E-mark, noul coleg de birou

– Așa și așa, ca după vacanță. Beau o cafea și meditez la  vizita de la Peleș. Frumos castelul și parcul dar ceva nu mi-a plăcut. Chiar m-a întristat.

Nu te-am întrebat nimic!  

Nu?! Că doar noi două suntem în birou! Păi am crezut că vorbești citeț. Nu tu ai pus biletul ăsta aici pe tastatura mea? E tare frumos scrisul  tău de mână.

Eu?! Bilet scris de mână?! Aiurezi dragă. N-am mai scris de mână de când am dat licența!

Ce ?  Uite-l dragă.

Mda, proabil de la colegii care au fost la ședință vineri seara, au comunicat prin scris să nu-i audă Șefu’. Dar de ce te-a întristat vizita la Peleș?

Prea multă hârtie aruncată pe jos. Tichete de intrare albastre și roșii, unele mototolite, altele bine păstrate dar oricum aruncate neglijent pe alei. Și-n palat erau două pe jos, într-o sală de baie. După ce am vizitat parterul, cei care am plătit să vizităm și etajul, a trebuit să arătăm iar biletele. Doi turiști  se căutau de zor prin buzunare, borsete, pliurile de la pălării, doar să găsească hârtiuțele pe care au plătit 60 lei, tur complet. Ioc! Le pierduseră fraierii și probabil au beneficiat alții de ele. 30 lei de om pentru vizitarea etajului, nu-i sumă de aruncat.

Ei, și care-i treaba ta ?

Păi mă macină gândul că atâta hârtie se aruncă aiurea, atâta lemn se taie pentru a ajunge tichete de intrare la obiective turistice. Au viață tare scurtă de când sunt cumpărate până ajung gunoi ordinar.

Nu te mai stresa! Oricum tichetele alea se fac din resturi de hârtie reciclată! Bea în liniște cafeaua și gândește-te la ce muzee mai ai de vizitat. Lasă-te de ecologie, de salvarea naturii, a resurselor naturale. Și până la urmă cum crezi că pot dovedi turiștii că au plătit intrara în muzee dacă nu primesc în schimb un petec de hârtie?! Nu te da tu miloasă cu pădurile! Hai pa și vezi că ai pe birou niște hârtii de dus la tipografie. Sunt modele de cărți de vizită cu antetul firmei. Scoate 1000 bucăți să nu ne mai plimbăm mereu la atelier.

1000?! Păi ne-ar trebui maxim 150 bucăți, poate nici atâtea. Tu știi cât costă încă 850? Plătim aiurea tipografia! Cu banii pe ele putem rezolva alte probleme.

Hai că mă plictisești cu ideile tale! Comandă câte vrei dar dacă nu ne ajung la târg, vezi cum o dai cu șefii! Pa!

Rămasă singură în birou îmi beau cafeaua amară precum gândurile care nu-mi dau pace: atâta hârtie risipită pe lângă muzee! Fie că e aruncată neglijent pe jos, fie în coșurile de gunoi, tot pierdere este. Oare n-a găsit nimeni o modalitate de a înlocui biletele de hârtie de pe vremea bunicilor? E drept că unele muzee au bilete așa de frumoase, unele cu reproduceri foarte reușite după exponate și clădiri  încât au apărut și colecționarii înrăiți. Le strâng și le pun precum timbrele în clasor.

Ei dar serviciul e serviciu, ordinele șefilor sunt ferme,  fie că îmi convine, fie că nu. Așa că îmi fac curaj să mă apuc de muncă. Ia să vedem ce mesaje am de dat. Pe linie de serviciu desigur 😉!

Hopa! Ce-i minunea asta de lângă tastatură?!  Scrie pe ea Colop ! Păi Colop sunt cei ce ne-au făcut sacoșa aia de ștampile de toate felurile, pentru toate departamentele, chiar și pentru portar  dar asta nu seamănă deloc a ștampilă. A, mai scrie pe minune și e-mark. Trebuie neapărat să caut pe net să văd despre ce e vorba că acum vine Șefu’ și cine știe ce ordine ne mai dă. 

Premiul Red Design Design

Nu pot să cred! Asta da realizare. Zice pe net că e-mark este o realizare revoluționară a celor de la Colop, un produs cu care au impresionat lumea în cadrul concursului internațional Red Dot Design chiar în 2019. Scrie numai de bine despre produs.

Să pun mâna pe e-mark, să nu pun?! Sunt atât de curioasă încât risc. Oricum e destul de mic și ușor, aproape cât palma mea.

