Vegan cu știință sau haotic ?!

Un cuplu de belgieni riscă 18 luni de închisoare după ce bebelușul lor în vârstă de șapte luni a murit de deshidratare și malnutriție cronică, scria acum doi ani un cotidian belgian : Fara niciun aviz medical, acestia (părinții) au presupus ca bebelusul este intolerant la lactoza si gluten si l-au hranit cu lapte exclusiv vegetal. Parintii copilului – flexitarieni, respectiv vegetarieni flexibili in practicile alimentare – si care au un magazin de produse bio, au considerat ca laptele praf nu este destul de hranitor si, de la 3 la 7 luni, l-au hranit exclusiv cu lapte vegetal. Timp de patru luni, au alternat laptele de porumb, orez, ovaz, quinoa  sau hrisca.

Este textual știrea care a apărut în presa străină și a fost preluată și de presa noastră românească. Ca un fapt divers, la noi fără prea multă vâlvă. Dar în spatele acestui fapt aparent banal se ascunde o realitate: necunoașterea și încăpățânarea ucide. Sau poate ușurința cu care preluăm informațiile azi. Ce m-ar fi interesat referitor la cazul belgian, era dacă acei părinți au influențat și pe alții să-și crească micuții în acel stil. E logic să mă întreb deoarece ei aveau un magazin de produse zise bio și asta presupune discuții cu clienții, reclamă la produse și ceea ce de cam două secole vinde bine, acel din experiență proprie am descoperit căci am suferit de x boală și acum m-am vindecat consumând y produse ! Bio !!

Plecând de la cele de mai sus, m-am întors la o plantă folosită de vegetarieni și care câțiva ani a fost capul de afiș al poveștilor despre sănătate, slăbit, salvarea planetei, etc., s-a vândut în cantități impresionante în magazinele alimentare și de produse naturiste de la noi, soia. Nu degeaba m-am oprit la ea. Dacă soia texturată nu mai ocupă atât de mult loc pe rafturile magazinelor, laptele și pateurile de soia sunt încă în top. Vă spuneam în articolul trecut cum a ajuns soia regina vegetarienilor. După Studiul China soia a apărut pe piețele noastre românești sub multiple forme, de la cunoscutul lapte de soia, la cea texturată pentru șnițele, chiftele, perișoare, la pateuri, brânză, sosuri. Înainte de a spune ceva despre beneficiile dar mai ales contraindicațiile produselor provenite din soia, ar trebui să amintesc că nicidecum poporul chinez nu consumă soia în cantitățile impresionante de care vorbesc unii, că nu folosesc soia texturată, că vechii chinezi își preparau singuri, acasă, laptele de soia după metode destul de complicate dar naturale, fără adaosuri alcaline și de gust și doar pentru trei zile (deci fără conservanți), că brânza tofu se pregătea după un ritual simplu, prin fermentare naturală mai lungă și nu industrial cu acceleratori de coagulare ca azi care să-i modifice calitățile și ce este foarte, foarte important, nu-și hrăneau copii cu laptele acestei plante! Și cu nici un lapte vegetal.

Ar mai trebui spus că soia în China se consuma în cantități oarecum controlate nativ, fără informații culese din multă maculatură dictată de interese comerciale. Astăzi consumul de soia în alimentație este pur și simplu înfricoșător : o persoană consumă în aceeași zi atât lapte de soia cât și pate, sos, ulei, mâncare din soia texturată, deci mult peste limita destul de scăzută cantitativ care face din soia un aliment benefic. Și acest consum este în general zilnic, fapt care în vechea alimentație chineză nu era. Plus că nu poate fi controlată corect cantitatea de soia consumată căci făina de soia se află în multe alte produse și este sau nu trecută pe etichete.Pentru cei care au refuzat consumul de carne dar au în meniu lapte de vacă și ouă cumpărate din magazine, cantitatea de compuși proveniți din soia devine și mai mare dacă acele animale de la care s-a luat laptele de exemplu au fost hrănite cu furaje de soia (aminteam în articolul trecut că inițial soia a fost adusă în Europa și America pentru animale, consumatoarele crescând rapid în greutate).

Circulă o poveste pe care tind să o cred, anume că laptele de soia a devenit un aliment lăudat în China sec. XIX după ce misionari religioși ai cultelor vegane americane au început să predice în statul asiatic și să racoleze adepți. Oare acei americani aveau și interese financiare ?!

