Casa ta este templul tău

Acum ceva timp citeam un articol despre ponderea deținerii de locuințe proprietate personală în diferite țări europene. Românii se pare că sunt cap de listă, mari amatori de a avea o locuință proprie față de nemți care preferă sau preferau până de curând locuințele închiriate. Procentual pare că la noi ar fi cam 95% proprietari pe câtă vreme nemții cam 50%. Unde e bine ? La noi sau la ei ? Suntem noi mai harnici, mai gospodari decât nemții să ne luăm multe griji în plus având propriul nostru culcuș ? Cred că suntem un popor de proprietari pentru că aproape jumătate de secol înainte de 1989 am fost un popor de chiriași și așa eram educați atunci să rămânem. Cert este pentru mine că momentul când am devenit proprietari pe apartamentul nostru comunist, a fost ceva deosebit, am avut un sentiment aparte pe care atunci învățam să-l trăiesc. Am modificat puțin interiorul apartamentului și pot spune că de mare ajutor ne-a fost https://aia-proiect.ro/ Nu am lucrat cu ei, doar ne-am orientat citind tot ce era pe pagina lor și a ieșit ceva frumos și în limitele legii. Dar omul vrea mereu mai mult. Când am terminat totul ne-a venit ideea să ne facem o casă pe pământ, cu o curticică unde să ascultăm seara greierii, să punem flori, multe flori, să nu ne mai trezească nimeni în crucea nopții că a intrat cu tractorul pe scara blocului !

Visele mutării se înmulțeau din minut în minut, fiecare din familie venea cu idei, ba chiar căutau case de-a gata să ne putem muta și a doua zi dacă era posibil. Case de-a gata erau din belșug așa că nu duceam lipsă de oferte. Vizitând câteva ne-am trezit la realitate : puteam să scăpăm de necazurile traiului în comun de la bloc dar ne puteam alege în schimb cu o casă problemă. Așa că ne-am udat visele cu apă rece, am regândit totul, am căutat informații și sfaturi de la oameni cu adevărat pregătiți în domeniu. Când am considerat că avem destulă cultură, am stabilit în primul rând ce ne dorim și ce ne puteam permite financiar, având în vedere că eram două familii din generații diferite, cu venituri și ifose tot diferite. Clar noi trebuia să căutăm doar proiecte case P+1. Plecând de la sutele de modele găsite pe internet, am luat legătura cu un Birou de proiectare. Recunosc că am schimbat câteva pentru că unii păreau neserioși, ne dădeau întâlnire la ei acasă și nu într-un spațiu special amenajat, alții nu aveau nimic în portofoliu ori nu ofereau servicii auxiliare. Atunci am aflat că este o diferență mare între a alege un arhitect care să-ți facă proiectul casei visate și un birou de proiectare care se poate ocupa de tot până la final, având și arhitecți și ingineri din diverse domenii.

Când am găsit acel birou serios ne-am dat seama ce norocoși am fost că nu am cumpărat casa după ureche, ba chiar că nu am luat nici măcar un teren gol fără nimic construit. Am aflat acolo că tocmai zona unde ne gândeam noi să achiziționăm terenul, pe malul unui lac bucureștean, avea o istorie macabră. Acolo se adusese molozul de la blocurile căzute în martie 1977. Așa că tot cei de la biroul de proiectare ne-au ajutat să găsim un alt teren ce avea deja acel complicat și scump studiu geotehnic dar și toate documentele oficiale că era liber pentru construit pe el locuințe.

Apoi am avut o lungă discuție cu proiectanții căci doream o casă după gustul nostru, personalizată. Am venit noi cu o schiță făcută precum un desen de clasa I, am avut dimensiunile camerelor, materialele pe care le-am fi dorit și am fost foarte sinceri la întrebarea legată de bugetul pe care contam. Nu a fost ușor să ajungem la un numitor comun cu specialiștii căci noi ne doream o casă cu pereți exteriori de piatră precum cele vechi din Epir sau din valea Douro, etajul să fie parțial în afara parterului precum casele din bătrânul Stambul iar coșul șemineului să fie precum legendarele coșuri de fum din Algarve. Și dacă găseam și o țiglă glazurată precum am văzut în Zagreb, ar fi fost perfect. Plus un beci mai puțin domnesc dar practic pentru picioarele degustătorilor și legat de o terasă cu o minusculă grădină japoneză în care să fie neapărat o fântână. Știți că apa este în toate culturile lumii un element divin și divinizat. Cum spun vecinii mei de dincolo de gard, chinezii, în apă rezidă viața, vigoarea, eternitatea și o apă care curge dintr-un vas reprezintă apele cosmice, adică renașterea spirituală, purificarea.