Am citit toate informațiile, m-am documentat, să văd și cum merge. Ce să bag în aplicație? A, textul pentru cărțile de vizită să vedem dacă diferă față de cele din tipografie. Wow! Perfect. Mai fac una că poate prima a ieșit  bine din greșeală. Nu, iese perfect pe hârtie de xerox. Oare pe carton special merge? Să încerc pe spatele lucios al cărții mele de vizită. Incredibil! Perfect! Ce invenție!

Gata! M-am hotărât. Dau o fugă să cumpăr suport pentru cărți de vizită și le imprimăm aici. Facem un număr de 100 bucăți și avem pregătit e-mark și cartonașe gata tăiate în caz că ne vor trebui mai multe la târg. 

Să fac întâi un calcul că de, nu te pui cu contabilii și revizorii. O.K., iese bine și la preț. Hai că mi-am recăpătat veselia. Facem economii la banii firmei, materiale consumăm mai puține. Acum să văd ce zice Șefu’!

Dar n-am uitat de necazul meu, muzeele și risipa de hârtie! Nu pot să uit și gata. Oare aici nu s-ar putea folosi un e-mark? Cred că ar fi o soluție economică. Și așa se plângeau cei de la Peleș că încasează mult dar primesc puțini bani pentru întreținere. Poate ar mai scoate din costul materialelor și tipăririi biletelor dacă ar schimba metoda asta veche de pe vremea străbunicilor. Să le dăm o idee. Dacă s-ar dota cu e-mark și dacă Colop diversifică gama de cerneluri, atunci la intrarea în muzeu ar putea fi două moduri de a înregistra turiștii. Ideală ar fi o amprentare simplă pentru cei obișnuiți care nu dau atenție biletelor, adică o ștampilă electronică pe husa ochelarilor, pe cureaua de la ceas sau pe geantă dar cu o vopsea ce se poate șterge rapid cu apă ori șervețel umed. Așa stau liniștiți turiștii că nu pierd biletul și se trezesc la jumătatea muzeului că sunt dați afară. Pentru cei care fac colecții de bilete, să se aplice pe un cartonaș gol adus de turist ori cumpărat de acolo acea poză unicat de pe unele tichete actuale.  Astfel și zona de la ieșirea din muzee ar fi mai curată dar și instituția ar face ceva economii. Chiar și pentru aparatele foto ar merge o ștampilă. Nu de alta dar am pățit necazul într-un muzeu când mi-au lipit o pleașcă de hârtie cu adeziv pe aparat care nu s-a mai dezlipit două vacanțe mari.

Păzea, vine Șefu’!  Doamne ajută!

Bună, bine ai venit la muncă!  Să ai o săptămână bună, cu forțe proaspete după vacanță. Știi că avem târg.  Cum stăm cu cărțile de vizită, când sunt gata?

Păi  sunt deja. Priviți una!

Arată excelent, bravo!  Și ecusoanele invitaților?

?! Păi nu mi-a zis nimeni să fac și ecusoane! Dar stați așa Șefu’, cu drăcia asta de e-mark putem să facem rapid câte ecusoane vrem. Și pe loc. Pregătim cartonașul, lănțișorul, suportul de plastic și cum apare omul, gata și noi  cu ecusonul. Oricum avem toate datele invitaților în calculator, cu poză, nume, tot. Așa că va fi floare la ureche. Și Șef, știți că oamenii aruncă ecusoanele la plecare. Noi le luăm, le curățăm de vopsea și le refolosim când avem nevoie. Că de, economie scrie pe noi de la ultima retificare bugetară!

Ăăă, tu ai învățat să lucrezi cu e-mark?! Că aseară l-am primit, mi-au explicat cei de la

Colop România

cum se folosește dar n-am înțeles nimic.

Șefu’  stați liniștit. Am spionat pe la Red Dot Design și uitați ce zic ei  despre e-mark:

….este un dispozitiv electronic de marcare bazat pe tehnologia cu jet de cerneală. În combinație cu o aplicație, permite imprimarea culorilor pe materiale precum hârtie, carton, șervețele sau lemn în mișcări simple laterale. Aplicația poate fi utilizată pentru a crea modele individuale sau pentru a utiliza șabloane gata făcute – de la logo-urile și textele companiei la imagini. Funcțiile de dată, ora sau numerotare, precum și un cod de bare sau un generator de coduri QR, sunt incluse. Designul mărcii electronice se bazează pe o idee inovatoare. În cel mai scurt timp, o mare varietate de materiale și substraturi pot fi marcate și furnizate cu informații importante.