Oare de ce vegetarienii suferă de cancer într-un procent destul de mare chiar dacă au renunțat de foarte mulți ani la alimentele de proveniență animală ?

Alergiile la produse alimentare, rare când alimentația era tradițională, au crescut înspăimântător de mult de când s-a promovat alimentația vegetariană. De notorietate este alergia la alune dar ultimele studii vorbesc despre mutații și alergii încrucișate arahide-soia, la cantități infime din aceste produse. Deosebit este studiul făcut de Administrația Suedeză pentru Alimente după ce în 1999 patru copii au murit consumând hamburger care aveau soia nedeclarată deși în cantitate mică. La fel în SUA sunt copii care au murit în urma consumului laptelui de soia sau ciocolatei cu urme de soia, alergici fiind cunoscuți doar la arahide. S-a dovedit după deces cauza și legătura mortală între soia și arahide. Așa că dacă aveți copii alergici la arahide, aveți grijă ce produse le dați, dacă au sau nu soia !! Toată soia folosită în industria alimentară este modificată genetic, cauza acestor alergii și decese. Studiile încă nu sunt publice fiind finanțate de firmele producătoare de derivate din soia !!

De ce nu se vorbește despre procesele care au avut loc în SUA după ce în mileniul actual penitenciarele din multe state (Florida, Illinois) au introdus în meniul deținuților trei mese de soia zilnic ? Din considerente financiare, reduceri mari de buget. Deci hrana proteică era, este încă acolo unde nu s-au terminat procesele, total sau majoritar din soia, începând cu laptele, carnea, pateurile, uleiul, etc., fapt ce a generat mari probleme de sănătate deținuților. Experții în sănătate publică au constatat că deținuții primeau de patru ori mai multă soia decât era reglementat de FDA (Food and Drug Adminstration), adică rația unui deținut pe zi, minim 100 g soia. Un singur exemplu luat dintr-o pagină a celor de la Weston A. Price:

Reclamațiile includ constipația cronică și dureroasă care alternează cu diaree debilitantă, vărsături după consum, dureri ascuțite în tractul digestiv, în special după consumul de soia, trecere, palpitații cardiace, erupții cutanate, acnee, insomnie, atacuri de panică, depresie și simptome de hipotiroidie, cum ar fi scăzut temperatura corpului (senzație de frig tot timpul), ceață cerebrală, oboseală, creștere sau pierdere în greutate, infecții frecvente și boală tiroidiană excesivă.

Legat de acest fapt petrecut în închisorile americane, ar trebui făcută legătura cu alimentația călugărilor budiști care sunt obligați să consume cantități mari de tofu, recunoscut pentru proprietățile sale de scădere a libidoului. Și se spune că femeile japoneze combină discret soia cu alimentele preparate în casă tocmai pentru a mai reduce din pornirile de alcov ale soților 😂! Balcanicele caută plante și tincturi cu efect invers !

De ce nu se recunoaște că înlocuitorii cărnii animale, adică carnea fără oase, soia, este un dezastru pentru natură ? Plantațiile mari de soia au înlocuit în America și Europa suprafețe întinse de păduri sau câmpuri cultivate tradițional, fapt ce a adus dezechilibre geo-climatice. De fapt a distrus biosisteme naturale și astfel atât flora cât și păsările și animalele din zonă au migrat sau pur și simplu au murit.

Dacă sunteți adepții alimentației în care proteinele animale sunt înlocuite cu proteine vegetale, este bine să cugetați și să căutați informații cât mai multe despre sistemul acesta de hrană și urmările pe termen lung. Trebuie să aveți cât de cât noțiuni de chimie, biochimie, fiziologie pentru a înțelege corect beneficiile dar mai ales necazurile acestui tip de nutriție. Să zicem că ar trebui să știți :

-Copiii nu trebuiesc aliniați acestei nutriții de înlocuire a proteinei animale cu cea vegetală. Specialiștii recomandă ca până la 18 ani copiii să fie hrăniți tradițional. Și au dreptate. Copiilor mici sub nici o formă să nu le fie introdus laptele de soia pentru că estrogenii conținuți în cantitatea pe care o poate consuma un sugar echivalează cu aproximativ cinci pilule de anticoncepțioale, spune dr. Mike Fitzpatrice. Mamele chineze dacă nu puteau alăpta în nici un caz nu apelau la laptele de soia sau alte vegetale ci foloseau laptele de vacă ori bivoliță.

