Bahá`í

Zilele trecute am auzit câteva cuvinte care m-au surprins – să se ducă în Siria cu religia lui Bahai! Părea ceva ce se vrea reactivat cu intenție, ideea că Bahá`í este o sectă ce ne-ar face rău, nouă, românilor. Când am avut timp, am căutat pe net informații. Nu despre Bahá`í am căutat, aveam ceva cunoștințe despre cult de câțiva ani, ci despre cel cu care era asociat cultul. Nu voi comenta mai mult despre persoana respectivă pentru că, aparent, nu este nimic de speriat iar eu, ca un simplu muritor ce sunt, iau de bună ce scrie pe cv-ul omului, că este musulman nepracticant. Doar că nu orice român știe ce este Bahá`í și, în necunoștință, pot apărea tot felul de scenarii apocaliptice.

Regina Maria, admiratoare Bahá`í

Despre cultul Bahá`í am fost curioasă să aflu amănunte atunci când am aprofundat viața Reginei Maria a României »»📃 și »»📃. Așa cum am scris deja în articolele mele, Regina Maria, a noastră, a fost primul cap încoronat care a aderat la cultul acesta Bahá`í, și este și azi un nume foarte respectat de către conducătorii religiei. Dacă ați citit despre Tehna Juvah, ați aflat deja că regina avea la Balcic o micuță capelă anglicană, o capelă ortodoxă numită Stela Maris dar și un loc amenajat în stil Bahá`í , Templul Maria Ruh. Să fim drepți, regina noastră sunt convinsă că a rămas o anglicană în inimă, că a fost o mare admiratoare a cultului Bahá`í dar și-a dus până la capătul vieții și dincolo de acesta datoria impusă de alții în adolescența ei, aceea de a fi regină peste un popor ortodox. Datorie de care de altfel s-a achitat excepțional, cerând ca inima ei să fie depusă în capela ortodoxă de la Balcic, Stella Maris.

Pe lângă ce e important pentru noi românii – a fost regina care a obținut ceea ce ministrul Ionel Brătianu nu a reușit, sprijinul Europei pentru înfăptuirea României Mari, la Conferința de Pace cu celebrele cuvinte Am venit să dau un chip României – Maria a fost de rit anglican, cultul religios al tatălui dar este confirmată și ca protestant luteran prin poziția tatălui la conducerea unui ducat din Saxonia, mama însă este ortodoxă; nașii de botez au fot de rit luteran și ortodox, apoi Maria s-a căsătorit cu Ferdinand, viitor rege al României care era catolic și a trecut prin trei ceremonii religioase de nuntă, catolică, anglicană și oarecum ortodoxă la venirea în țară. Copiii reginei au fost botezați în religia ortodoxă, după cum cerea Constituția României din 1866. cap. II. Apoi și ea, în 1926, devine oficial ortodoxă! Un melanj de religii, culte, acceptabil totuși fiind ale Europei dar care cred că și-au pus amprenta pe sufletul acestei femei celebre și hulite în același timp. Deși toleranța religioasă se pare că funcționa în familia regală, Maria și-a dorit poate o religie unică, o capelă unică unde întreaga familie să se roage împreună, folosind aceleași simboluri, canoane, cuvinte, speranțe. Sau a fost dezamăgită de religiile cunoscute, cum singură mărturisește:  întristată de lupta continuă dintre credincioşii diferitelor confesiuni şi obosită de intoleranţa lor reciprocă, am descoperit în învăţăturile Baha’i adevăratul spirit al lui Hristos, atât de des tăgăduit şi greşit înţeles, unire în loc de luptă, speranţă în loc de condamnare, dragoste în loc de ură şi multă încurajare pentru toţi oamenii.”

