Covid-19, un fleac…de final?!

Am ajuns în faza în care se împlinește profeția unor isterici, aceea că tovarășul Covid-19 va ocupa din ce în ce mai multe gazde și la noi în țară. Împotriva a tot ce s-a susținut, fără o cugetare adâncă, iată că neglijența, pot spune chiar ignoranța, ne-a adus și pe noi la acest început. Singurul lucru pe care nu-l pot înțelege din acest parcurs este de ce foarte mulți medici au ignorat acest dușman și l-au considerat o simplă gripă. Au luat de bună nu pregătirea lor din anii facultății ci, simplu și comod, statisticile. Nimic mai grav, cu atât mai mult cu cât micuțul dușman nu și-a ascuns modul de atac asupra chinezilor. Deci ne-a atenționat pe toți ceilalți că va folosi aceeași tehnică de luptă și în restul lumii. Și s-a ținut de promisiune. Doar și-a mai schimbat câte ceva pe ici, pe colo, doar ca să devină mai interesant.

Ziua Femeii

8 martie (calendarul iulian)  / 28 februarie (calendarul gregorian),  Ziua Internațională a Femeii!     Oare?! De mult timp n-am mai publicat nimic pe aici. Nici pe sufletdeturist.ro deși aveam ce, acolo chiar aș avea multe povești nespuse. Să sperăm că ministrul timpului, domnul Cronos, va fi îngăduitor cu mine în lunile ce vin. Dar de ce…

My[au] name is… Mișu

Smartwatch-ul luminează-n verde noaptea jumătate, La căsuță-n poartă parcă zbiară o vietate?! – Eu sunt, bună maică, mâțul tău iubit, Eu, şi de la mâțe mă întorc zdrelit. Soarta-mi fuse crudă-n astă alergare: Pisicile toate-și iau motani pe-alese, Care-i cel mai mândru și mai bătăios, Cu bijuterii pe cinste și glas mai voios! Dar deschide…

Kaderini între două lumi

Cu creionul pe hârtie… Nuu! Cu degetele pe tastatură, cu mult suflet, cu puțin curaj, cu un capitol în plus față de varianta eBook, s-a născut și pe hârtie: În varianta tipărită, spre deosebire de eBook, lipsește cadoul Părintelui Teofil:

Marea problemă a fost că noi, cei ce nu facem parte din lumea asiatică, credem că avem cele mai multe drepturi, că orice interdicție pe care ne-o impune statul de care aparținem ori statele prin care circulăm, este o încălcare a intimității noastre, a drepturilor nostre fundamentale, a liberei circulații și că noi, ca oameni, nu trebuie să ne supunem, suntem suverani. Ei bine, situația de față ne-a dovedit contrariul. Suntem încă o rasă de orgolioși, de încrezuți, cu materia cenușie în stagnare, în cel mai bun caz.

Înainte de a ridica piatra asupra celor ce am spus mai sus, stați strâmb și cugetați drept, cum spune un proverb grecesc. Probabil că unii dintre voi îmi vor da dreptate. Noi europenii am fost prea orgolioși să învățăm lecția Chinei. Am fost prea avizi de bani pentru a lua în serios sănătatea noastră, a copiilor noștri și chiar posibilitatea ca ei să plece definitiv de lângă noi. Am aruncat cu noroi în personalul medical, în armată și jandarmi iar acum avem nevoie de ei: fără medici, asistente și infirmiere cei bolnavi grav sunt terminați. Fără jandarmii care să țină ordine, boala se va răspândi și mai mult.

Auzeam voci care cereau intervenția armatei la granițe împotriva celor care se întorc în țările lor pentru că doar acasă se consideră în siguranță și, culmea, statul (de fapt noi toți, plătitorii de taxe în țară), le e dator cu orice.

Mă uitam zilele trecute la tv cum avioanele militare Spartan au plecat în Italia să aducă români rămași acolo fără posibilitatea de a se repatria după ce zborurile au fost anulate. O acțiune lăudabilă dar nu uitați, costurile sunt enorme și le plătiți toți. Sincer da, e lăudabilă și responsabilă acțiunea, trebuia făcută cumva, mai ales pentru a-i salva pe cei ce se aflau acolo la tratament. Doar că dintre cei aduși, eu aș pune la plată pe aceia care, ignorând orice atenționare, au plecat ca turiști în Italia exact în ultimele 10-15 zile, tocmai când acolo se activa iadul. Și televiziunile urlau despre asta. Este incredibil cum poți spune că ai plătit zborul și nu vrei să pierzi banii – și să fim drepți, biletele spre/dinspre Italia erau foarte ieftine. Bun, statul te-a salvat din prostia ta dar tu ar trebui să-ți plătești cota parte din costul acelui zbor care te-a salvat. Pentru că așa ai deveni mai responsabil și altă dată nu ai pune în pericol viața ta și a copilului tău. Căci mulți au mers cu copiii, precum Oana Roman.

Am urmărit în zilele din urmă destule documentare, știrile dar mai ales îndemnurile și tratamentele minune. Este de neînțeles cum unii pot arunca piatra și alții, chiar cu pregătire medicală, o rostogolesc mai departe (gen tratamentul minune cu vitamina C injectabilă. Oare se mai găsește în farmacii?!). Sau teribila beți apă la fiecare 15 minute ca virusul să fie transportat în stomac și omorât de acidul clorhidric. Cu cel din nas sau ochi ce faci? La fel cu cel care ți-a atacat neuronul.