Am cerut multe, specialiștii ne-au aprobat sau ne-au explicat cu calm și documentat ce nu mergea la proiectul nostru. Așa că destul de repede ne-au făcut o primă schiță. Apoi ne-au anunțat că e obligatoriu să vadă terenul, poziția caselor vecinilor. Și acest pas trecut, s-au apucat de prima schiță importantă. Complexă lucrare căci aici ne-au prezentat în 3D totul: dimensiunile și pozițiile camerelor, a bucătăriei, băilor, camerei tehnice, garajul, pe unde trec țevile de apă și gaze, cum ar putea arăta spațiul verde. Aici ne-am dat seama că ne trebuiesc, neapărat în ton cu casa și două cuști de câini că de, avem doi dar unul latră de dreapta și unul de stânga! Rezolvat! Ne-am dat acordul și următoarea etapă a fost stabilirea materialelor de construcție. Ne-au prezentat o listă cu niște costuri și împreună am făcut mici modificări pentru a aduce lucrarea mai aproape de bugetul de care dispuneam.

A venit și momentul în care noi a trebuit să cântărim bine totul și să ne dăm acordul pentru întocmirea proiectului final. Cei de la biroul de proiectare ne-au spus că pot face doar proiectul casei iar de avize și firmă de construcții să ne ocupăm noi. Sau se pot ocupa ei să obțină avizele de la autorități și să supravegheze firma de construcții. Am ales pachetul complet deși substanțial mai scump decât ne propusesem să cheltuim. Dar știam deja că este un adevărat război psihic și cronofag să obții aprobările, ca să nu mai spun de cât de atenți trebuia să fim cu constructorii să nu greșească ceva. Așa că nu ne-am mai chinuit noi cu POT, CUT, PUZ, PUD, PUG, calcul G, certificate fără număr că tot e la modă, avize de la tot ce mișcă în țara asta (cred că peste 15, nici nu-mi mai amintesc câte ne-au zis că amețisem când ne-au dat lista aia pe cinci coloane). Apoi stresul cu firma de construcții, specialiștii în instalații sanitare, gaze, electrica și tot restul.

calcul G

Cred că dacă nu luam acel pachet complet azi nu mă puteam bucura de aroma cafelei în micul meu foișor. Sigur aveam majoritatea neuronilor turbați și îmi trebuia o lungă perioadă de recuperare.

Complicatul drum al aprobărilor chiar și pentru o firmă specializată dar care se luptă cu birocrația ne-a mâncat primăvara și de asta, recunosc, am fost avertizați. Ne-a furat startul turnării fundației la vremea ghioceilor. Nu doream nici noi și nici constructorii să turnăm fundația până nu vine ultima aprobare. Altfel primăria locală ne putea dijmui drastic bugetul. Dar am recuperat, cei de la biroul de proiectare au ales bine firma de construcții așa că de Halloween ne-am adunat în living în noua noastră casă și așezați pe parchetul proaspăt montat, la primul foc făcut în șemineu, am primit Cartea Tehnică și toată documentația necesară pentru a ne înscrie proprietatea la fisc în 30 de zile. Că am uitat să spun, biroul de proiectare ne-a fost alături și la întocmirea procesului verbal de recepție făcut de reprezentantul primăriei și ne-a ajutat și cu Cartea Funciară. Noi avusesem emoții când reprezentanții primăriei au făcut recepția. Cunoșteam necazurile colegilor de serviciu care și-au făcut case în regie proprie și la recepție au apărut bubele: că nu sunt pereții egali, că geamurile nu sunt după proiect, că zidul casei e cu un lat de palmă mai spre stradă sau limita proprietății cu vecinii, câte altele. La noi a fost perfect, totul în limite legale, după proiect.

consultanta achizitie imobiliara

Am avut o colaborare frumoasă cu arhitecții acelui birou de proiectare. Unul dintre ei ne-a uimit cât vorbea, câtă cultură avea.  Domnul Vitruvius a spus adevărul despre profesia lui:  

Arhitectul ar trebui să fie un bun scriitor, un expert în domeniu, versat în geometrie și optică, expert în cifre, familiarizat cu istoria, informat cu privire la principiile filozofiei naturale și morale, fin cunoscator al legii și fizicii, a mișcărilor, legilor și relațiilor interumane, a corpurilor cerești”. 

