World’s Biggest Liar

Adevărul este de obicei un pic plictisitor, așa că trebuie să-l înfrumusețezi puțin”.

Kirkham

Ori de câte ori fac alte treburi decât cele care îmi necesită concentrarea neuronului pe partea de inteligență și nu de efect Pavlov, deschid televizorul să aud … circul. Bune sau rele, emisiunile mă țin conectată cu realitatea. O primă dovadă că nu e bine să fii credul azi și să ignori știrile, a fost un medic despre care aveam o părere bună, foarte bună, el fiind un om convingător prin felul de a se exprima. Ei bine, am aflat ieri că după o viață întreagă (are 67 ani acum) avea la activ doar 4 ani și ceva de practică medicală, nu figura înscris în colegiul Medicilor dar conducea un spital bun din capitală și chiar o fostă primăriță îl făcuse anul trecut cetățean de onoare al capitalei României fiind omul, cică, un medic de elită! 

Tot ascultând eu ce se urlă prin unele emisiuni, mi-am adus aminte că am citit cândva despre încoronarea celui mai mare mincinos din lume! Nu, nu este Herodot, el doar este “onorat” cu titlul de părintele minciunii și îi ajunge.

Și dăi și caută că oricum nu aveam ce face altceva căci iar suntem acarul Păun (localitatea), adică în carantină. Am găsit că acest concurs se ține în Anglia  – bine ales locul deși nu cred că Albionul ar putea deține supremația în materie de minciuni. Din păcate concursul are o hibă din punctul meu de vedere, ca ascultătoare a posturilor tv românești: nu acceptă concurenți de profesie avocați și politicieni! Organizatorii au considerat că avocații și politicienii sunt deosebit de înzestrați de la natură și super perfecționați în arta minciunii spuse în gura mare. Ei da, discriminare în toată regula, se încalcă convenția de la Oviedo, drepturile dacilor liberi,  Constituțiile, drepturile cetățenilor europeni … pardon, Anglia a ieșit cică din UE dar a rămas între uși!

Concursul atrage catindați din toată lumea (ce pierdere pentru români) și fiecare concurent are la dispoziție fix 5 minute să spună cea mai gogonată minciună care n-a mai fost spusă la edițiile anterioare. 

În anul 2007 un bărbat a fost numit „cel mai mare mincinos din lume” după ce a spus că un submarin nemtesc din al Doilea Război Mondial  captura decodoare TV. În vârstă de 69 de ani și câștigător în total a 8 ediții, John „Johnny Liar” Graham a povestit că în timp ce pescuia, a descoperit acel submarin care se pregătea de un raid pentru a pune mana pe decodoarele tv din Whitehaven, primul oraș din Marea Britanie care a trecut total la televiziune digitală. Altă dată a povestit că s-a plimbat prin Scoția cu un cărucior cu rotițe mici care rula … subacvatic!

Un alt premiu s-a obținut după ce un concurent a spus că în zonă sunt numeroase crescătorii de sirene, altul că o regiune din apropiere are munți pentru că pământul și piatra au fost scoase din adâncuri de către cârtițe.

Susan Elizabeth Perkins (născută la 22 septembrie 1969, scriitoare, comediană și artistă), avea să fie prima și singura femeie care a câștigat acest concurs, în 2006, povestind cu umor cum stratul de ozon a dispărut din cauza flatulenței oilor, calotele glaciare s-au topit complet iar oamenii n-au mai avut altă posibilitate decât să călătorească și muncească cocoțați pe cămile care se hrăneau cu apă. Păcat că nu acceptă politiciene, intram și noi românii în istoria World’s Biggest Liar la categoria discriminată acolo, femei!

În 2019 Phillip Gate avea să câștige povestind că regiunea Cumbria are, pe lângă mult cărbune și zăcăminte uriașe de zahăr și așa se explică producția mare de gemuri în regiune.

