( Completare: La puțin timp de la publicarea acestui articol am văzut la tv că doamna ministru Andronescu a fost demisă, motivul oficial fiind exact cel de mai jos. Acum că e așa sau doar a fost ocazia de a fi înlăturată, asta e altă poveste 🤔! )
Dna. ministru Ecaterina Andronescu, trăiți oare în prezent sau în copilăria proprie ?! Că dacă e vorba de ultima, e grav pentru funcția pe care o aveți. Vă întreb în calitatea pe care mi-o dă vârsta, adică o persoană care a copilărit în acei ani despre care vorbiți și care astăzi este îngrozită de ceea ce vede pe străzi în timpul anului școlar :
pe „vremea ei“ (n. E.A.) fetiţele erau educate de către părinţi să nu se urce cu străinii în maşină şi că atunci când purtau cheia la gât, copiii erau învăţaţi în cadrul familiei şi şcolii să fie mult mai responsabili.
Ați spus fără să vă dați seama ceva important dar pentru care vorbe aveți o responsabilitate: erau învățați în cadrul familiei și școlii.
Copiii trăiesc și azi cu cheia de gât, copiii merg și azi la școli unde ar trebui să fie învățați cum să se comporte când sunt singuri. Sunt convinsă că în familiile serioase copiii, fete dar și băieți, sunt sfătuiți de părinți cum să se ferească de oamenii răi, ce să facă în caz de pericol. Doar că nu mereu aceste sfaturi dau rezultate. Știți bine, depinde de copil dar mai ales de cel/cei cu care vine în contact.
Amintiți-vă dacă puteți că noi n-am avut telefoane performante, nu exista 112 și oricum nici nu am fi avut cum să-l contactăm. Copiii de atunci ne bazam pe colegi, pe vecini, pe dascălii noștri care, majoritatea responsabili față de profesia dificilă pe care o aveau din voință proprie, ne țineau adevăratele lecții despre viața reală și nu lăsau asta doar pe umerii părinților. Și ne mai bazam pe ceva : sectoristul !!! Adică acel milițian care avea câteva străzi în supraveghere și știa destul de multe despre cei ce locuiau acolo. Îmi amintesc că într-o seară de vară mai mulți copii jucam șotron pe trotuar după lăsarea întunericului. Sectoristul a trecut prin zonă și, cu toate că doi bătrâni stăteau pe scăunele la o poartă, omul a strigat un părinte direct pe numele mic și i-a dat ordin să ne împrăștie pe fiecare la casa lui !! Noi copiii ne-am necăjit rău dar eu, părintele care am devenit mai târziu, apreciază acel moment.
Doamna ministru E. Antonescu, amintiți-vă că școala de atunci prin profesorii ei, avea autoritate ! Profesorii de cele mai multe ori se impuneau în fața copilului și chiar a părintelui care nu coopera. Și dacă părintele era refractar, școala apela la miliție. Azi profesorii au ajuns batjocora elevilor. Și a părinților iresponsabili. Mi se pare incredibil că elevii au mai multe drepturi decât profesorii. Nu vă puteți înțelege cu ei, solicitați urgent sprijin autorităților statului român să ajute Ministerul Învățământului în restabilirea unei anumite ordini în școli. Dumneavoastră ca ministru aveți de modelat generațiile care vin să conducă această țară și să trăiască aici. Din păcate……..
Drepturile minorilor !! Da, au dreptul de a fi apărați, sfătuiți, de a fi supravegheați și de a se interpreta comportamentul lor în vederea depistării unor eventuale probleme. Dar nu au dreptul încă să se impună în fața educatorilor prin forță verbală și fizică, prin părinți sau mai știu eu ce. Gândiți-vă că minorii, cel puțin până la 14 ani dar și după, au caractere în formare și atât părinții cât și profesorii ar trebui să coopereze cu respect și multă responsabilitate. Dacă părinții vă refuză și este vorba de un copil abuzat în familie sau unul este învățat de părinți să devină un fel de cocoș de luptă, apăi apelați la lege că doar de astea pe hârtie avem !
Revenind la Alexandra sugerați că acestă fată nu trebuia să se urce într-o mașină necunoscută. Parțial aveți dreptate dar de unde știți că nu-l cunoștea pe individ, că nu călătorise și altă dată cu el din moment ce acesta practica acest fel ilegal de transport iar oamenii sunt nevoiți să-l folosească, plătind ?! Se pare că situația locală a transportului în comun nu oferă altă variantă deși autoritățile ar trebui să impună una legală după numărul de autostopiști din zonă. Vă spune un om care stă la 3 km de București și care vede uneori cum sunt verificați taximetriștii corecți de poliție dar aceasta nu-i întreabă și pe cei falși ce staționează la 30 m distanță de stația autorizată de taxi și care au pe mașini însemnele, probabil false, ale dreptului de a practica taximetria.
Probabil că oamenii din zonă se vor organiza altfel de acum când frica le-a pătruns în suflete și văd că nu au ajutor. Și se poate dacă au minte, că doar nu vor sta blocați în sat pentru că transportul public la noi este jalnic.
Și doamna Antonescu, indiferent cât de evoluați suntem, ceva din misterele antice încă ne dau mult de cugetat. Înainte de a ridica piatra spre îndurerații părinți ai Alexandrei care sunt forțați să fie puternici având și un al doilea minor de crescut, căci asta ați făcut, v-ați amintit din cultura personală despre destin ?
Și v-aș sugera o testare, doar sunteți capul unei instituții de formare a tinerilor: când începe școala în septembrie, la ora când se termină cursurile școlii din apropiere, urcați într-un autobuz 182 de la capătul din Fundeni. La prima stație, Institutul Oncologic, veți avea o imensă surpriză privind comportamentul elevilor în prezența profesorilor care și-au terminat și ei programul. Și față de sărmanii bolnavi oncologici care nu au bani de taxi !