În colecția bibliotecii Bahá`í sunt 2 fotografii ale reginei Maria. Una ca regină activă, a doua – aceasta – ca regină mamă cu drepturi mult îngrădite de fiul său, regele Carol al II-lea
Fotografii ale SM Regina Marie a României în viața ulterioară (în calitate de regină mamă) pe vremea când a acceptat credința Bahá'í și mai tânără, ca regină consortă a României. Ea a fost primul cap încoronat care a devenit bahá'í. Inițial, prințesa Marie de Edinburgh, era nepoata reginei Victoria, singurul conducător dintre cei cărora li s-a adresat Bahá'u'lláh care nu a dat un răspuns complet negativ la mesajul Său. / preluare din bahai-library

Așa că apariția ziaristei misionarei americane a cultului Bahá`í, Martha Louise Root, venită la București după ce viața reginei – și a țării – luase o turnură nu tocmai bună după decesul regelui Ferdinand, a cimentat credința reginei dorina reginei de a cunoaște mai bine cutumele acestui cult. Dar Regina Maria avea cunoștințe despre religia Bahá`í încă din anul 1920. Citind despre acest fapt, am înțeles mult mai bine prezența Mariei în rândurile indienilor sioux, care la rândul lor au îndrăgit-o, numind-o atât de simbolic Femeia pe Care o Chemi.

„Bahá`í World” : „Învățăturile Bahá`í aduc pace și înțelegere, sunt ca o amplă îmbrățișare care aduce alinare celor care sunt în căutarea speranței. […] Am aflat în învățăturile Baha’i adevăratul spirit al lui Christos de atâtea ori negat și prost înțeles… Unitate în loc de conflicte, iubire în loc de ură și o mare încurajare pentru toți oamenii ” / 1933, cuvintele Reginei Maria a României.

Bahá`í, pe scurt

Steaua cu Cinci Colturi
Primul semn al Baha i, numit haykal / templul în arabă, provine din ebraicul hēyḵāl/ templul (lui Solomon). Reprezintă și corpul uman.
Leonardo+Da+Vinci Pentagrama De Foc
Leonardo da Vinci

Pe scurt, religia Bahá`í este o religie monoteistă care și-a propus să unească sub același simbol toate religiile lumii, o religie mondială, să fie cum spun ei „încoronarea tuturor religiilor care au existat până acum”. A fost fondată de persanul Mirza Husayn’ Ali (1817 – 1892) în 1863, după ce mugurii, ideile religiei, răsăriseră încă din e 23 mai 1844, când, în Shíráz, Persia sau Iranul de azi, un tânăr cunoscut sub numele de Báb (semnificând „Poarta”) a anunțat o apropiată venire a unui mesager al lui Dumnezeu  care va aduce omenirii o perioadă de armonie, egalitate între toți oamenii planetei, indiferent de rasă și cultură. Numele vine din cel dat de fondatorul său: Baha’u’llah, în arabă „Glorie lui Dumnezeu” sau „slavă lui Dumnezeu”. Credincioșii din întreaga lume s-au organizat în peste 100.000 de centre subordonate Centrului Mondial din Haifa (prin comparație, la noi în țară avem peste 28000 de lăcasuri de cult din care peste 16500 sunt ortodoxe) .
În 2007, această religie număra peste 7 milioane de membri, dint aproape toate etniile și țările lumii.
Baha’i crede într-un singur Dumnezeu unic şi etern, Creatorul Întregului Univers. Adepţii credinţei Baha’i cred că Dumnezeu nu are nici început, nici sfârşit, de altfel ca la toate credințele mari. Ei îl descriu ca un „Dumnezeu personal, incognoscibil, inaccesibil, sursa oricărei revelaţii, etern, omniscient, omniprezent şi mai ales puternic.” Dumnezeu ne-a creat din dragoste și noi, când Îi răspundem, o facem tot din dragoste, nu pentru raiul promis sau de frica iadului, spunea un credincios Baha’i.

În seara zilei de 22 mai 1844, Báb și-a declarat Misiunea în această cameră, în orașul persan, Shiraz. (foto preluată de pe bahai.org)

