Gheara Diavolului

Ați stat prea mult în casă și acum vă plângeți că ați cam înțepenit? Vă înțepenește gâtul că stați prea mult pe facebook? Mda, e neplăcut dar încă se mai găsesc unguente minune care să vă dea impresia că aveți 18 ani și 1 zi ☺! Vânzătorii ne asigură că unele din aceste unguente sunt naturale 100% (bine, comerciantul spune ce vrea, clientul crede tot ce vrea). Și sunt convinsă că din multele cutii și tuburi pe care vi le înșiră rapid și cu multe laude vânzătoarea de la magazinul naturist, nu prea știți ce să alegeți.

Dintre cele pe care le folosesc și eu de ceva ani, vă pot recomanda un unguent cu o plantă exotică,

Gheara Diavolului

 Harpagophytum procumbens, pe numele ei științific, Devil’s Claw pe multe ambalaje din magazine, crește natural într-o margine a deșertului Kalahari, Africa de Sud (Harpagos / gheara de jos, phytum / planta și Procumbens / lipita de pamant). Este o plantă interesantă ca aspect, cu flori tubulare de regulă roz închis. Fructele însă sunt cele care i-au adus numele african, Diavolul, de la țepii ca niște gheare mici cu care sunt înzestrate capsulele.

Din vechime, de secole, planta face parte din tratamentele locuitorilor din Botswana (este una din emblemele florale ale acestei țări), Zimbabwe, Mozambic și alte țări din zonă. Vracii africani pregăteau o grămadă de leacuri cu care tratau diverse afecțiuni, de la indigestii până la dureri și răni.

Rădăcinile cresc lungi de peste 2 m, în solurile aride ale deșertului și cu trecerea anilor se îmbogățesc în tot felul de substanțe benefice sănătății regnului animal, dacă sunt folosite cum trebuie. Din rădăcinile și tuberculii uscați natural se face pulberea care apoi se folosește sub formă de ceai, creme, unguente, tincturi, azi și capsule.

Cele mai folosite forme sunt unguentele și ceaiurile. Ambele forme se folosesc ca antiinflamator în reumatisme moderate, pentru înlăturarea febrei musculare după un efort intens sau pentru dureri cervicale și a mânii de IT-ist. Ceaiul sau pastilele se folosesc pentru indigestii, probleme hepatice și ale vezicii biliare, pentru malarie, dureri de cap, creșterea poftei de mâncare și în diferite forme de reumatism. Dacă aveți calculi biliari atunci nu luați această plantă. Atenție însă la cantitatea ingerată pentru că poate da diaree sau poate crea neplăceri celor cu ulcere gastrice. Nu se folosește intern înainte de intervenții chirurgicale.

Din păcate efectele tratamentului antiinflamator cu Gheara Diavolului nu apar imediat, în general după aproximativ 2-3 săptămâni și nu prea este eficace la dureri reumatice foarte intense.

Nu se folosește la copii sub 12 ani spun majoritatea specialiștilor, deși pe unele prospecte apar trecute și vârste mai mici, nu e indicată anumitor diabetici, femei însărcinate sau persoanelor cu boli digestive grave.

Gheara Diavolului este o plantă care ne poate scuti de multe probleme de sănătate dar nu este panaceu. Am văzut extrem de multe recomandări, mai nou că ar fi antitabacic, antialcool și pentru curățarea organismului de substanțele cancerigene!! Nu prea e chiar așa, beneficiile plantei sunt limitate totuși. La noi, oamenii moderni, merge perfect rolul analgezic, antiinflamator și de protecție hepatică. Uneori o mai rapidă cicatrizare a rănilor. Restul nu e dovedit științific.

Probabil că ce am spus în paragraful de mai sus nu vă pare credibil. Dar Gheara Diavolului africană, și de altfel nici o plantă din cele aproximativ 2000 câte se știu la această familie, nu se recunoaște că planta nu mai are acea încărcătură de principii active pe care o avea acum mai bine de jumătate de secol când a atras atenția industriei farma.

Lumea modernă a descoperit tratamentul tradițional african acum cam un secol și de atunci a început goana nebună după această plantă. Aici este problema: tuberculii și rădăcinile au nevoie de aproximativ 25 de ani pentru a acumula substanțele tămăduitoare. Lumea modernă nu are răbdare să aștepte atât, africanii săraci nu au din ce trăi, așa că adunarea și vinderea plantelor încă imature este o regulă azi. Am văzut acum câțiva ani un documentar care povestea despre acest lucru și cum indigenii conștienți că în timp planta va dispărea, încearcă să mascheze rădăcinile, tocmai pentru a nu fi văzute de culegătorii angajați ai firmelor ce distribuie fabricilor de suplimente alimentare. Din păcate, deși câțiva ani s-a încercat protejarea ei prin lege, acum este liberă la cules și exportat. Și este o plantă pe cale de dispariție. Probabil că locuitorii africani de azi ai zonelor unde crește planta au uitat să-i plătească naturii atunci când scot tuberculii și rădăcinile imature din nisip. Vechii vraci puneau culegătorii să îngroape nasturi și alte obiecte rotunde pe locul de unde scoteau aceste părți ale plantei. Magia se cam pierde, puterile plantei la fel, într-o zi va dispărea și planta!

Așa că aveți grijă de unde luați produsele cu Gheara Diavolului, cât dați pe ele, ce alte ingrediente au trecute pe prospect. Și chiar atenție la informațiile din prospect care ar trebui să fie pe măsura unui consumator simplu, fără folosirea de termeni medicali sofisticați. Doar este supliment alimentar și nu medicament. Dacă promisiunea producătorului este că vă vindecă de orice boală, atunci vă spun eu ceva sigur: la cei mai mulți vă poate ameliora durerile reumatice (mie da), durerile menstruale la femei, durerile de cap, ajută în tratarea entorselor, în unele indigestii și afecțiuni hepatice și cam atât. Dar vă poate îmbolnăvi grav sau mai puțin grav, cardul bancar sau chiar cash-ul din dotare, după cum e prețul de vânzare, dacă considerați produsul ce conține Gheara Diavolului un panaceu. Știți cum se spune:

Nu există nimic mai iritant decât un tip care-ţi vorbeşte frumos în timp ce te taxează în plus. /Kin Hubbard

Dar rețineți că produsul poate fi bun, după conștiința firmei producătoare, adică după cantitatea de plantă conținută dar și după vârsta plantei la recoltare, procedura de uscare și fabricare a compușilor ce conțin Gheara Diavolului. Verificați cu grijă și dacă vă priește Gheara Diavolului sau nu..

Până la articolul următor – argan – multă sănătate să aveți în trup și în suflet!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.