50 de zile de CARANTINĂ ILOGICĂ!

Pare aiurea titlul dar chiar am oscilat dacă să spun analfabetă sau ignorantă, poate tâmpită.  Ei bine, am dat cu banul și s-a nimerit ce ați citit. Din start vă spun că nu sunt împotriva ordinelor de carantinare a localităților în care numărul celor infectați cu covid-19 sau altceva, sunt în carantină. Nu sunt nici pe departe anti mască deși sunt alergică și cu ceva probleme respiratorii. Îmi place să păstrez distanță în magazine, piețe și autobuz – asta și în vremurile trecute. Nu consider că ceea ce am pățit poate fi pus pe seama politicii, orice partid ar fi fost la putere făcea aceleași mari greșeli din …. interese și prostie. Pe scurt, am înțeles încă din februarie că ceva rău ne pândește și cei mai în măsură să ne dirijeze cumva viețile, sunt medicii. Chiar dacă unii m-au dezamăgit profund, chiar dacă tot unii, aceeași sau alții au făcut afaceri serioase pe seama acestui virus ori au acceptat și vor accepta în continuare beneficii nemeritate. Dar pentru cele mai multe cadre medicale, fie medici, fie asistenți, infirmieri sau îngrijitorii care au fost în focurile secțiilor speciale, cei ce au derapat de la jurământ dar și-au revenit, tot respectul, admirația, mila pentru chinul lor, toate gândurile mele bune. 

Cum spuneam, am respectat complet ordinele în primăvară iar acum în iarnă cam 80%. Dar asta nu m-a oprit să nu mă înfurii, și nu doar eu, nu m-a oprit să nu mă întreb ce logică au cei ce dau ordine de carantinare și cum le gândesc, cine concepe declarațiile cu care trebuie să circulăm chiar și la 20 m de casă, cine își poate închipui că un câine n-are voie să fie scos pentru necesități între orele 22 și 6 dimineața în cazul în care stai la bloc? Slavă Domnului, stau la curte! 

Să vă lămuresc. Pentru a înțelege de ce am ales așa titlu, vă trebuie puțintică răbdare, vorba lui Nenea Iancu și un pic de atenție. 

De ceva ani am dat Bucureștiul pe o comună ce ar putea fi chiar un cartier al capitalei, Dobroești, sat Fundeni. Chiar a fost în granițele capitalei în vremurile comuniste, apoi iar la Ilfov, că de, oamenii trebuie să fie forțați să-și schimbe toate actele pe bani mulți și timp și mai mult. Ei bine, comuna Dobroești a intrat în carantină în ziua de 21 noiembrie 2020 și  ieșit pe 9 ianuarie 2021. Și asta pentru că au fost sărbătorile, teste puține, bucureșteni plecați la schi, la părinți, la Mallorca sau eu mai știu unde.

 Ce legătură au bucureștenii în povestea asta? Mare și groasă: Dobroești și în special satul Fundeni este plin de bucureșteni, de oameni care lucrează sau învață în capitală. Zilnic este un adevărat exod de ieșire spre capitală și seara invers. Adică este un sat-dormitor pentru salariații capitalei. Asta ca o primă parte a poveștii.

Dacă vă uitați pe google maps să zicem (dați un zoom pe zonă), veți vedea că granița dintre București și Dobroești este foarte simpatică: șoseaua Fundeni are o bună porțiune care aparține județului Ilfov, comunei Dobroești. Practic de la podul Fundeni, pod peste calea ferată din apropierea Institutului Oncologic și până aproape de Rompetrol, este zonă ilfoveană, aproximativ 1km.  Despre AutoSoft-ul din Fundeni cred că mulți șoferi bucureșteni ați auzit, Ei bine pe partea opusă a acestui service este Troița din Fundeni, de regulă punct de reper. De la Troiță pleacă str. Doinei care duce în noul sat Fundeni, ridicat după 2005 sau 2006. Este una din ieșirile principale din sat spre șos. Fundeni. De la Troiță spre Rompetrol mai sunt încă 3 străzi care au legătură directă în șos. Fundeni, spre șos. Pantelimon! În partea opusă, spre Institutul Oncologic, se iese fie pe la Troiță, fie pe unele din străduțele laterale străzii Doinei și apoi traversând calea ferată pe la o barieră, direct în marele București, prin str. Drumul Gării ce aparține Ilfovului doar la intrarea în Dragon și în rest municipiului București și imediat paralela ei, str.Iza, sector 2, București.