Un fapt pe care nu-l întâlnim la nici o altă religie, ei nu au călugări, preoți și deci nici școli teologice care scot anual slujbași religioși plătiți din banul public, nu au temple la fiecare colț de stradă, nu au o întreagă pleiadă de conducători înșirată pe multe trepte ierarhice precum în creștinism și probabil și în alte culte, nu au interdicții speciale pentru femei, nu există botezul! Ba din contră, un copil nu poate fi primit în cultul Baha’i decât după ce împlinește vârsta de 15 ani și înțelege despre ce este vorba. Ei, în doctrina lor, consideră că omul se naște liber și fără păcatul original. Cred că o ființă nouă, fiind darul lui Dumnezeu, la naștere este plină de calități dar mediul o poate schimba de-a lungul vieții: O, Fiu al Spiritului! Nobil te-am creat, tu însã te-ai înjosit singur. Ridicã-te astfel întru condiţia pentru care ai fost creat. Familia este considerată sacră. Membrii cultului au o altă viziune a vieții de apoi decât a noastră, înmormântarea se face mai apropiat de procedura islamică decât de cea creștină sau a altor religii. Se permite practicarea obiceiurilor etniilor care au aderat la cult, nu cum au făcut creștinii când au schimbat total tradițiile popoarelor creștinate. Misionarismul se face fără a se cheltui din bugetul cultului și fără a cere bani din pușculița statului, adică cei dornici de a răspândi credința Baha’i o fac benevol, în timpul lor liber, fără a fi susținuți financiar. Și se spune că nu acceptă donații de la cei ce nu sunt adepți ai cultului.

Dintre visele cultului pentru viitor ar fi ca întreaga planetă să vorbească o limbă unică, existentă deja sau creată, pentru ca oamenii să se înțeleagă mai ușor. Ca turist, înțeleg perfect acest lucru. Dar n-am reușit să trec ușor peste un articol din presa noastră care făcea legătura dintre esperanto și cultul Bahá`í, cum că esperanto este limba creată special pentru a ne subjuga acestui cult. Esperanto, cel care speră, o limbă artificială inventată la sfârșit de sec.XIX de un polonez, a fost pusă pe seama conducătorilor Bahá`í care vor astfel, impunând-o cetățenilor planetei, să conducă lumea. Dar creatorul esperanto nu se regăsește între adepții Bahá`í, ba mai mult ar trebui știut că esperanto a fost a doua limbă artificială iar după aceasta au mai fost câteva zeci de încercări nereușite de a impune noi limbi artificiale. Dar în politică, jurnalism și în religie, totul e permis. Căci articolul denigrator le avea pe toate.

Printre principiile cultului sunt egalitatea femeilor cu bărbații căci  „Sufletul, esența a ceea ce îi face pe oameni umani, nu este nici masculin, nici feminin” , dreptul la învățătură al tuturor copiilor să fie egal, indiferent de etnie și sex. Cultul susține o armonizare între știință și religie, recunoașterea faptului că toate religiile au o origine comună, etc. Cât privește relația religie/știință și buna armonie dintre ele, am fost surprinsă să citesc că sunt preocupați că „Tehnologiile emergente, cum ar fi inteligența artificială, dețin un potențial mare de a canaliza spiritul uman pentru a face față celor mai presante provocări ale umanității”.

Per total pare o religie care atrage mult, oferă adevărata libertate spirituală și nu îngrădește nici financiar și nici emoțional negativ credinciosul (teama de pedepsele după moarte sau faptul că un copil nebotezat este un mare păcătos, de exemplu). Dar oare cum mă poate convinge pe mine că totul e frumos și dezinteresat? Desigur că ce am scris eu aici este un fir de nisip dintr-o plajă imensă. N-am amintit legat de Bahá`í despre mesagerii lui Dumnezeu în acest cult (Isus, Moise, Buddha, Krishna, Mohamed și alții), despre daniile indicate dar, se zice, nu obligatorii, despre influența islamului, despre prigoana adepților cultului în Iran, despre post, despre multe altele pe care însă le găsiți din belșug pe net. Și n-am amintit nici dacă un musulman practicant sau nu poate fi și credincios Bahá`í în același timp, de unde de fapt am pornit acest articol…..

Cultul Bahá`í este recunoscut ca organizație neguvernamentală, cu statut consultativ la UNESCO și UNICEF. Azi în România avem aproximativ 7000 de adepți ai religiei Bahá`í. La începutul anului 1991 s-au înregistrat ca asociație legală cu comunități mari în Ardeal, Dobrogea, Banat și București. Fără să știm, mulți dintre noi interacționăm cu reprezentanții cultului. Unii chiar ortodocși habotnici care au de fapt două fețe, după cum sunt interesele. Câți folosiți rețeaua medicală privată Regina Maria? Aflați că cel care a pus bazele primelor servicii de acest fel în România este un reprezentant al acestei religii.

