Cumpărarea păcatelor…

-Părinte, boala ajută întotdeauna?

-Da, întotdeauna ajută. Bolile îi ajută pe oameni să-şi “ispăşească” păcatele, atunci când nu au virtuţi. Sănătatea este un lucru mare, dar binele pe care îl pricinuieşte boala nu-l poate dărui sănătatea. Un bine duhovnicesc. Boala este o binefacere foarte mare, într-adevăr foarte mare! Îl curăţă pe om de păcat şi de multe ori îi asigură chiar şi răsplată. Sufletul omului este ca aurul, iar boala este ca focul care-l curăţă. Vezi că şi Hristos i-a spus Apostolului Pavel: “Puterea Mea se desăvârşeşte în slăbiciune”. Cu cât mai mult se chinuieşte omul de vreo boală, cu atât mai mult se curăţă şi se sfinţeşte, ajunge numai să facă răbdare şi s-o primească cu bucurie……..Ştie de ce anume are nevoie fiecare din noi şi ne dă (Dumnezeu) vreo boală, fie ca să ne răsplătească, fie ca să plătim păcatele. / ortodoxia.me/bolile-ii-ajuta-pe-oameni-

Cald și rece, foc și apă!

În ultimele luni am avut ocazia să-mi pun tot mai des întrebarea de ce unii oameni se îmbolnăvesc grav, de ce copiii se nasc de multe ori cu cancere, de ce oameni care au făcut doar bine suferă de atâtea boli trupești iar violatorii de copii și criminalii în serie de cele mai multe ori sunt sănătoși trupește și mai au, unii, și o inteligență aparte, superioară mediei. De cele mai multe ori răspunsul primit a fost: păcatele noastre și ale înaintașilor noștri! Nu știu ce să înțeleg. Anume că Dumnezeu îi pedepsește doar pe unii pentru păcatele întregii societăți?! Că acel copilaș nevinovat se naște cu un bagaj de patimi, de ură, de boli, drept răsplată divină pentru toate relele pe care le-au făcut părinții și bunicii lui?! Sau pe care nu le-au făcut, ba din contră, unii au murit nevinovați în războaie? Mi-e greu să cred, deși sunt creștină, că Dumnezeu a dat lutului modelat de mâinile și suflul Lui, întâi păcatul și pedeapsa și doar după crunte suferințe a dat și iertarea, aceasta într-un alt loc despre care nimeni, nicicând, n-a putut spune că există așa cum îl promovează sutanele. Oare nu cumva slujitorii Lui tereștri și-a depășit sarcinile?!

Mereu ca aparținători ai creștinismului, islamului, budismului, a oricărei religii din lumea asta, am fost amenințați cu pedepsele care vor lovi crunt ce avem mai drag, copiii. Știm că plătim încă pentru păcatul neascultării Evei dar acest fapt m-a intrigat mereu: de ce doar femeia păcătuiește în mediul religios?! De ce doar femeile sunt impure?! Ei bine, tot scormonind am găsit și explicația pe care cumva mi-o doream: nu Eva singură a păcătuit grav, nu doar de la Eva se trage izgonirea din Rai. Uite că Adam are partea lui de vină, cea majoră, probabil așa cum a fost în planurile lui Dumnezeu! Manuscrisele vechi (din care sunt extrem de puține originale, așa că nu știm cât de corect au fost copiate), spun că Eva a căzut în ispita întinsă de Diavol și a gustat mărul (?!) dar n-a simțit nimic deosebit, adică n-a putut face diferența între bine și rău, între faptul că umbla prin Rai fără să-și acopere goliciunea, la fel ca și Adam. Doar când Adam a ascultat de Eva și a mușcat din măr a început păcatul. În momentul când Adam a încercat să înghită bucățica de măr și-a dat seama că el și Eva erau goi, că a făcut lucrul interzis nesocotind porunca de a nu gusta din Pomul cunoașterii binelui și răului. Dacă Adam ar fi scuipat mărul, era iertat ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Așa i-a rămas în gât când a conștientizat că a înfăptuit nelegiuirea! Dar Adam și Eva au făcut parte din planurile lui Dumnezeu de a popula planeta căci Eva înseamnă mama celor vii și își are originea în ebraică, hawa, viață. Și atunci unde e păcatul?! Și de ce doar Eva e păcătoasa, potrivit bisericii?!