Str. Drumul Gării! Câți dintre voi cei din provincie n-ați trecut pe aici în anii mai apropiați sau mai vechi. La capătul ei este raiul comercianților la bucată, marele Dragonul Roșu! Până acum câțiva ani, nopțile pe Drumul Gării erau zgomotoase, căci sute de mașini ale micilor patroni din țară se grăbeau să vină aici la 3-4 dimineața să ia marfă en-gros de la Dragonul Roșu. Nimic ciudat atunci.  Abia acum apare partea interesantă.  Str. Drumul Gării  aparține Ilfovului doar la intrarea în Dragon (are legătură rutieră cu comuna) și în rest municipiului București iar Dragonul Roșu este în totalitate  pe teritoriul comunei Dobroești. Nu calci nici un centimetru de București pentru a ajunge în Dragon, dacă locuiești în Dobroești. Ei bine, locuitorii Dobroeștiului nu aveau voie în timpul carantinei în Dragon, intrarea pe aici fiind blocată! Am întâlnit chiar un paznic pe șosea care ne-a spus că nu e voie spre Dragon, doar spre cartierul de locuințe. Dar eram pe raza comunei în care locuim și în care, teoretic, aveam dreptul să facem cumpărături. Adică dacă cumva unicele mele ghete se rupeau (am mai multe, nu plângeți 😅 dar alții chiar au o singură pereche), ori poate unicul palton pățea ceva rău,  nu aveam de unde să iau altele pentru că Dobroești este o comună mică și nu are magazine de haine! Decât Dragonul Roșu! Dar cei din Voluntari puteau intra fără declarație în Dragonul Roșu, pe partea dinspre localitatea lor, practic intrau în zona de carantină și nu au avut, nici unul, dar chiar nici unul, nici o opreliște! Să nu spun că mulți  chinezi care vând în Dragon, au case în Dobroești!

 Și acum partea care m-a făcut să zic că am avut 50 de zile de carantină imbecilă. Controlul ieșirii/intrării din satul Fundeni al comunei Dobroești a fost 99.9% la punct fix, Troița!  Restul, Dumnezeu cu mila! Vorba  marelui Tănase:  Și cu asta ce-am făcut ?! 

 Am stat o vreme până când ne-am lămurit, apoi am început să ieșim să ne rezolvăm problemele, cu câte o declarație în buzunar, pentru orice eventualitate. Nimeni, nimic, nici un echipaj la celelalte ieșiri/intrări. Ar fi de reținut că pe raza comunei NU ESTE nici o  stație de benzină, nu piață, nu magazin de haine real ci doar  sedii de firme cum apar și pe hartă, nu librărie, nu agenție bancară pentru cei ce nu pot / nu știu lucra online, nici un atelier de reparat ochelari, cizme ori telefoane, este doar un singur bancomat undeva departe, la 3.1 km de casa mea, de str. Doinei și este într-o zonă nesigură.   Avem câteva Mega Image și un Profi, magazine de unde îți poți lua strictul necesar, dacă găsești la orele la care ai voie să circuli.

Declarația de ieșire din locuință, o altă imbecilitate pe care, sincer vă spun, ne-a fost greu să o înțelegem. Bine, prima declarație nu ne dădea dreptul să mergem nici la pâine, apoi s-a revenit cu una mai puțin sinistră.

