Grecia este la concurență cu Portugalia în sufletul meu și al colegului meu din celula vieții. Aveam un circuit cu mașina prin Grecia și alte două țări balcanice chiar acum, în actuala lună mai. Din păcate a fost anulat dar nu vrem să renunțăm, să treacă vara asta peste noi fără să auzim un kalimera la mama lui. Așa că am fost atentă la tot ce au bârfit grecii despre deschiderea turismului transfrontalier și desigur la ce zic bâlbâiții noștri.
Ieri, 20 mai 2020, primii miniștri ai Greciei, Bulgariei, Serbiei si României au avut o teleconferință pentru a stabili măsurile ce trebuiesc luate în crearea unui înțelegeri pentru un schimb de turiști, acel coridor turistic, în care turiștii din aceste patru țări europene să poată călători liber, fără interdicții de nici un fel la trecerea frontierelor balcanice. Au redus chiar și TVA-ul de la 24 la 13%
Iată ce condiții sunt anunțate de greci pentru turiștii din afara țării lor:
- NU se mai solicită acel zis pașaport de sănătate, fiind declarat nesigur de OMS și UE.
- Pentru libera circulație între Bulgaria, Grecia și Serbia va fi nevoie doar de o declaraţie scrisă la frontieră, care să ateste că semnatarul nu prezintă simptome de COVID-19, călătoreşte pe proprie răspundere şi nu este supus carantinei în ţara sa, precum şi de un număr de telefon pentru contact. Aceasta se aplică de la 1 iunie (paragraf adăugat ulterior publicării articolului).
- Toate protocoalele de sănătate vor fi respectate în transportul aerian, transportul rutier, transportul costier și bineînțeles în hoteluri și restaurante.
- Testele rapide pentru a detecta eventual turiștii cu Covid19, se vor face prin sondaj, pe criterii legate de zona/țara de unde vin aceștia, indiferent că vin cu avion sau auto propriu/autocar.
- Exista prioritate pentru turiștii din Balcani și mai ales cei ce se deplasează cu mașinile personale sau cu zboruri scurte (pentru țările din afara Schengen, va fi, de asemenea, ridicarea treptată a interdicțiilor din 15/7, cu excepția posibilă a celor cu trăsături epidemiologice foarte severe).
- Nu va mai exista carantina de 14 zile pentru cei ce intră în Grecia, la fel pentru cei ce vor tranzita Bulgaria cu mașini proprii, autocare.
- Fiecare hotel / pensiune va avea un cabinet medical/doctor pentru eventuali turiști suspecți de infecție cu virusul Covid 19 (e bine să aveți asigurări de sănătate pentru călătorii și să fie valabile, cum am scris zilele trecute →📑, dar grijă de unde le luați și ce promit asiguratorii, uneori fără acoperire reală).
- Vor fi zone de carantină DOAR dacă situațiile o cer. Să sperăm că nu va fi cazul!
- Se insistă pe respectarea distanțării fizice atât la plajă cât și în muzee, piețe, trasee turistice, localuri, magazine de orice fel.
- Se vor deschide și toate aeroporturile internaționale din Grecia.
- 600 paturi speciale și 20 de specialiști în testare Covid-19 pe insule sunt deja pregătite în spitale organizare pentru turiști, în caz de nevoie Covid-19.




Vor fi însă destule restricții așa că e bine să fim atenți la orice comunicat dat de autoritățile grecești, cum ar fi acesta (bine, regulile mai mărunte se vor tot schimba) :
…prin decizia organelor competente, a Comitetului pentru calitatea vieții din municipalitatea sau regiunea relevantă, conform autorității locale relevante) și după publicarea unui studiu de către Serviciul Tehnic, este posibilă interzicerea circulației vehiculelor pe drumurile autorităților locale respective, pentru o perioadă de timp clar definită. De asemenea, este posibil să se interzică temporar parcarea. În orice caz, se are grijă pentru trecerea fără obstacole a vehiculelor de urgență și pentru trecerea, oprirea și parcarea vehiculelor rezidenților permanenți și persoanelor cu handicap. Aceste decizii sunt valabile temporar până la 31.12.2020.
Grecia, Bulgaria, noi abia așteptăm să se trezească și decidenții noștri că nu ne pot impune unde să ne facem vacanțele, așa cum se întâmpla în urmă cu peste 30 de ani! Poate se vor îndura ai noștri să ne dea drumul din lesă mai devreme, poate chiar la 15 iunie, având în vedere că reprogramarea concediilor anul acesta va fi cu mari probleme pentru firme și salariați. Dacă aceste țări ne-au inclus pe lista lor de preferințe, înseamnă că n-or fi chiar atât de proști conducătorii lor! Și asta se vede în presa internațională:
BBC, subliniind că pandemia amenință cu distrugerea industriei turismului elen, se referă și la declarația premierului grec „întrucât am câștigat bătălia pentru sănătate, vom câștiga și războiul economiei”.