Moș Nicolae, te rog, fără nuielușă!

V-ați pregătit ghetuțele? Nu oricare, pe cele mai mărișoare, mai încăpătoare, eventual cizmele de ploaie că sunt generoase în interior. Că doar o dată-n an vine Moș Nicolae, cel nevăzut, cumva temut dar în general atât de darnic! Așteptat cu emoție, moșul fără formă, doar închipuit de mințile copiilor și ale adulților, se strecoară magic doar după ce prichindeii adorm. Atunci pune în ghetuțe o pungă cu dulciuri, o mașinuță sau o păpușă. Mai nou s-a emancipat și Moș Nicolae, vine cu un telefon ultramodern sau cu  o tabletă. Ori un smartwatch, o dronă, chei de mașină adevărată sau cine știe ce alte minunății.

 Eu mi-aș dori un card bancar, nici prea gras dar în mod sigur nu slab! De altfel, pot să dau eu cardul gol, în locul ghetuței iar Moș Nicolae să-l umple, cu cât crede el. Măcar cu o cifră de la 1 la 9, urmată desigur de cel puțin 2-3 zerouri!

Aștept cu emoție deși tare mi-e teamă că voi găsi doar un băț ordinar. Nici măcar o crenguță de măr cum am găsit în copilărie, atunci când mi-am croitorit primele mănuși cu degete din cele mai bune cearșafuri brodate! Și asta pentru că Moș Nicolae cel adevărat, era tare priceput cândva în a-i lovi peste mâini cu o nuielușă ruptă dintr-un măr, pe cei care se abăteau de la credința creștină. Celebră este palma dată de el unui preot din Alexandria, Arie, la Sinodul Ecumenic de la Niceea (anul 325). 

Știți doar că sfântul nu ține supărare, el răsplătește munca și bunătatea cu daruri iar pentru cei care au greșit dă un avertisment, nuielușa de măr. Căci e obligatoriu, bețișorul pus de acest moș în unele ghetuțe, trebuie să fie o crenguță de măr. Cel astfel pedepsit, dacă vrea să afle ce-l așteaptă, va pune crenguța în apă, la geam. Dacă aceasta înflorește până la Anul Nou, va avea un an bun, sfântul îl va proteja și poate chiar i se va arăta în noaptea dintre ani, doar dacă obrăznicuțul cumințit va privi cerul cu credință. Atunci, spun  bătrânii, cerurile se deschid de trei ori și Sf. Nicolae este văzut de cei buni cum stă în stânga Domnului. Dar de unde azi atâtea crenguțe de măr între betoanele de la orașe?!

Mă întrebați dacă atunci, de mult tare, a înflorit crenguța de măr primită de mine? Ori am privit cerul în noaptea dintre ani? Aș, am spus frumos o poezie la celălalt Moș și … s-a șters totul de pe răbojul meu.

Dacă azi va înflori crenguța, obrăznicuțul va avea cu ce să sorcovească, măcar  pentru a mai scoate din paguba de la Moș Nicolae 😂! Că altfel, la ce prețuri au sorcovele de azi, rămân adulții cu banii în buzunare și necolindați.

Despre omul Nicolae, devenit sfânt în creștinism și biserica lui din Turcia de azi, am povestit aici. Și tot despre el și legătura lui cu voievodul român Mihai Viteazul și Biserica Sf. Gheorghe Nou din București, aici.  

La noi se mai spune din bătrâni că Sf. Nicolae ar fi fost  iscoada lui Dumnezeu pe urmele Satanei. Și niciodată nu s-a lăsat mituit. De aceea nu se pune nimic lângă ghetuțe, nici măcar o ceșcuță cu lapte cald. Anul trecut am greșit, l-am mituit cu vin, nici măcar cu lăptic și mi-a lăsat … nimic! Acum știu bine, nici copiii nu trebuie să spună poezii ori să răspundă la întrebări, precum la Moș Crăciun. Sf. Nicolae, Sân Nicoară cum îl alintăm noi românii, Moș Nicolae pe înțelesul tuturor, vede tot, știe ce face fiecare copil. Și fiecare adult 🤨.

Tot din bătrâni se povestește, am auzit eu, că va începe să ningă dacă în ziua de șase decembrie, moșul își scutură barba. Dacă însă nu se întâmplă așa, hâtrii pământeni bârfesc prin sat că Moș Nicolae își dă aere de tinerel!  În alte zone se spune că Moș Nicolae vine pe un cal alb, ca semn că iarna a început cu blândețe dar de Sf. Ioan va fi geroasă, moment în care acest sfânt se va arăta pe un cal negru. Și am mai aflat că sfântul acesta avea cândva haine verzi, culoarea speranțelor. Așa l-au descris cei care au reușit să prindă secunda deschiderii cerurilor sfinte.

Ei, dar m-am cam luat cu vorba, cu amintirile răzlețe (multe, nu le scriu aici pe toate să nu vă dau idei). Și uite, nu mi-am lustruit botinele. Nu dați cu pietre. Chiar dacă anii au trecut, ori poate eu prin ei, sufletul mi-a rămas tot de copil:

Aștept să vină Moș Nicolae!

E singurul Moș pe care-l las să se uite pe geamul meu, să vadă că am fost cuminte tot anul și să-mi împlinescă dorința. Doar că eu voi fi mai modernă: pun la ușă o pereche de papuci, să nu creadă Moșu’ că vreau multe daruri😉. La vedere pun cardul meu bancar. Gol! Să-l umple Moșu’!

Voi cum v-ați descurcat cu Moș Nicolae? A jucat el după dorințele voastre? Sunteți dezamăgiți? Dacă vă spuneți bucuria sau necazul aici, vă spun și eu ce card am pus în calea lui Moș Nicolae 2019! Că e un secret cum să te dai bine pe lângă moșii ăștia de decembrie!

10 gânduri despre „Moș Nicolae, te rog, fără nuielușă!

  1. Frumos, frumos 🙂 Îmi amintesc cu câtă emoție îl așteptam pe Moș Nicolae! Parcă mai mult decât pe Moș Crăciun, căci el venea mai pe urmă. Anul acesta Moșul meu a venit cu o plimbare la Sibiu 😀 dar nu aș fi zis nu și la un card :))

    Apreciat de 1 persoană

  2. Superb articolul 😅
    Într-adevăr este o sărbătoare minunata!
    Încă de mici ne c-am era frica de Moș Nicolae asta sau mai degrabă de nuielușa lui 🙈
    Buna idea cu cardul, eu anul asta am primit bilete pentru orașul lui Moș Crăciun (mare târg de Crăciun in Italia). 🎄❄️

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.