Un cadou luminos

Vi s-a întâmplat să primiți o invitație de la un prieten ce tocmai își inaugurează punctul de lucru al firmei și să nu știți ce să-i duceți cadou? Mie da! Și e tare neplăcut căci trebuie să alegi un cadou care să se potrivească activității specifice firmei, în nici un caz nu-i poți duce amicului sau amicei un cadou obișnuit.

Ei bine, am fost anunțați de o astfel de întâlnire de un amic ce reușise cu chiu cu vai să-și deschidă propriul cabinet de stomatologie. Ce dar să-i duci că la câte cere legislația noastră, omul avea tot.  Eram destul de confuzi, pur și simplu nu știam ce să-i luăm, mai ales că văzusem cabinetul gata aranjat, căci amicul nostru aștepta să-i vină autorizația pentru punctul de lucru. Discutând noi la telefon despre cum va fi seara petrecerii și când să ajungem la cabinet să tăiem panglica, fără să mă gândesc îl întreb dacă și-a montat și o firmă luminoasa. Puțin încurcat amicul îmi spune că deocamdată a apelat la una zisă clasică, adică scris cu vopsea pe un panou obișnuit, motivând lipsa banilor care s-au dus  pe tot felul de lucruri obligatorii dar nu neapărat și necesare. Da, orice început e greu și costă.

Într-o seară, mergeam gânditoare pe strada mea  când mi-a atras atenția un panou LED pe care nu-l văzusem până atunci. Privind mai atent mi-am dat seama că a intrat și strada noastră în rândul lumii, aveam casă de amanet aproape de poarta mea!

Ajung acasă și brusc mi se aprinde un led, pardon, un bec: oare cât o costa un afișaj electronic mai micuț, cât să scrie pe el cabinet stomatologic?  Ies pe stradă să studiez unul și abia acum îmi dau seama de ce aveam lumină pe trotuare chiar și când primăria “uita” să aprindă becurile anemice. Noroc că avem o stradă plină de magazinașe, cabinete medicale, mai nou și o parcare publică și toate au reclame luminoase. Reclamele astea sunt foarte bune să găsești repede ce ai nevoie, mai ales pe timp de noapte. Te ajută și pe tine client dar și pe cel ce deține afacerea căci se face ușor vizibil.   Nu mi-am dat seama ce importante sunt reclamele luminoase căci am trăit mult în București și acolo sunt din plin. Acum și la sate au apărut multe panouri electronice.

A doua zi am studiat cu atenție o mulțime de afișaje electronice, totemuri parcări, panouri electronice, în special pe cele cu LED. Mă documentasem deja că reclamele acestea  sunt făcute folosind LED-Last Technology și astfel se obține cea mai mare economie anuală de energie. Am înțeles că sunt cele mai recomandate de UE.

Odată hotărârea luată cu cadoul, trebuia urgent să căutăm o firmă specializată, să vedem cât ne-ar costa și dacă ne încadrăm în buget, să dăm comanda. Căutând, ziceam noi, o firmă serioasă, am dat peste SmarSoft, Premium LED Technology ®, o firmă cu capital integral românesc și, foarte important, parteneră cu cele mai valoroase firme  mondiale în tehnologia LED, Osram și Broadcom Technologies. Am învățat cu ocazia asta că modulele LED produse de SmartSoft  sunt unicate, atât vizual cât și funcțional pentru fiecare comandă în parte și nu produse de serie precum cele LED asiatice. Că amicul nostru poate beneficia de un software personalizat, creierul cum îl alintă  ei și totul poate fi controlat de la distanță de pe un calculator. Ne-au convins  că folosesc lacuri siliconice de foarte bună calitate pentru a proteja placa electronică pentru o bună rezistență la factorii de mediu de la noi (îngheț, caniculă) și am apreciat garanția extinsă  de până la 10 ani a produsului.

Le-am studiat portofoliul, între timp l-am mai tras de limbă pe prietenul nostru să ne spună ce și-ar dori să apară pe firmă și  cam în ce culori. Am făcut o schiță și cu ea urmează să dăm comanda.

Am ales să-i facem o firmă luminoasă mai aparte, adică să fie cu două afișaje, unul fix cu numele cabinetului stomatologic și un afișaj mobil, programabil din calculator, unde poate anunța dacă este cabinetul deschis ori închis, eventual numele doctorului de pe tura respectivă și dacă tratează și copii. Sperăm să iasă ceva pe placul amicului nostru. Și am ales și efecte flash și dimming (stingere/aprindere lentă).