Ca pasionată de călătorii, cu o primă vacanță care stă sub semnul întrebării deși este în luna mai și cu o mult așteptată întâlnire a grupului AFA ce a fost deja anulată, am urmărit postările unor influenceri din turism. Cu amărăciune pot spune că două nume celebre au fost șterse de pe lista mea de favoriți, de influenceri pe care i-aș fi putut recomanda și urma fără să clipesc. Nu poți recomanda vacanțe în această primăvară, nu poți spune că gripa asta e un fleac de care să nu ne fie teamă. Cât timp pleci singur, cât timp nu îndemni pe nimeni să facă asta, e ok, respect ideea că fiecare face ce vrea cu viața lui. Doar că acel primum non nocere / mai întâi să nu faci rău, este un memento care ar trebui să fie pe toate paginile și conduitele fiecărui influencer ce se respectă. Căci știm bine cu toții, o bună parte din lumea de azi, se „cultivă” doar de pe bloguri și vloguri.

Am văzut pe un post tv cum unii italieni încep să acuze guvernul că nu a luat măsuri mai drastice și mai timpurii pentru a împiedica răspândirea virusului în țara lor. Și nu pot să nu-mi amintesc că foarte mulți au spus că acest virus este doar un fleac (care, să recunoaștem, ne cam ciuruie), o închipuire, că cei mai mulți dintre cei care s-au interesat ce, cum, de unde și cum să ne ferim de acest micuț invadator, toți suntem niște isterici, paranoici, dependenți de televizoare. Și asta, vezi Doamne, când unii au contact zilnic cu bolnavii de tbc, scarlatină, gripă sezonieră, rujeolă, etc. Și toți scapă, sunt sănătoși, nu se panichează. Și ne recomandă cu ușurință să citim statisticile!

Așa cum se prezintă situația acum, cred că ar trebui să fim mai conștienți că nu deținem adevărul absolut și că azi, în vremurile moderne când informația circulă liberă pe toate canalele de știri, destul de bogată și în atâtea forme încât poate fi înțeleasă de cei mai mulți dintre noi, nu avem nici un drept să o ignorăm și să ne jignim semenii. Cea mai bună dovadă că ignorarea informației adevărate, că nesocotirea acesteia și aruncarea ei la coșul cu mizerii este total greșită, azi este Italia. Și ignoranța Italiei ne afectează și pe noi, restul Europei. Și restul lumii căci iată, Europa va deveni un continent închis!

Să nu-mi spuneți că sunt isterică. Dar când vezi că profesioniștii îți repetă la nesfârșit că singura ta grijă este să te speli pe mâini cât de des poți, că trebuie să stai cam la 1 m de interlocutor (cică de fapt ar trebui peste 4m), să nu duci mâna la față pe stradă, să nu… și iar să nu… că statisticile spun că ciuma lui Caragea a făcut atâția morți, etc., îți cam vine să le zici ceva de dulce. Păi dacă e așa simplu, de ce izolete, de ce carantină, de ce declarații sub semnătură?!

Fără să ignor problema dar și fără să exagerez, cred că fiecare dintre noi trebuie să-și contureze totuși un plan pentru viitorul apropiat. Nu e de neglijat că oricare dintre noi se poate trezi că este cel puțin izolat la domiciliu, în cel mai fericit caz și atunci de ce n-am avea în casă un minim de alimente neperisabile pentru 14 zile?! Cu ocazia acestui corona plimbăreț aveam să aflu că nemții sunt sfătuiți chiar de către autorități să țină în casă un minim de hrană sub formă de conserve pentru un cel puțin 10 zile. Și asta înainte de aceste evenimente. Motivația? Păi oricând se poate întâmpla ceva, un cutremur mare de exemplu și aprovizionarea să fie afectată. Asta intră, dacă vreți, în ceea ce cândva bătrânii se numeau oameni gospodari. Eu zic prevăzători. Și dacă ați vizitat Sighișoara, în biserica Sf.Nicolae sau din Deal, veți vedea lăzile de cereale, lăzile de provizii pe care fiecare familie le avea în biserică și pe care le umpleau în caz de pericol, permițându-le să supraviețuiască acolo câteva luni de zile. Nimeni nu zice însă să faceți risipă, doar un minim de hrană pentru 14 zile.

Înainte de a încheia, vreau să vă spun că nu sunt speriată, sunt doar puțin îngrijorată, că nu am făcut din casa mea peștera lui Ali Baba dar am asigurată existența pentru un minim de două săptămâni în caz că va fi nevoie să stau în izolare la domiciliu. Că am ce face dacă, Doamne ferește, se întâmplă asta, ba chiar pot spune că nu mi-ar ajunge timpul să-mi îndeplinesc planul. Pot să vă spun că glumele pe seama acestei situații îmi dau putere și pentru asta am creat un grup pe fb unde să ne distrăm. Și că fac planuri de vacanță, fiind conștientă că totul depinde de ….hazard!! Acum să vedem cine câștigă, cine pleacă în vacanță: eu ori hazardul?!

Prudenţa depăşeşte alte virtuţi după cum vederea depăşeşte alte simţuri.

proverb grecesc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.