Argan, aurul deșertului

Leacuri vechi la oameni noi! Oare se mai potrivesc leacurile naturale la bolile oamenilor moderni așa ca altă dată? Apar pe piață din ce în ce mai multe nume de extracte din plante, produse de animal sau minerale recomandate că ar face minuni ce nici zeii nu reușesc. Oare știm toți câte ceva despre cultura, despre viața plantelor, mineralelor, zonele de unde vin și cât de studiate sunt azi? Dacă se potrivesc tuturor oamenilor și problemelor acestora?

Arganul

Iată un cuvânt care deja a intrat în limbajul românilor mari amatori de chestii noi, miraculoase, în medicină și cosmetică, argan! Pentru cei care au vizitat Marocul, arganul probabil că nu reprezintă o minune, mai ales după ce au fost plimbați pe la câteva locuri unde se obține, chipurile tradițional, uleiul de argan și de unde, contra unor sume mai mari sau mai mici, se achiziționează tot felul de produse având la bază acest ulei, adevărat panaceu. Spun ghizii!

Dacă ne uităm și prin multe magazine românești, constatăm o abundență de produse care conțin argan, inclusiv uleiul 100% pur dar la prețuri de nimic, adevărate chilipiruri pentru Aurul Verde de Deșert. Căci arganul este o plantă care nu crește oriunde și oricum.

Haideți să intrăm puțin în atmosfera sonoră a berberilor ♫♩♮♬♩♪ care au consumat secole întregi fructele acestui pom ce seamănă puțin cu măslinul și care azi fascinează lumea modernă.

Arborele de argan

Argan, arborele berberilor, un grup mare de triburi cu o istorie extrem de lungă în spate și care a populat Maghreb, zona apusului de soare, este azi considerat mai valoros decât măslinul. A fost multe secole hrana și medicamentul berberilor (cuvântul arab berber se pare că vine din grecescul  βάρϐαρος / străin, pronunțat bărbăr).

Arganul, pe numele lui nobil Argania spinosa, este o plantă endemică în zona Marocului, cu o valoare patrimonială aparte, făcând parte din cultura tradițională a zonei Maghrebului în ultimele secole. Se spune că originea lui este prin era terțiară și a supraviețuit tuturor schimbărilor climatice. Azi este un arbore iubitor de căldură, de areal semi-arid, la marginea Saharei sau pe anumite pante ale munților Atlas până la aproape 1400 m altitudine. Deși crește în mai multe zone ale Marocului, s-a delimitat o pădure de argan care acoperă 8280 km2 ce a fost declarată Rezervație a Biosferei de UNESCO, încă din anul 1998, în zona Marrakech, Agadir și Essaouira.

Datorită modificărilor climatice din ultimul secol, arganul s-a putut aclimatiza și în alte locuri precum Israel, Brazilia, Mexic, California. Producția este însă mult mai mică, de asemeni și calitatea.

Arborele de argan nu este deloc spectaculos. Are un trunchi ciudat, de cele mai multe ori format dintr-o împletitură de mai multe tulpini. Rădăcinile ajung și la 30 m adâncime în pământ, căutând orice sursă de apă subterană în acele locuri aride în care crește. Coroana este pe un diametru de cam 10 m iar frunzele fie ovale, fie rotunde, de un verde frumos, sunt acoperite cu un strat de ceară care împiedică pierderea apei. Iar ramurile tinere au spini, de unde și numele plantei.

Fructele apar târziu, după minim vârsta de 30 de ani, uneori chiar după 60! Sunt de forma unor nuci care au în interior până la trei semințe din care se va extrage uleiul prețios. Inițial sunt verzi, la maturitate devin galbene apoi negre. Și de abia acum începe povestea … adevărată.

Tradițional, când fructele ajung la maturitate, undeva între iulie și septembrie, localnicii lasă caprele în livezile de argan. Caprele nu mănâncă decât fructele bine coapte. Așa este sigur că și uleiul din sâmbure este de bună calitate. Caprele elimină sâmburii de argan pe care localnicii îi culeg cu grijă. Vă sună cumva cunoscută metoda, tot africană? Amatorilor de cafea în special 😋? Ei, nu vă speriați, caprele acestea, bine cocoțate în copaci, scuipă de fapt semințele și mestecă cu plăcere restul fructului! Iar localnicii stau sub pom și adună scuipatul caprelor, adică valoroșii sâmburi ai fructelor de argan! Din care se va face uleiul! Asta prin micile populații izolate care fac uleiul pentru uzul propriu.

Acum se practică metoda lăsatului fructelor să cadă pe sol de unde sunt adunate, urmează uscarea fructelor timp de patru luni după care începe procesul de decojire și obținerea sâmburilor. Deci tot cu scuipatul caprelor ar fi mai rapid 😁.