Mă gândesc să-i dau un mesaj pe WhatsApp și să-i mulțumesc pentru toată răbdarea de care a dat dovadă cu noi, cei atât de neștiutori dar pretențioși în arta ridicării unei case de locuit. Ne-a lămurit în cuvinte pe înțelesul nostru că ne trebuie o locuință care să împletească trei caractere majore: stabilitate, utilitate, frumusețe! Din păcate arhitectul Vitruvius a plecat într-o călătorie de studii intergalactice și este împotriva acestei forme de socializare modernă, așa că mai durează, sper eu, până să ne întâlnim în Univers.

După ce ne-am mobilat casa am pregătit și un brad frumos în curte pentru Crăciunul care se apropia cu pași repezi. Apoi în seara de Ajun am invitat prieteni dragi să-l așteptăm pe Moșu’ la un foc bun, o galbenă gutuie, o cană cu vin și alte câteva nimicuri tradiționale ce sfârâiau pe grătarul încins.

Toată noaptea ne-am instruit amicii care-și doreau o casă după gusturile lor. Dimineața la plecare țineau în mână o carte de vizită cu nuanțe de roșu. Spuneau că au găsit-o în punga cu daruri de la Moș și că imediat ce trec sărbătorile îi sună pe arhitecții de la acel birou.

Proiect casa container AIA Proiect

Ne-am liniștit, amicii noștri vor fi pe mâini bune chiar dacă trebuie să scoată mai mulți bani pentru visul lor plătind cinstit munca celor care îi scutesc de corvoada procurării zecilor de avize, de momentele acelea de depresie când vrei să renunți dar nu înainte de a mai încerca un pas pe calea hârțoagelor și după ce treci pe la farmacie pentru a da bani pe câteva hapuri. Cred că Lumina de Paști o vom primi în casa lor pentru că amicii noștri își doresc o casă din containere. Aceasta este substanțial mai ieftină și se ridică mult mai repede. Sincer, îmi place ideea de a refolosi acele încăperi urâte la prima vedere dar pe care o echipă de la un bun birou de proiectare le poate face de nerecunoscut, adevărate opere de artă. Știți părerea celor de la aia-proiect.ro :

Arta nu este ceea ce vedem, ci ceea ce reușim să-i facem pe alții să vadă.

Bine zis. Arta de a proiecta o casă solidă, armonioasă, asemeni unui templu vechi cum spuneau bengalezii medievali, este ca atunci când privești o balerină în culise, înainte de a se ridica cortina și tu încerci să-i anticipezi miracolul mișcărilor. Și Edgar Degas a dezvăluit acest fapt prin pictură dar și prin cuvintele de mai sus.

Proiectarea și construirea unei case nu este un lucru ușor de făcut dacă vrei să obții ceva de valoare. Pe lângă normele tehnice care trebuiesc respectate, o casă e obligatoriu să placă celui care a investit în ea, să fie comodă, elegantă, să-ți ofere liniște. Să o iubești și să-ți dea impresia că are suflet viu și te adoră și ea. Apoi să nu uităm că viața este cea mai mare taină, că nu îți poți programa cum vrei fiecare an pe care-l petreci pe planetă. Doar Moirele pot citi firul destinului nostru dar ele nu se lasă mituite. Așa că e bine să privim puțin și-n perfidul viitor când începem să ne construim o casă. Poate că suntem nevoiți să ne mutăm cu munca departe sau nu ne mai permitem financiar ori fizic o astfel de locuință și vrem să o vindem la un preț bun. Păi o casă bine făcută, cu un proiect corect și lucrări de calitate realizate sub supravegherea specialiștilor unui birou de proiectare serios este mult mai ușor de vândut decât una cu pereții strâmbi, amplasată aiurea pe un teren instabil ori cu acte la granița legalității.

De regulă lucrurile ieftine nu vin fără probleme și nici cele scumpe fără efort.

(proverb afgan)

––––––-

Articol scris pentru SuperBlog 2019, ediția de toamnă. proba nr. 7

Poze preluate de pe aia-proiect.ro și pixabay

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.