Mi-a plăcut să caut citate sau replici ale oamenilor celebri, indiferent de profesia, politica și religia lor. Unele îți dau de gândit, chiar un fior rece pe spate, precum este cea a unui absolvent de drept care nu prea și-a practicat profesia dar a trăit în bogăție, Vladimir Ilici Ulianov, alintat Lenin :
Dacă nu știi, te învățăm; dacă nu poți, te ajutăm iar dacă nu vrei, te obligăm!
Dar cele mai atrăgătoare cuvinte ale personajelor din istorie îmi sunt cele amuzante, schimb de replici cu alte persoane din anturajul lor. Cum să nu zâmbești măcar când citești cât de rapid și inspirat era Churchill în discuții?

Winston Churchill la toaletă fiind, este deranjat de lordul purtător al sigiliului care-i cere să semneze un document, așa că replica e pe măsură: – Tu crezi că eu pot să mă ocup de două rahaturi în același timp?
Efectul Coolidge, este un comportament observat la mamifere, desigur și la om😉, prin care indivizii devin foarte interesați de un partener nou de sex opus. John Calvin Coolidge Jr. președintele SUA între 1923-1929 (la invitația lui regina Maria a României a vizitat SUA), vizita o fermă de păsări. Soția sa a observat activitatea intensă a cocoșilor și a întrebat de câte ori pe zi un cocoș calcă găinile. Răspunsul a fost: – De zeci de ori zilnic, stimată doamnă! –Te rog să-i spui și soțului meu! Misiunea sensibilă îndeplinită, președintele întreabă mirat: -Mereu, cocoșii fac munca asta frumoasă și benefică 😄 cu aceeași găină?! Nu se plictisesc? -A, nu. E mereu alta, odată una roșcată, apoi una pestriță, albă! răspunde salariatul fermei. –O, interesant. Mergi și spune-i soției mele exact ce mi-ai spus mie! dă ordin președintele. Anecdotă sau nu, comportamentul a primit nume de președinte American!
Cel de-al 30-lea preşedinte al Statelor Unite, Calvin Coolidge, nu fusese poreclit degeaba „Taciturnul Cal”. Era renumit pentru faptul că vorbea foarte puţin. Odată, când se afla la un dineu, a nimerit alături de Dorothy Parker, scriitoare de satiră şi poetă. Parker i-a spus preşedintelui: Domnule Coolidge, am făcut un pariu cu un prieten de-al meu, care a spus că de la dumneavoastră nu voi putea scoate mai mult de două cuvinte. Preşedintele i-a răspuns prompt: L-aţi pierdut!.

Muhammad Ali călătorea cu avionul dar nu-și pune centura de siguranță. Când însoțitoarea de zbor îi atrage atenția, Muhammad Ali răspunde arogant: – Superman nu are nevoie de centură de siguranță! Replica vine imediat de la însoțitoare: – Superman nu are nevoie să călătorească cu avionul!
John Montagu, conte de Sandwich către Wilkes: -Domnule, veți muri de ștreang ori de sifilis! John Wilkes, politician și ziarist: – Desigur! Condiția este să vă susțin principiile politice ori să vă îmbrățișez amanta favorită!
George Bernard Shaw, aflat la premiera spectacolului său, “Braţele şi Bărbatul” care a avut loc la Londra, în 1894, este chemat, la căderea cortinei, alături de actori, pe scenă, pentru ovaţii şi aplauze. Un singur spectator s-a ridicat în picioare şi a început să huiduie: “Huo, huo!”. Shaw s-a întors în direcţia din care se auzeau huiduielile şi a zis: Sunt de acord cu tine, prietene, dar ce putem face noi doi împotriva acestei mulţimi de oameni, care este de o altă părere?

Winston Churchill a fost apostrofat că este beat la o recepție. Cea supărată era Bessie Braddock, o laburistă. Reacția lui Churchill: – Dragă, ești tare urâtă. Diferența dintre noi este că eu mâine dimineață mă voi trezi treaz dar tu te vei trezi și mai urâtă!
Vizitând o închisoare, înţeleptul rege Solomon îi întreabă pe deţinuţi pentru ce delicte au fost închişi:
– Nu ştiu, zice unul dintre ei, eu sunt nevinovat, stăpâne!
– Şi tu? De ce eşti închis?
– Din greşeală, stăpâne… Sunt mai nevinovat decât un prunc!
Toţi plâng și povestesc că au fost închişi absolut pe nedrept, în afară de unul: – M-au închis pentru că sunt un tâlhar. Am furat şi de la bogaţi, dar şi de la săraci. – Deţinutul ăsta să fie eliberat, ordonă regele. Aici sunt numai oameni cinstiţi şi s-ar putea să-i corupă.
Un prieten l-a întrebat pe Oscar Wilde : –Există o conspirație a tăcerii împotriva mea, însă ce pot face?, acesta i-a răspuns: – Poți să i te alături.
Puţini Suverani Pontifi au avut simţul umorului. Printre ei s-a numărat şi Papa Ioan al XXIII-lea. Întrebat odată de un jurnalist câţi oameni lucrează la Vatican, Suveranul Pontif i-a răspuns fără să stea nicio clipă pe gânduri: Aproximativ o jumătate..…
În timpul unor filmări, celebrul regizor Alfred Hitchcock a fost întrebat de actriţa Mary Anderson: Care ar fi partea mea cea mai bună, domnule Hitchock? El i-a răspuns: Cea pe care stai acum!
Charlie Chaplin a fost întrebat: – După experienţa dumneavoastră de o viaţă, care femei sunt cele mai fidele? Cele blonde, cele brune sau cele roşcate? Chaplin – Cele cărunte!

Replici care ar putea face istorie pe plan local; deocamdată doar una!
O „celebră” avocată din zilele noastre – cu plămâni care depășesc știința medicală pentru astmul bronșic de care suferă 🤥- îi spune doctorului Al. Rafila, într-o discuție cu iz medical, că ea este o tipă mai inteligentă decât alții! Răspunsul dr. Rafila: – Absolut. Se vede de la distanță!