Acum ce să vă spun? Că până de curând nu știam ce este cu firmele astea luminoase, din ce sunt făcute ele? Le priveam cu indiferență și din mers aflam ce afacere ar fi în spatele lor. Sunt foarte utile pentru a identifica rapid un birou de schimb valutar, mai ales când ești într-un oraș necunoscut sau  pentru a găsi o farmacie, un loc de dormit. Ca să nu mai spun ce bune sunt pe autostrăzi când îți indică ieșirile, starea carosabilului, o benzinărie sau cât ai de plată la primul toll😅. Ori când vezi de la distanță că un magazin sau o stație peco este închisă și așa scutești deplasarea până acolo.

 În ultimele zile   tot după firme luminoase LED mai interesante mă uit, unele cu mesaje mai haioase, în special la baruri și cafenele. Îmi amintesc că în Zagreb m-a amuzat acum doi ani o astfel de reclamă cu LED ce se afla pe ușa unei zise vrăjitoare, care  promitea câte în lună și stele. Ne-am amuzat inițial, chiar am pierdut câteva minute să citim mesajele ce se alergau ca nebunele. Noaptea, trecând întâmplător pe acolo am constatat că afișajul se schimbase în unul mai ciudat, mai vrăjitoresc, tot mobil iar în jurul casei era ceva activitate. Aveam să aflăm că biroul de turism al orașului organiza tururi de noapte prin locurile unde cândva au trăit sau au fost executate vrăjitoarele Evului Mediu. Amatori de plimbări vampirice  erau destui și majoritatea erau atrași de aceste reclame luminoase care, aveam să aflăm de la ghid, se schimbau de trei ori pe zi. Cu alte cuvinte, cu reclama LED, mințeau turiștii dornici de mister negru. Și reușeau!

IMG_8410

Reclamele luminoase LED, mai ales cele outdoor ne-au fost de mare ajutor prin alte locuri unde am călătorit. Cred că ne-ar fi mult mai greu fără ele, am pierde mai mult timp căutând hoteluri, restaurante, mijloace de transport publice, spitale și parcări, ultimele fiind și marea problemă a lunilor de vacanță. Sper și-mi doresc ca aceste sisteme să evolueze, să putem afla la orice colț de stradă date despre calitatea aerului, despre blocările în trafic, indicatoare de străzi cu afișaj mobil. Să văd și la noi în mijloacele de transport un afișaj care să-mi indice în timp real în ce punct al orașului sunt stațiile din care am plecat dar mai ales cea care umează.

Cum vor arăta aceste firme luminoase peste câțiva ani? Greu de prevăzut căci nici mintea umană nu știm cum va evolua. Dar sigur producătorii vor căuta să fie în pas cu evoluția.

Până atunci, eu mă mulțumesc cu ce am pe strada mea: cruce de farmacie cu indicarea temperaturii, vinărie care afișează prețurile de dimineață până la miezul nopții, parcarea publică care e corectă cu numărul de locuri libere și, cea mai nouă,  amanet și exchange.

afisaj cu leduri, afisaj parcare class=

Articol scris pentru SuperBlog 2019, ed. toamnă, proba nr.15

Poze preluate de pe SmarSoft

2 gânduri despre „Un cadou luminos

 1. Grea misie scrierea la comandă! Fie și sub forma participării la un concurs.
  Care nu este altceva decât o modalitate directă de a populariza diferite… interese comerciale! Spre bucuria și prosperitatea beneficiarilor unor sponsorizări generoase din partea… organizatorilor!
  Cu atât mai mare este meritul puținilor cutezători care se încumetă să participe la o asemenea trudnică întreprindere scriitoricească!
  Baftă tuturor celor care s-au încumetat să o facă!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Mulțumesc pentru comentariu, este 1000% adevărat. Am vrut să abandonez la un moment dat căci am neglijat complet celălalt blog al meu, Suflet de turist, unde am multe articole începute despre locurile vizitate anul acesta. Voi merge totuși aici până la final (sfârșit de noembrie) pentru că este o experieță interesantă pentru neuronul meu 😅.
   Referitor la baftă, nu am pornit așteptând recompensele materiale (bine, dacă pică ceva nu sunt ipocrită să zic că nu mă bucur 😄). Știți cum este când fiecare probă e jurizată de alte persoane, fiecare cu interesele proprii mai mult sau mai puțin ascunse, plus că și inspirația fiecărui participant este de multe ori gripată 🤣. Dar ca exercițiu pentru un blogger, concursul este bun măcar o dată. În schimb e mare cronofag dacă nu vrei să scrii precum noile generații de jurnaliști care nici cultură nu au iar la gramatică sunt uneori departe de manual.
   Vă mulțumesc pentru că mă urmăriți. O zi bună vă doresc!

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.