N-am să comentez decât punctul i / îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate! Dacă vă uitați bine pe declarație, acest punct este trecut la grupul prim de activități, cele care sunt în interiorul localității și au un interval orar pe care ar cam trebui să-l respecți. Păi dacă e vorba de o proprietate aflată în altă localitate, cum naibii să o treci la  activități 1 când ai și partea a doua a declarației, 2. intrarea / ieșirea din localitatea carantinată dar unde punctul i nu se regăsește, cum ar fi fost normal, îngrijirea unei proprietăți din altă localitate! Noaptea minții! 

Ba nu mă opresc doar la punctul i că tocmai s-a aprins un beculeț: vorbim de libertate religioasă. Cum poți să pui punctul n la activități cu interval orar de deplasare  în incinta comunei când musulmanii nu au lăcaș de cult în comună?! Iar punctul b e bestial: păi faci program pentru cei peste 65 de ani între orele  10 – 14 (bănuiesc că doar pentru Mega Image și Profi) când fix la orele prânzului mulți dintre cei ce lucrează de acasă merg în aceste magazine să-și ia ceva cald pentru masa de prânz?!  Ori dacă ai minte, știi că mulți dintre tinerii neliniștiți 😉 de peste 65 ani încă sunt adepții cumpărăturilor făcute dimineața pe la orele 7 -9, mai ales dacă-și gătesc acasă?  (Dacă intrați pe site-urile altor județe, vedeți că unii au rămas cu acel interval orar 11-13 pentru cei peste 65 ani). 

Mă întreb, am întrebat și pe alții, de ce nu este un model unic pe țară de declarație pe proprie răspundere pentru părăsirea domiciliului ? 

 Și de ce nu este O RATĂ DE INFECTARE UNICĂ, în toate județele României, de la care să se propună intrarea în carantină? Pare, chiar este discriminare, ca în unele locuri să se intre în carantină la 6.40 (sat în Timiș) și în altele nici la peste 10 (indice care a fost ieri într-un sat din  Ilfov). 

Vă mai amintiți, măcar unii, fabula lui Grigore Alexandrescu, Câinele și cățelul? Era acolo un vers despre egalitate, dar nu pentru căței! Totuși Eminescu are dreptate: egalitatea nu există decât în matematică!

Eu și mulți alții, am dori să ne explice cineva cum s-a organizat această carantină extrem de lungă într-o comună plină de bucureșteni. Și nu doar la noi, în aceeași situație au fost și alții din județ. Dar  n-a fost o locație plină de depozite, extrem de circulată, parte tot dormitor al salariaților bucureșteni, etc., etc., adică firesc, Voluntari! De ce nu s-a respectat ce s-a hotărât prin vară, anume că Bucureștiul va intra în carantină împreună cu zona metropolitană pentru că, spuneau autoritățile, nu pot fi separate? Ar fi fost  cea mai corectă hotărâre. Așa bucureștenii au fost la noi și noi la ei dar bucureștenii în mod special aveau obligații stipulate în declarația de tranzitare a unei localități carantinate:

MODEL ORIENTATIV DECLARAȚIE PE PROPRIA RĂSPUNDERE =tranzitarea unei localități carantinată= 

Subsemnatul/a…………………………….. născut la data…………………..în localitatea…………………………………… cu locuința declarată la adresa………………………………………………………………………………………… tranzitez localitatea/localitățile……………………….. pentru care a fost instituită măsura carantinei zonale, cunoscând faptul ca am obligația de a tranzita fără a staționa în zona de carantină și de a respecta traseul indicat de autorități. Menționez ca destinația finală a călătoriei mele este localitatea……………………….. Data. Semnătura

 Păcală să fi fost cu noi….

Practic cei ce controlau declarația și actele de identitate (pe care le notau uneori într-un caiet oarecare –  cu ce drept datele personale?! – după cum s-a plâns cineva care mergea la serviciu în dimineața de 2 ianuarie), încălcau drepturile locuitorilor Dobroeștiului de a se deplasa la magazinele de peste șosea care  erau practic tot pe raza comunei. Sau cei isteți care odată trecuți de filtru, sub motivul că merg la AutoSoft de exemplu, erau liberi să circule oriunde în București! Și câți dintre cei infectați nu au făcut asta! Eu știu un caz de contact sau poate chiar pozitiv care a circulat aproape zilnic când nici măcar nu trebuia să iasă din curte.  