Șefu’ nu știe cât am căutat eu pe net informații despre cum se instalează aplicația pe telefon și tabletă (în PC-ul instituței nu am voie să mestec), am aflat cum mânuiești e-mark, absolut totul, așa cum scrie simplu și pe înțelesul unei persoane atehnice ca mine:

Conectați dispozitivul mobil (smartphone, tabletă sau laptop) cu un e-mark prin Wifi sau prin USB, respectiv cu PC-ul,

Creați propriile amprente sau utilizați șabloane predefinite,

Trimiteți amprenta către e-margine

…..și glisați

Cu glisarea nu prea mă înțelegea dar i-am arătat rotițele alunecoase care permit o glisare facilă dar și cu puțină voință, cu exercițiu minim din partea utilizatorului.

La o cafea i-am explicat eu Șefului cât de bine ne prinde că acum avem un e-mark în biroul nostru. Cu el putem să ne personalizăm munca, să ne facem ușor de reținut de către partenerii noștri de afaceri căci toată corespondența noastră, cărțile de vizită, plicurile, etichetele, chiar și paharele în care le turnăm băuturile răcoritoare când vin la discuții, toate sunt personalizate cu această ștampilă electronică. Vă dați seama că oriunde este nevoie, la un târg, o conferință, oriunde putem avea cu noi această ștampilă care are incorporat și generatorul cu coduri de bare și QR incluse în aplicație. Totul e numerotat automat, data și ora la fel. Plus că e ușor de transportat dacă îi achiziționăm și o husă de protecție. Bateria ține cam cinci ore dacă-l folosim intens, scoate în jur de 5000 de amprente la dimensiunea de 14 mm/100 mm cu acoperire de 15%, adică așa:

I-a plăcut că poți combina cele trei culori de cerneală din interiorul cartușului, că poți face combinații de amprente în care să incluzi fotografii, că poți să-l folosești chiar în mod offline pentru maxim patru amprente. Multe i-au plăcut așa că și-a luat ghidul de instalare rapidă să-l studieze. Văd că acum butonează prin Google Play Store. E de bine, o vreme va face toate lucrările ce necesită e-mark. Când se va plictisi de el, ne dă nouă de lucru și ne va cere să facem totul în liniște, să-i anulăm din aplicație semnalele acustice! Oare cine-i va curăța capul de imprimare lui e-mark? Noi, subalternii, desigur.

Știți cum este când scrii un articol, faci o muncă mai complicată în grup și la un moment dat se încing rău neuronii căci ochii șefilor sunt fierbinți precum căldura degaiată de e-mark la imprimare? Simți nevoia să te descarci. Cu e-mark ai posibilitatea să trimiți o glumă sau un desen amuzant unui coleg care are nevoie de o pauză. Ori să-i amintești altuia că tocmai a fost ziua lui de naștere și nu a dat de băut.

E-mark, noul nostru coleg de birou e tare deștept și de încredere. Este un personaj artificial plin de emoții 😉, gata oricând să ne sară în ajutor, indiferent că e blond sau brunet. Și e unisex!

Șefu’ e ocupat cu e-mark, eu momentan nu prea mai am de lucru așa că mă năpădesc gândurile cele multe. Oare e-mark nu i-ar fi bun și învățătoarei copiilor? Că tot se vaită ea la ședințe cum că-i modifică prichindeii mesajele trimise părinților și notele de pe lucrări. Dacă i-ar nota cu un e-mark personalizat, treaba ar fi mai sigură și mai rapidă decât scrisul de mână. Să nu uit să-i povestesc la ședința cu părinții, poate își ia unul din fondul clasei.

Mă gândesc că și pe la cabinetele medicale ar merge. Se folosesc atâtea feluri de rețete tipărite, înseriate, în două și trei exemplare, cu tot felul de date despre pacient și cabinetul medical că se pierde mult timp cu scrierea. Ca să nu zic iarăși de hârtia consumată aiurea. Cred că o simplă foaie de hârtie cu amprenta personalizată a cabinetului medical la care se pot adăuga recomandările sau tratamentul, date poate chiar codificate, ar fi de ajuns. Am salva munții de arhive fizice dar și doctorii de birocrație.

Până se plictisește Șefu’ de jucăria nouă și începe să-mi observe prezența prin birou, dau o fugă să iau un e-mark pe care să-l fac cadou unor prieteni de departe. La ei încă nu sunt puncte de vânzare și nu prea au cum să-l procure, fiind și departe de rutele curierilor.


Articol scris pentru Superblog 2019, ed. toamnă, proba nr. 10. Fotografii preluate de pe emark.colop.com/ro/ și pixabay

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.