După ce sâmburii se usucă bine sunt măcinați la o moară manuală /azerg, pulberea obținută fiind grasă, uleioasă, apoi se frământă și se stoarce manual (pentru uleiul ultra virgin). Acum se folosesc totuși și metode mai rapide, prese metalice. Pentru excursioniști, se prezintă de obicei metodele vechi cu presare manuală 🎬

Arganul crește lent, îi trebuiesc destui ani până să dea primele fructe, cum am zis mai sus. Un arbore poate trăi în zona Maghrebului între 200 și maxim, rar, 400 de ani, după condițiile climatice și mai ales, în ultimul timp, după noul mod de viață al oamenilor locului. Îl afectează despăduririle masive și creșterea turmelor de capre lăsate libere în orice anotimp care-i distrug frunzele, fructele și chiar ramurile mai tinere. Este o luptă între crescătorii de capre și cei care dețin acești arbori deoarece caprele se urcă în copaci și îi devorează partea fragedă. Ocupă un loc major în hrana marocanilor tradiționali care îl consumă ca ulei pe pâine, în cuș-cuș, salate și tot ce altceva gătesc, ba chiar îl iau ca atare zilnic. Sunt studii care spun că sub diverse forme, uleiul de argan reprezintă 25% din alimentația cu grăsimi a actualei populații marocane.

Uleiul de argan

Uleiul de argan, cel marocan, este acum cel mai scump ulei vegetal din lume, fapt datorat modalității lui de dobândire, care necesită timp foarte îndelungat până la obținerea fructelor, munca depusă pentru a obține uleiul și cantitatea mare de fructe necesare pentru un litru de ulei. Din câteva zeci de kg de fructe bune de argan, uscate, culese din 6 – 8 arbori, pentru presarea la rece sunt necesare în medie 20 de ore de muncă și în final se obține doar 1 l de ulei pur, virgin! De altfel cel mai valoros. Care ulei se păstrează în stare pură și bun de consumat, fără stabilizatori, cam 3-4 luni.

De ce este așa valoros uleiul de argan? În principal pentru că este bogat în acizi grași nesaturați de care probabil vă amintiți din reclamele cu Omega 3, Omega 6 sau Omega 9. Ce are cu adevărat valoros acest ulei este cantitatea impresionantă de tocoferol, adică vitamina E. Studiile au arătat că un ulei de argan de calitate are și până la de zece ori mai multă vitamină E decât uleiul de măsline. Este destul de bogat și în vitamina A dar are și cantități apreciabile din alte vitamine.

Caracteristici

Uleiul de argan are un miros ușor, cumva între cel de ulei de măsline și cel de alune sau nuci. Mirosul lui depinde și de momentul din an când se produce, aroma fiind mai fină vara și mult mai profundă toamna și iarna. Dacă nu miroase deloc, acel ulei este diluat cu un ulei ordinar. Spre deosebire de uleiul de măsline, mirosul uleiului de argan dispare repede după ce este aplicat pe piele. Dacă uleiul miroase puternic și neplăcut, poate fi vechi, rânced.

Uleiul de argan pur formează pe fundul sticlei un mic sediment translucid, un alt indiciu că nu este rafinat sau amestecat cu alte uleiuri ieftine.

Uleiul adevărat de argan trebuie să fie plăcut pe piele, ușor, să pătrundă repede.

Dacă mergeți în Maroc sau altă țară unde uleiul de argan se regăsește din belșug pe rafturile magazinelor, trebuie să știți că există mai multe feluri de ulei. Pentru uz alimentar se folosește și uleiul de argan fabricat din semințe prăjite, ușor de recunoscut după mirosul puternic și apetisant. Dar cum sticlele sunt sigilate, e bine de întrebat înainte de achiziție deoarece acel ulei nu are nici un efect asupra pielii.

Amlou este o pastă ce se servește la micul dejun marocan, după tradiția berberă. Este făcută din migdale măcinate sau ulei, miere de albine și ulei de argan și berberii spun că este energizantă și perfectă pentru cei care traversează Sahara.

Cosmetică

Uleiul de argan a fost introdus pe drept în tratamentele dermatologice și în cosmetică pentru efectele sale benefice în tratarea eczemelor, varicelei și acneii (50 % din adolescenți și 5 % din adulți suferă de acnee), având efect antimicrobian, proprietăți calmante. Ajută la reducerea cicatricilor provocate de arsuri sau alte boli dar nu vă așteptați să rezolve complet cazurile grave. Uleiul de argan oferă substanțe nutritive esențiale pentru piele și intervine la nivel celular și în cazul vergeturilor, psoriazisului, unghiilor. Avantajul este că se folosește foarte puțin, câteva picături care trebuies ajutate să intre în piele.