Mă uitam azi la tv și nu-mi venea să cred: îmbulzeală, la propriu, la plata taxelor în diverse orașe. Nici un individ care să-i mai distanțeze pe cei vârstnici care se înghesuiau unii în alții de frig. La munte înghesuială la telecabină și fără măști destul de mulți dar amenda o ia cel ce bea un pahar cu vin cald vândut, se pare, legal în zona turistică!

Probabil că în curând intrăm iarăși în carantină. Vacanțele s-au terminat, bucureștenii, ilfovenii și mulți alți români au petrecut sărbătorile la munte, în pensiuni, chiar în restaurante închise dar declarate în acte terase și verificate probabil tot doar în acte (vezi cazurile descoperite doar în  Constanța). Deja indicele de infectare covid-19 a început să crească și la noi dar și la București. Carantina va fi iarăși doar pe la  marginea capitalei și nu împreună, capitala și localitățile din jur, așa cum sunt în realitate, un întreg. Oare care este formula de calcul?! Sau cum se raportează la populația Bucureștiului?! Dacă ai domiciliul în București și mai și lucrezi acolo, dacă  te lovește covidul, de ce ești înregistrat pe capul altora și nu în Capitală?!  Că de altfel stai la țară, la curte, dar ți-e rușine să ai CI și număr rural la mașină! 

Concluzia?! Județul Ilfov avea în august 2020 aproape 488 000 locuitori, cei  cu domiciliul legal în județ. Real, fără mutații cred că se ajunge la peste 1 000 000, la câte blocuri s-au ridicat într-o zonă inițial doar de case. Bucureștiul este o enigmă, nimeni nu știe câți sunt cu buletin de capitală. Se zice (fostul prefect) că în octombrie 2020 ar fi fost cam 2 100 000 -2 500 000 iar abramburica de fostă primăriță susținea că 4 000 000 de locuitori. Nedovediți, de parcă n-am avea o evidență legală a populației. Probabil că acum este cum a spus prefectul, cine poate ști? Ar trebui ținut cont de studenții și unii elevi de liceu care acum sunt plecați în provincie, de mulții corporatiști care lucrează de acasă, din provincie, de cei din Ho-Re-Ca ce au fost concediați și au plecat din capitală și că turismul e foarte slab. Atunci cum socotim indicele de infectare în București și cum în Ilfov? De ce izolează zona metropolitană când este corp comun cu capitala?  Sincer, e ca și cum cineva ar  declara zonă carantinată unica baie din apartamentul confort 2 în care locuiește! Am căutat să fac o comparație, doar pe site-uri oficiale, între numărul infectaților din București și cei din Ilfov, din localitățile carantinate în zilele din noiembrie, atunci când am intrat și noi în carantină. Ciudată creștere bruscă la noi și scădere la București!

O poveste identică este la Timișoara, așa că citiți un comentariu ce s-ar potrivi perfect și localității mele, ca și tuturor celor din gardul invizibil cu Bucureștiul:

Atîta timp cît cauza este altundeva carantinarea este inutilă. Peste 90% din populatia activa din aceste localități lucreaza in Timisoara. Raportarea pe aceste localități se face oricum la 50% din populatie, restul nefiind declarați, acest lucru este valabil si in Timisoara dar procentul ii mai mic, 20, 25%. Ar trebui cineva sa stie lucrurile astea si să le aplice. Carantinarea inutilă doar pe aceste localități legate de Timisoara.De fapt pe cine carantinezi, pe cei ce oricum nu prea pleacă , ceilalti oricum se duc la munca sau au declarație cu motiv ” intemeiat” 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.