Acum câteva seri m-am oprit câteva minute la o emisiune tv. Nu de alta dar după ce am visat frumos cum m-aș plimba eu prin Cape Town, tot la tv desigur 😉, parcă nu-mi venea să închid obiectul acesta modern care e precum femeia cea cântată în cabarete și taverne, tv-ul te ridică, tv-ul te coboară…. (bine, femeia e …feminină, tv cică ar fi neutru dacă se poate crede asta 🤥). Și uite așa, fără să vreau am ajuns să mă plimb printre amintiri, printre filmele de altă dată, printre actorii care mi-au înseninat ultimii ani petrecuți sub comunism. Păcat că unii și-au trădat menirea dar trăiesc bine din aceste trădări ! Și peste toate vin acum, la vârsta ce s-ar dori a demnității, cu niște idei, pretenții, afirmații, dorințe de a ajunge pe un scaun prezidențial, ignorând cele mai elementare reguli de bun simț, de demnitate națională, chiar de cultură generală ceea ce e foarte grav, chiar de murdărire a istoriei ultimelor două secole. Și mai ales vor cu orice preț să ne întoarcă într-o cloacă de care încă n-am scăpat de tot.
Și uite așa, înciudată mi-am amintit că de mii de ani mâna omului are multe semnificații. A mea se zice că după formă ar fi ceva între mâna psihică și cea filozofică. Așa o fi după cum îmi amintesc că am citit. De data asta însă cel mai mult m-am oprit la degete și în mod special la unul, acela celebru pe care-l știe toată lumea, adică și intelectualul și analfabetul, și americanul și europeanul, folosit și de bărbați dar mai abitir de femeile moderne că de, egalitatea chiar dacă dă cu virgulă 😏, e în trend.
Degetul lui Saturn
Semnificația degetului lui Saturn cred că e veche de când există zoon politikon. Din antichitate până în mileniul III, obiceiurile obscene au mers înainte. Adică evoluție dar cu măsură. Practic dacă e să ne gândim, gestul n-a evoluat deloc, doar s-a răspândit. Să vedem cum a fost cândva că așa cum e azi știm toți, bărbați, femei și mai ales minorii din școli .
În sec.IV î.Hr. a existat o dispută între doi grei ai culturii, Demostene și Diogene. Diogene a făcut semnul arhicunoscut astăzi atunci când asculta un discurs public al lui Demostene, gest însoțit de cuvintele „acesta este marele demagog”. Preluat de la Diogene sau doar că atunci a fost prima dată celebru în public, este considerat unul dintre cele mai vechi gesturi falice, insultătoare, susțin cercetătorii în ale antropologiei.
Aristofan, marele dramaturg grec, părintele comediei, a folosit și el semnul chiar într-o scriere fără succes, Norii, ca o insultă adusă unui celebru confrate, marele Socrate.
Creatorul epigramei, poetul latin Martial se folosește și el de ceea ce romanii numeau deja în sec. I î.Hr. digitus impudicus / degetul nerușinat, făcând acest gest către toți medicii lui. Nici capetele încoronate ale Imperiului Roman nu se rușinau de a-și dovedi puterea arătând digitus impudicus chiar către prizonierii lor regali. Caesar Octavian Augustus dar mai ales Caligula au făcut multă astfel de gimnastică a falangelor mâinii. Oare Caesar Augustus a folosit falanga buclucașă adresându-se faimoasei Cleopatra când a trimis-o spre moarte ?! Că doar el e cel care a introdus, politic însă, celebra pax romana !
Cu timpul obiceiul de a face gimnastica falică cu degetul mijlociu s-a răspândit între practicanții magiei, cunoscut fiind ca un gest antideochi. În chiromanție și în toate studiile oculte se spune despre acest deget că reprezintă mânia și capacitatea de a dovedi că nu poți cântări corect situațiile. Este echivalent cu focul în astrologie. Ba a devenit și o practică intelectuală mai ales în rândurile absolvenților de drept de la noi cu funcții de stat !
Există și o legendă despre cum ar fi apărut acest obicei, mai apropiată de zilele noastre, cam prin anul 1415, în perioada controversatului Război de 100 de ani. Se spune că francezii intenționau să taie degetul mijlociu dar și arătătorul mâinii drepte tuturor prizonierilor englezi pentru a le face imposibilă mânuirea arcului cu săgeți. Doar că francezii au pierdut rușinos și dezastruos bătălia de la Azincourt, așa că nici un arcaș englez scăpat din bătălie nu și-a pierdut degetele. Variantele legendei spun că englezii le arătau degetul buclucaș francezilor rămași în viață. Totuși este mai credibilă varianta a două degete dacă ne gândim că semnul obscen la englezi este un V format din degetele arătător și mijlociu ridicate dar cu palma spre interior. De, atunci Albionul avea soldați bifalici 😂. Oare francezii au mai avut puterea să răspundă cu varianta lor, bras d‘honneur (brațul onoarei) 😏?! Dar stând și judecând logic, în cazul Azincourt, semnul nu e deloc falic și obscen. Ce a devenit după pentru englezi și australieni, da, e obscen. Și când te gândești că este același V cu cel atribuit lui Churchil – victorie și preluat de hipioți prin 1960 – pace ! Doar că la acestea palma este îndreptată spre exterior.
Până la urmă originea lui digitus impudicus nu se cunoaște, doar se bănuiește. Probabil că este mult mai veche de sec.I î.Hr. și vine din acele jocuri falice de la schimbarea anotimpurilor care au marcat tradițiile populare și religioase ale tuturor popoarelor antice, folosite însă inițial pentru a obține de la zei mâncarea cea de toate zilele și urmași pentru triburi.
Jocurile falangelor mâinilor umane sunt multe și unele foarte vechi. Totuși dacă obișnuiți să călătoriți mult prin lume, ar fi bine să faceți cât mi puțină gimnastică a falangelor. Semnele considerate bune la unele popoare pot fi deosebit de ofensatoare la alții și dacă nu le știți semnificațiile, riscați să primiți nu un gest sau o vorbă grea ci o mamă de bătaie, așa ca amintire de vacanță !
Ei bine, de ce v-am plimbat prin aceste povești ? Pentru că serile astea din urmă m-am gândit că sunt majoră și aș putea să uzez de simboluri, de acest deget al lui Saturn când văd candidații la prezidențialele române, mai ales acei artiști care și-au trădat publicul, acei unchi care-și trădează neamurile chiar mai depărtate și ne consideră reduși mintal, acei bogați care sfidează săracii indiferent dacă acei săraci material au bogăția culturii sau sunt din grupul din ce în ce mai mare al analfabeților pe care nici un politician până acum nu s-a chinuit să-l micșoreze.
Vă amintiți de Florin Iordache ? Super dotat ! De obicei românul se mândrește doar cu un …Saturn, Iordache însă ne-a dovedit că e mutant, are două. Îi este superior lui Aristofan și Caligula ! Oare el nu candidează la prezidențiale că ar mai fi loc pe listă ?!
Groucho Marx:
„Politica este arta de a căuta probleme, de a le găsi, de a face un diagnostic fals și de a aplica apoi remedii greșite”.