Unghiile casante și părul deteriorat se pot remedia cu ulei de argan pur. Produsele cosmetice de calitate care au în compoziție acest ulei, ar trebui să folosească forma pură. Din păcate, mie personal mi-e greu să cred că orice cremă care afișează în compoziție acest ingredient, îl și are pe cel pur sau într-o cantitate apreciabilă. De aceea dacă doriți un tratament cosmetic de calitate, trebuie căutat Moroccan Oil, un produs nu prea ieftin și desigur verificată puțin credibilitatea firmei producătoare. Sau să dețină o menționare ECOCERT clară. Eu n-aș lua un produs adus vrac și ambalat în România.

La noi se găsește ulei în stare pură (trebuie să aibă un termen de valabilitate scurt pentru a fi așa) dar și creme, șampoane, săpunuri, ultimele cu diverse compoziții mai mult sau mai puțin inspirate. Eu una m-aș feri să cumpăr un produs ieftin sau care are trecut pe etichetă îmbogățit cu vitamina E!

Acum ce să zic. Astăzi fiind într-un supermarket din capitală, mi-a ieșit în cale o ofertă: ulei de argan la 22 lei / 500 ml, preț redus de la 68 lei! Știind că am articolul aproape gata, am studiat eticheta. Termen de valabilitate august 2020, producție 2016! Lichid foarte clar, culoare cu tentă verzuie, fără depozit, ambalaj de sticlă incoloră. Părea certificat Ecocert deși sigla era minusculă și putea fi altceva. N-am putut să-l fotografiez, din păcate, merita.

Am folosit câțiva ani creme cu ulei de argan, mai la începuturi când acest produs sau nume nu era pe toate drumurile. Pot spune că a meritat dar din păcate, cu timpul, firma producătoare a înlocuit uleiul pur marocan cu altul din alte zone și …m-a pierdut de clientă.

La mare, la soare..

Uleiul de argan în general ajută nu doar la hidratare pielii ci și la obținerea unui bronz frumos. Pentru o tentă aparte, ar trebui folosite pe piele câteva picături de ulei de argan în amestec cu ulei de morcov, timp de minim două săptămâni! Încercați, la majoritatea tipurilor de piele dă rezultate bune.

Medicină

Despre uleiul de argan ca efecte medicale încă nu se cunosc foarte multe. Studiile medicale pe grupe martor n-au dovedit că luat intern ar fi un produs miraculos. Poate că are un rol în rândul populației locale, deosebită cumva genetic de populațiile albe. Și poate că așa cum l-au folosit berberii, luat de-a lungul întregii vieți, are într-adevăr un rol în sănătate. Zoubida Charrouf, profesor la universitatea din Rabat, a fost prima persoană care a început studiile științifice privind calitățile uleiului de argan, în 1996 dar doar pentru uz dermatologic. În prezent arganul și-a dovedit cu adevărat doar binefacerile cosmetice

Am avut ocazia să văd tot felul de recomandări care lăudau beneficiile uleiului de argan luat intern, unele haioase care-l recomandau drept înlocuitor de viagra! Sărmani creduli! Cum spuneam mai sus, specialiștii nu au date clare că este un panaceu. Este un foarte bun produs dermatologic, adevărat. Dă rezultate cu valori mult prea mici pentru a fi considerat leacul minune pentru noi, neafricanii, care-l consumăm accidental. Poate doar efectul placebo să fi ridicat valorile studiilor.

Pe de altă parte, deși foarte rar, uleiul de argan poate provoca alergii la persoane sensibile chiar când este aplicat pe piele. Testați uleiul pe partea internă a brațului și așteptați 24 de ore să vedeți reacția.

Pentru psoriazis este un ajutător dar nu înlocuiește medicația. Ajută fiind antiinflamator și antiseptic, astfel că poate reduce mâncărimea, zonele roșii și uscăciune pielii.

Luat intern ca supliment alimentar sau folosit în salate, paste, pe pâine, etc., poate produce gaze, deranjamente stomacale, greață. Deci atenție, ca orice produs natural, oricât de pur ar fi și considerat sigur, la anumite persoane poate produce efecte nedorite. Și în cosmetică, folosit în exces sau un ulei de proastă calitate, la anumite tipuri de ten ajută la formarea comedoanelor (puncte negre).

Se știe și specialiștii ne atrag mereu atenția că cel mai falsificat ulei este cel de măsline. Care de altfel se poate obține pe mai multe continente, în Europa chiar în toată zona mediteraneană. Cum credeți că poate fi altfel cu uleiul de argan?! Credeți că puținele locuri africane în care pomul argan crește în mediul lui natural, de atât de mult timp, dau atât de mult ulei de argan încât să umple piețele lumii cu tot felul de produse realizate din ulei pur dar vândute, majoritatea, pe sume modice?! E bine să fiți mereu informați despre produsele pe care le folosiți și câți bani merită.

În articolul viitor despre o plantă cântată de românii noștri: pelin beau, pelin mănânc…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.