O întrebare pe care și-o pun specialiști în nutriție este de ce în ultimul secol s-au înmulțit fabulos numărul copiilor autiști, alergici, cu intoleranță gastrică și colon iritabil, cu multe alte probleme. Răspunsul este consumul exagerat de soia, conștient dar și inconștient când făina de soia este fraudulos în compoziția multor alimente procesate.

-A circulat ideea că femeile care au cancer genital sau de sân, pot ameliora boala consumând soia. Constatările sunt că efectul este exact invers. Ba mai mult, femeile care au consumat soia în cantități mari înainte de a fi însărcinate, au sensibilizat fetițele care prezintă o rată mai mare de a face cancer. Un raport finanțat de guvernul britanic confirmă că alimentele bogate în soia pot crește riscul de a face cancer. De asemeni cercetătorii americani de la Memorial Sloan Kettering Cancer Centre din New York au concluzionat în urma studiului că femeile care au consumat regulat cam 50 g soia /zi, echivalentul a patru căni lapte soia, au prezentat semnele activării celulelor cancerului de sân. Dar nici o grijă, industria farma e aproape ….

Ca o concluzie, dacă s-ar putea crede că am una singură: soia este un gigant în lumea afacerilor, un gigant financiar și politic greu de perceput de omul obișnuit și credul sau bine intenționat. Am citit pagini întregi de tot felul de povești, pro și contra, așa că pot spune că m-am îngrozit de efectele pe care consumul haotic de soia îl poate avea asupra omului dar m-a înspăimântat mai mult puterea cu care se luptă pentru supremație în umbra acestei plante. Dintre toate paginile citite de mine, v-aș recomanda cu multă convingere una care vă interesează direct, legat de sănătatea proprie, https://www.artenediana.com/studiul-china/.

Soia, o plantă asiatică mai ciudată dar folosită normal la locul de baștină a atras ca un magnet industriașii lumii. Dacă a fost adaptată climei și solului din America și Europa inițial ca plantă fixatoare de azot în solul cultivat (blestematul de azot care azi este turnat cu sacul în culturile agricole), apoi ca hrană pentru creșterea și îngrășarea rapidă a animalelor de carne, iată că a ajuns și pe masa oamenilor, direct, în cantitate mare și recomandată ca panaceu și salvatoarea planetei.

Soia este o plantă care are și destule calități, efecte benefice asupra corpului uman. Dar acea soia a murit de ceva timp și în locul ei a apărut cea modificată genetic, cea pe care o găsim pe rafturile magazinelor. Se spune că se mai cultivă soia originală cam 1 – 2 %. Nu vreau să spun că aceea nu trece prin rafturile magazinelor obișnuite ci doar pe mesele unora din vârful societății. Soia modificată genetic dacă o consumați cu măsură mică, extrem de mică, nu este foarte dăunătoare. Dar țineți cont că nu veți putea nicicând să controlați câtă soia mascată mâncați zilnic și nu știți ! Pentru a fi siguri că nu vă face rău, trebuie să vă cunoașteți bolile, obiceiurile alimentare, comportamentul și, de ce nu, felul în care ați fost hrănit în copilărie.

Și dacă sunteți bine intenționați, nu încercați să-i luați locul lui Dumnezeu, nu o promovați !

Primum non nocere !

15 gânduri despre „Vegan cu știință sau haotic ?!

 1. Eu am fost mereu adepta unei alimentatii echilibrate. Suntem omnivori si e evident ca organismul nostru are nevoie de alimentatie variata, nu de inlocuitori. Incerc sa inteleg ca unii aleg sa fie vegani, dar nu pot sa inteleg de ce isi omoara copiii cu mana lor, pentru ca asta fac alegand o astfel de alimentatie pentru ei.

