.5 – 2 m? Pentru acest fapt nu există lege?
NU înțeleg cum o persoană publică, tot din Parlamentul Românie, poate regreta faptul că facebook interzice chemarea la mitinguri pe paginile sale!
NU înțeleg cum poate fi numit în funcții publice importante – senator, deputat, ministru – o persoană fără studii superioare complete! NU înțeleg cum poate conduce cineva un minister doar pe criterii politice și nu profesionale. Îl regret pe doctorul Tătaru care, bun sau rău, era pe meserie. Să nu credeți că nu am respect pentru acei oameni care n-au diplome, n-au cultură, poate sunt analfabeți dar au bun simț și o mare hărnicie și devotament față de semeni. Am să vă indic o poveste emoționantă și chiar vă rog să citiți Orașul din desagă, Impresionantă, adevărată și chiar dacă e greu de acceptat azi, merită știută.
NU înțeleg cum un spital care a beneficiat de fonduri imense, nu are o centrală termică proprie. Dar are un punct termic intermediar, adică doar pentru spital, loc unde apa poate fi puțin reîncălzită. Și nimeni din restul pavilioanelor de la Balș nu s-a plâns de frig în acea noapte, doar din pavilionul 5! Sau de ce nu s-a apelat la pături termice, materiale de care se folosesc alpiniștii? Sigur se găsea un donator!
NU înțeleg cum de un spital mare, foarte mare, un loc ca o bombă, nu se face un instructaj temeinic și des repetat pentru prevenția și conduita personalului în caz de incendiu! Îmi amintesc spovedania unui medic român ATI ce practică medicina în Suedia și care a punctat în povestea ei fix această problemă a prevenirii incendiilor în secțiile care folosesc intens aparatură electrică și oxigen.

NU înțeleg de ce nimeni nu iese în stradă, nu se revoltă după ce un bebeluș de șase săptămâni a intrat în stop cardio-respirator după ce preotul care-l boteza l-a scufundat complet în apă, altfel decât cere procedura, deși acest fapt a fost interzis în urma altor întâmplări de acest fel, fiind permis doar udatul pe cap. Copilul duminică era în stare foarte gravă, fiind găsit de echipajul SMURD cu multă apă în plămâni iar comunicatul spitalului spunea că acel copil, dacă scapă, va rămâne cu mari sechele. Azi cineva susținea pe un post tv că nu era multă apă, doar 110 ml ! Păi măi jurnaliștilor, 110 ml apă în plămânii unui copil de șase săptămâni, născut și prematur, înseamnă teribil de mult. Copilul a decedat. Aici nu intervenim? Nu ne revoltăm asupra unei tehnici periculoase pentru un nou născut, căci oricât de priceput ar fi preotul care face acea triplă scufundare în apă, copilul poate suferi de boli necunoscute iar spaima sau chiar oprirea scurtă a respirației îi poate fi fatală. Cu atât mai mult cu cât există tehnica acceptată de biserică prin care copilul poate fi botezat prin turnarea apei pe cap, fără a fi scufundat, brutal pot spune pentru acel suflețel. Destule cazuri de copii cu probleme de la botez în ultimii ani, aflate de când presa e foarte activă, ar necesita schimbarea procedurii botezului ortodox, că doar biserica s-a modernizat masiv în anumite practici care convin clericilor. Chiar prea mult dacă unele biserici transmit slujba înmormântării prin stația exterioară, indiferent de vecinătatea unei școli, grădinițe, spital sau chiar locuințe. Și să recunoaștem, tehnica botezului nu aparține creștinismului timpuriu ci procedurilor create după sec. I. Dacă putem face spovedanie prin telefon, oare botezul nu s-ar putea simplifica în această procedură a scufundării? Oare Isus a fost botezat de două ori, o dată pentru ortodocși și altă dată pentru catolici? A prevăzut Isus scindarea bisericii (Schisma a fost în anul 1054, practic din motive de luptă pentru putere)? Nu, Isus a fost unic, biserica Lui a fost unică, doar slujitorii Lui au avut și au orgolii nemăsurate!
Adăugat pe 03.02.2020:
„DA! Este adevărat! Că trebuie să botezăm prin întreita afundare, dar putem să protejăm gura şi nasul bebeluşului. Putem să prindem copilaşul din partea din spate, îl afundăm cu întreg corpul, dar nu afundăm în apă gura şi nasul. Cred din toată inima, că prin această practică împlinim Canoanele Bisericii noastre, voia lui Dumnezeu, dar şi bucuria părinţilor să fie deplină. Nădăjduiesc în mila lui Dumnezeu să nu mai avem astfel de momente dureroase din pricina Tainei Botezului, ci acest moment să fie cea mai frumoasă sărbătoare a familiei”, spune Părintele Gabriel Chereji,