Ce atrage la Bahá`í? Desigur ce ne izolează la celelalte mari religii ale lumii sau măcar la unele dintre ele: inegalitatea sexelor cu înjosirea femeilor, refuzul schimbărilor precum taina botezului ortodox, impunerea credinței încă de la naștere și nu alegerea individuală, dreptul liberului arbitru, regulile prea multor slujitori ai lui Isus – preoții, apoi opulența lăcașurilor de cult și viața mult prea bogată material a majorității preoților, imamilor, rabinilor; multe altele care acum nu-mi vin în minte.

Ce va fi în viitor Bahá`í? Depinde de ce va fi în viitor creștinismul și islamul! Omul, credinciosul din oricare religie, are o limită în orice. Oare nu așa au apărut marile religii?! Desigur că nu prea curând cultul își va îndeplini visele. Pe principiul bunei credințe, sper că nu sunt doar de fațadă. Dacă de mii de ani omenirea este dezbinată, dacă marile religii – chiar creștinismul și islamul – au reușit să se impună prin forță, să se încarce cu mari crime împotriva umanității, nu cred că Bahá`í va reuși să unifice omenirea. Dar cine știe?! Never say never!

Pentru turiști și nu numai, Grădinile Bahá`í din Haifa

O plimbare virtuală prin ceea ce azi se zice că este a opta minune a lumii, patrimoniu UNESCO, cred că vă place, mai ales acum în pandemie, așa că vă invit să vedeți filmulețul de mai jos. Dacă aș fi vizitat locul – îmi doresc foarte mult asta – aș fi povestit pe larg în celălalt blog al meu. Așa mă mulțumesc doar cu dreptul Bahá`í de a folosi informația creată de alții și pusă la dispoziția celor care o doresc:

https://www.youtube.com/watch?v=ipmkdtzDyNo

Se spune unde dai și unde crapă! Cam așa și cu aruncarea vorbelor în curenții tot mai puternici ai politicii actuale. Nu că în trecut ar fi fost altfel. Azi zoon politikon al lui Aristotel, are un sens nou, nu cel pe care l-a vrut nașul lui antic. Doar că atunci posibilitățile de informare, pentru cei din plebe, ca mine, erau aproape nule. Azi avem tv, internet, periodice cât cuprinde și mai ales, avem multă libertate de a arunca cuvintele în lume, știind că sunt destui care preiau totul de-a gata, ca pe o nouă religie care se clădește doar pe minciună, patimă, ură, dezbinare și mai ales neștiință. Că personajul la care s-a făcut referire este de religie musulmană, baha’i sau oricare alta, și să pui un accent negativ pe asta, seamănă a inchiziție modernă. Mai ales când asociezi religia cu etnia. Cum am mai spus, sunt ortodoxă nehabotnică și la vârsta mea nu am de gând să-mi schimb religia. Dar am dreptul să știu, să cunosc cât îmi este permis din religiile altora, pentru a nu condamna pe nedrept dar și pentru a avea ce alege dacă religia mea mă forțează să fac asta. Și pentru că atunci când aud un cuvânt gen moschee, baha’i, sinagogă, catedrală catolică ori biserică ortodoxă, să știu ce văd, ce înseamnă, să pot pătrunde puțin, foarte puțin, din coaja groasă a tainelor lor. Și mai ales să pot respecta regulile religiilor prietenilor, cunoștințelor care-mi sunt aproape sau doar să interacționez frumos cu credincioșii altor culte, în drumurile mele.

Vreau să știu despre fiecare religie în parte pentru că în ultimii ani, mă bântuie tot mai mult unele dintre cuvintele părintelui  Steinhardt, evreu convertit la creștinism în temnițele comuniste de la Jilava:

Nimeni să nu silească pe aproapele său, nici măcar pentru a-i face un bine. Nici Domnul nu intră nechemat.”

„Exigenții stau cu ochii ațintiți asupra drepților și oamenilor de ispravă, pândindu-le necruțători cea mai mică abatere. Canaliilor sunt gata să le treacă orice cu vederea, să le găsească neîncetat scuze.”

„Dumnezeu, printre altele, ne poruncește să fim inteligenți. Pentru cine este înzestrat cu darul înțelegerii, prostia – măcar de la un anume punct încolo – e păcat: păcat de slăbiciune și de lene, de nefolosire a talentului.”

din Jurnalul fericirii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.