  Apreciază

  1. Așa este, mă enervează și pe mine aceste „ritualuri” de a crește copiii în stil vegan, fără a avea cele mai elementare noțiuni despre chimia, fiziologia organismului în formare. Faptul că veganii adulți, deveniți așa la anumite vârste, se simt cât de cât bine, este și efectul alimentației sănătoase din copilărie. Dar adevăratele efecte ale acestei alimentații vegane chiar la adulți apar abia după foarte mulți ani și asta este dezastruos. Se pare că scăderea IQ-ului rasei umane este o consecință reală a acestei alimentații.

   Apreciază

 2. Uau!, Serios acum, uau!
  Mi-a plăcut mult. Extrem de elocvent.
  Nu mănânc soia, dar îmi amintesc că la un moment dat mă bătea gândul să o introduc în alimentația mea zilnică.
  Am mâncat în trecut diverse preparate, nu în cantități semnificative însă.
  Îți mulțumesc mult pentru acest articol, Elvira!
  Este atât de binevenit în blogosfera românească.
  Să sperăm că îl vor citi și alții. În mod cert trebuie promovat.
  Există atât de multă confuzie cu privire la acest aliment.
  Mulțumesc încă o dată și felicitări pentru articol, Elvira!

  Apreciază

  1. Ai zis bine că există confuzie. Eu zic că și lene. Lenea aceea de a diseca informație și de a o adapta modului tău de viață. În
   foarte multe cazuri noi, oamenii moderni vrem totul de-a gata , cât mai comod indiferent că ne e dăunător sau nu, fără să gândim la consecințe.
   Mulțumesc pentru vizită.

   Apreciază

 3. Interesante informatiile despre soia, dar nu sunt deloc prietenoasa cu ea. Am incercat de catea ori si am gacut niste cestii urate, probabil nu o tolerez, nu stiu. In orice caz, pentru cai care o consuma si nu au nicio problema, este o alternativa sanatoasa.

  Apreciază

  1. Alternativă sănătoasă încă nu se știe dacă e. Mai ales cea de azi. Consumată mai rar și în cantități mici, ca o variație, da, nu e periculoasă. Din păcate însă consumul zilnic este periculos.
   N-ai constatat că reclamele s-au rărit spre dispariție la soia texturată ? E un indiciu.

   Apreciat de 1 persoană

 4. Mie singura formă în care îmi place soia este sosul de soia în care marinez ocazional somon sau alte tipuri de carne. În rest nu prea o suport, nici măcar sub formă de lapte. Singurele sortimente de lapte Vegetale pe care le încerc sunt de migdale și de cocos. Sunt de părere că nimic nu poate înlocui un meniu variat, adică unul ce conține toate tipurile de alimente.

  Apreciază

 5. Foarte interesant articolul tau! Sunt De acord cu tine. Este o adevărată industrie asta cu soia si restul prepaeatelor vegetariane/veganr, ca orice alta industrie. Personal, si eu aveam îndoieli la un moment dat cu privire la consumul de lapte si lactate, dar m-am lămurit căutând informații date de medici.
  Iar beblusul belgienilor 😦 săracul, n-a avut nicio vina ca erau părinții lui bătuți în cap. Nici nu stiu de unde le-a venit asemenea idee.
  Fiecare e liber sa adopte ce stil de viață vrea, dar când vine vorba de copii poate legile ar trebui sa fie mai stricte, la fel si educarea părinților.

  Apreciază

  1. Legile sunt dictate de finanțe și de cei care conduc. Soia a fost proteina ieftină, foarte ieftină acum aproape 100 de ani dar azi este mai mult toxică. Din păcate nu cântărim bine informațiile.

   Apreciază

 6. Uite că ai răspuns la o întrebare pe care eu mi-am pus-o de multă vreme. Cum să ții un bebeluș departe de laptele veritabil?
  Personal, consider veganismul o mare ipocrizie. Se mint pe ei adoptând denumirile clasice pentru alimentele lor. Nu explică nimeni cum se mulg migdalele. Și nimeni nu ia atitudine să spună că nu orice zeamă albă este lapte.
  La fel pateul, hamburgerii, șnițelele sunt preparate clasice din carne. Restul sunt surogate periculoase.

  Apreciază

  1. Da, se pare că așa este. Ce face un adult cu viața lui este una dar când îți bați joc de a copilului, e grav. E dovedit că dezvoltarea corectă a unui copil necesită proteină animală.
   Din păcate a fi vegan astăzi este total diferit, dramatic diferit față de ce era acum trei secole.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.