NU înțeleg de ce senatorii și deputații noștri care se bat să adune lumea în stradă doar din motive politice și aglomerează linia de urgență 112 cu cereri ilegale, nu iau atitudine față de abandonul școlar. Știți că acesta a ajuns la cote alarmante chiar în ultimul an școlar complet înainte de pandemie. Dar se vrea un referendum pentru menținerea orei de religie în școli! Dacă la ora asta de religie toți elevii ar ști să citească, ar fi bine. Măcar pe silabe ca la depunerea unui jurământ de parlamentar! Dar ce facem cu copiii care au abandonat școala? Pe aceia îi aducem doar la moaște fără să fie capabili să citească o rugăciune? Sau măcar calendarul ortodox să știe ce sfânt e cu roșu și care cu negru?
NU înțeleg cum vocile puternice ale momentului din centrul Bucureștiului nu iau atitudine la nivelul burselor oferite elevilor din școlile românești. Citeam cu mirare că un elev din sectorul 1 al Bucureștiului, poate lua bursă de merit 1000 lei/ lună în anumite condiții sau 600 lei/lună iar cei cu probleme medicale sau sociale în familie, o bursă de 100 – 150 lei/lună. Fix la o zi după asta, DiGi tv dădea bursele unor copii de la sate: 100 lei/an, în situația în care primăria locală dă ceva, ori nimic, 0 lei că primăria nu are bani! În primul rând nu cred că este o măsură bună să ne plătim copiii ca să învețe (că de pile pentru notele condiționate de burse se ocupă părinții). L-am întrebat pe fiul meu, salariat cu studii superioare, ce părere are despre aceste burse de merit, fabuloase zic eu, în condiția în care un salariat stagiar are un venit cu puțin mai mare dar are și multe obligații. A rămas șocat, nu știa și răspunsul lui m-a luminat: De ce bani? Un minor are dreptul să primească bani? De ce nu cărți, cursuri la care să fie supravegheată prezența? Ceva care să-l ajute cu adevărat în procesul de studiu? Ceva haine sau alimente, ce are nevoie copilul dar nu bani direcți la vârsta asta! Nimeni, absolut nici o voce a străzii, cu sau fără mască medicinală, n-a luat poziție în această discriminare față de copii. Cred că bursele ar trebui date centralizat, nu la latitudinea primăriilor locale: Potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) în şedinţa de luni, 9 septembrie, Executivul a decis ca, în anul şcolar 2019-2020, cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social pentru elevi să fie cel stabilit de autorităţile administraţiei publice locale, aflat în plată în anul şcolar 2018-2019. MEN precizează că autorităţile locale pot stabili un cuantum mai mare al burselor, în funcţie de posibilităţile financiare existente la nivel local.(un comunicat de presă din 2019). Discriminare!! Aici este o hartă interactivă cu acordarea burselor pe zone.
NU înțeleg ce este bătaia asta de joc față de drapelul Românie. Este fluturat peste tot, inclusiv ca pelerină de ploaie, mască covid, covoraș de stat cu fundul pe bordură, chiar batistă și apoi aruncat pe oriunde după ce trec mitingurile. Și de ce facem abuz de tricolorul românesc când luptăm doar pentru drepturi salariale?! Că în afara țării unora le e rușine să-l recunoască! Avem o lege care-l apără pe bietul tricolor! Dar cine are curajul să aplice legea?! Ori mai știe cineva că există acea lege?
NU înțeleg încă multe, foarte multe lucruri, mai ales cele de manipulare grosolană a populației credule (un exemplu ar fi majorarea cu 40% a pensiilor, brusc și fără studii dar de înțeles că pe seama generației tinere care, la rândul ei, nu știe dacă va mai avea de unde lua o mică pensie). Sunt multe nedumeriri și toate vor rămâne în faza asta. Probabil că sunt mai proastă decât proaspăta ingineră angajată la apele române care avea ca studii cinci ani vechime la … Master. MasterClub, cafenea. Aprofundate studii dacă nu știa că monitorul la care lucra de peste 30 zile se deschide cu apăsarea pe o tastă și nu pe ecran!

Din păcate problemele din spitale vor continua. Din vina personalului, din vina managerilor care nu sunt verificați asupra contractelor și lucrărilor pe care le fac sau pur și simplu hazardul. Nu întâmplător am amintit la începutul articolului de drama lui Șeicaru, drama omului simplu care nu poate acuza decât destinul. Și mă gândesc cu groază la acei părinți care s-au chinuit să aibă un copil și care, deși extrem de grijulii cu acesta, trăiesc marea dramă de a le deceda pruncii din motive pur și simplu minore sau necunoscute. Fără a fi fatalistă, destinul există și nu-l putem controla în totalitate, oricât de deștepți ne credem noi. Lenea, incultura, avariția însă sunt marile necazuri dacă nu aplici regulile, dacă legile nu sunt clare, dacă cei ce ar trebui să îndrume, să controleze și să dea amenzile, de ce nu, nu-și fac treaba. Atunci DA, lista morților în incendii din spitale, școli, grădinițe, supermarket, vor continua și vor fi multe. Apropo, v-ați întrebat când vizitați mall-urile, ce s-ar întâmpla în cazul unui incendiu într-un aglomerat super market ale cărui uși sunt blocate de pizzerii, shaormerii sau alte magazinașe care folosesc focul?
Că ne tâmpim pe zi ce trece, a fost clar atunci când doi indivizi, părinți, s-au supărat că o salvare intră pe pârtie să dea primul ajutor unui copil rănit. A, era copilul altor părinți!! Nu ne interesează dacă nu-i al nostru! Că dacă era copilul cuplului certăreț, poate băteau și paramedicii că n-au sosit instant!
Cu mult drag ! Aveti un blog superb, cu articole interesante si educative. Va multumesc si eu, si va doresc sa aveti parte de bucurii în toate, pace, sanatate în deplina libertate si mult succes pe mai departe, în toate aspectele si dimensiunile perceptiei vietii !
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc mult.
ApreciazăApreciază
Trista si dureroasa realitatea contemporana, cotidiana, mondiala, iar actualitatea româneasca este absolut catastrofala !
Sunt greu de înteles atâtea „taine”, paradigme,
ce s-au acumulat în ADN ul omului de mii de ani.
Sunt multumit adeseori ca ma-nteleg pe mine,
învat sa iert si sa iubesc pe prieteni si dusmani…
Zile senine binecuvântate cu bucurie-n Suflet pace, libertate, draga Elvira !
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc mult pentru urări. Avem nevoie toți de așa ceva. Să ne citim cu bine cât mai mult timp!
ApreciazăApreciază