Competiția World’s Biggest Liar / Cel mai mare mincinos din lume  este un omagiu adus unuia dintre foștii administratori ai hanului Santon Bridge, Will Ritson, care a trăit aproape tot secolul IX, între anii 1808-1890, rămas celebru pentru poveștile sale trăsnite spuse clienților care doreau să-l asculte. Una din poveștile lui W.R. spunea că  napii care creșteau în regiune erau atât de mari încât oamenii își aranjau locuințe  în interiorul lor și luau acolo prânzul de duminică sau făceau staul de oi și vaci.

De-a lungul anilor poveștile mincinoase au fost multe și care mai de care mai amuzante. Una dintre ele era despre un concurs de melci când, spunea povestitorul, a concurat cu familia regală. Doar că aceasta l-a înșelat căci a instalat în melcii concurenți,  baterii cu care îi ghida. Sau, cum a povestit alt concurent, zona plată a Angliei a fost furată de munții existenți, aceștia fiind duși peste noapte în Essex. Alta despre eolienele care au mutat la propriu Marea Britanie într-o zonă caldă! Visul englezilor 😂!

Sunt și momente tensionate, cum a fost în 2003 când concursul a fost câștigat de un sud-african, primul câștigător nebritanic și nu de concurentul preferat, un episcop anglican cu povestea scurtă, N-am spus niciodată o minciună în viața mea. Până la urmă povestea scurtă a pastorului a devenit cea mai mare minciună din istoria de peste un secol a concursului. Asta pentru că n-a avut voie să participe măcar unul dintre președinții de pe planetă care iubea birourile, ca mobilă de … sport.

Locul concursului – barul Bridge Inn din Santon Bridge / Cumbria – este invadat de turiști din toată lumea, așteptați de un individ cu dinți falși care le va spune că el trăiește în anul 2098. Este doar pentru impresionare, în zona barului, altfel tipul nu are voie să participe la concurs pentru că nimic din costumație, desene, muzică nu este admis.  Cred că eu n-aș avea ce căuta, poate doar dacă m-ar însoți amica mea de pe AFA, Carmen Ion, șefa tuturor subtilităților limbii engleze și a argoului permis la concurs.  Dacă vă simțiți în stare, încercați în noiembrie și veți avea parte și de o bere specială a fabricii Jennings, numită, cum altfel, Liar’s Beer / berea mincinosului. Dar și de o tocană locală din carne și cartofi, ambele, berea și tocana fiind cuprinse în prețul de 12 £ de persoană. Cazarea la han se plătește separat. Și dacă vreți să câștigați cravata de mincinos și trofeul, trebuie să urmăriți cu atenție prestațiile ultimilor ani dar mai ales, să învățați dialectul cumbrian 😅de care cei opt membri ai juriului țin cont la punctaj. Și tot în drumul spre marele trofeu, trebuie să cunoașteți ceva legende cumbriene, cum ar fi cea în care bursucii i-au ajutat pe soldații legiunii romane stabilite în zonă, astfel că azi cumbrienii sunt un amestec de bursuci, romani și celți.

The Bridge Inn  Bar

Mă gândesc că la următoarea ediție va fi o concurență foarte strânsă, având în vedere pandemia din care încă n-am ieșit….  Și pentru că, împotriva dorințelor celor din zonă, anumite reguli se mai schimbă. Adică timpul concurentului ar putea fi modificat, de la 2 la 8 minute și avocații să fie totuși acceptați deoarece mint și azi dar mult mai prost decât în trecut. Politicienii rămân pe lista celor interziși la care se adaugă agenții imobiliari și vânzătorii de geam termopan.  Să fie asta noua mare minciună?  Aș dori să știu ce face comisia, dacă acceptă   avocații care sunt și politicieni în același timp?!  Voi ce credeți?

Mă bucur și mă simt liniștită că azi am tras cu coada ochiului și mai mult cu urechea la tv. Vă previn însă că eu sunt sinceră,

N-am spus niciodată o minciună în viața mea.

😉🤥🤭

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.