Ei bine în religie totul se schimbă, se modernizează, totul se actualizează mileniului în care trăim, desigur fără știința și voia divinității. Păi dacă este așa, dacă poți să-ți mărturisești păcatele online, printr-o aplicație făcută de it-iștii bisericii, dacă la slujbe preoții nu pot veni decât cu mașini scumpe și cu haine pe măsura taxelor pe care tu, enoriaș mărunt ești oarecum obligat să le plătești, în 99% din cazuri fără să primești chitanță, că de, e păcat să ceri asta pentru a nu afla Isus și a da cu biciul prin templu tulburând liniștea angajaților lui, atunci și eu, o altă eva, modernă, iau de bună ce a spus Bianca Voina acum câțiva ani:  Eva este vinovată de evoluția omenirii, este vinovată de păcatul curiozității. Da, primii oameni au fost izgoniți din Rai, dar au câștigat pentru ei și pentru urmașii lor, pentru noi toți, posibilități extraordinare. Ei, primii oameni au dat confortul pe cunoaștere! 

Mulțumesc Bianca Voina pentru interpretarea ta despre păcatul originar, despre gestul zis iresponsabil al celei mai păcătoase femei din istoria omenirii, Eva. Azi citesc altfel, cumva amuzată dar și înciudată, lista celor 177 păcate (se zice că e o altă lista cu 193 păcate) ce trebuiesc mărturisite la spovedanie și pe care biserica noastră ortodoxă ne recomandă să o știm. Cum oare să mă spovedesc pentru păcatul că am deznădăjduit, sau am glumit pe seama cuiva, ori am muncit până la epuizare sau mai grozav, păcatul 147. Am făcut obsesie din a căuta adevărul și păcatul 148. Am făcut obsesie din a face dreptate! Dacă vă interesează Îndreptarul De Spovedanie sau altfel spus Lista păcatelor ortodoxe și nu mergeți să recunoașteți ceva sub patrafir, indiferent ce, înseamnă că sunteți cel mai mare păcătos sau păcătoasă, căci penultimul păcat este 176. Am fost curios peste măsură! Iar pe lista lungă există un păcat care pe mine m-a înspăimântat de-a binelea, cred că și pe Isus dacă-l află: păcatul nr. 180. N-am plătit contribuţia la Sfânta Biserică!

Ei bine, aici nu vă spun unde găsiți lista acestor păcate ortodoxe. Dacă vă interesează, aflați că există și o listă cu 373 de păcate despre care se afirmă că a fost întocmită de un preot celebru al românilor. Nu pot păcătui atât de mult încât să vă dau indicații unde găsiți aceste liste căci există și nr. 111.Mi-a plăcut să vorbesc mult (de pe lista celor 373 păcate). Adică deja am scris prea mult și simt apropierea anatemelor.

Mă întorc cu gândul prin istoria ultimilor două mii și ceva de ani. Cât de mult am păcătuit noi oamenii creștini când am acceptat păcatul corpului bine spălat. Știți că biserica catolică interzicea baia ca fiind un mare păcat, căci spălându-te de fapt dădeai jos apa sfințită de la botez. Așa că unii dintre marii regi creștini ai Europei miroseau precum haznalele vara. Regele Soare pute precum un animal sălbatic, spunea un rus despre acest francez ilustru care se parfuma abundent fără să se spele niciodată!

Cum oare nu era un păcat să cumperi indulgențe de la biserică, cum a putut biserica accepta câteva secole acel mâncător de păcate (un sărac care era plătit cu un bănuț amărât să mănânce o bucată de pâine și să bea o halbă cu bere ce au stat un timp pe pieptul mortului, crezând că astfel s-au transferat păcatele și mortul va ajunge la Judecătorul divin cu sufletul ușor, curat). Adică păcatele omenești se spălau mereu cu bani. Ca și azi! Plătești o spovedanie, plătești slujbe și ajungi în Rai! Dacă ai bani!

Un copil plânge într-o casă vecină. Nimic nou, toți copiii plâng când sunt mici. Doar că acel copilaș pe care o mămică îl leagănă și se plimbă cu el în brațe prin curte, încercând să-i aline zbuciumul, locuiește pentru un timp scurt la MagicHOME (MagicCamp). Apoi, dacă strămoșii lui au păcătuit prea mult, suflețelul lui va părăsi trupul chinuit, ca pedeapsă pentru faptele lor. Sau dacă au făcut fapte bune, atunci boala copilașului și chinurile lui sunt răsplata divină pentru familia lui! Oricum, pentru ca sufletul lui să-și găsească liniștea în Rai, părinții plin de datorii pentru tratamentele medicale, trebuie să plătească și indulgențele moderne pentru iertarea păcatelor acelui pui de om care nici n-a atins țărâna cu propriile tălpi!

 E păcat să scrii ceea ce este interzis să spui! Așa scrie pe o listă a păcatelor din islam (sper că lista e corectă). Îmi asum!

Un gând despre „Cumpărarea păcatelor…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.