Șarlatania medicală, o profesie bănoasă

 „Maselor li se poate acorda libertatea gândirii, pentru că ele nu gândesc.”

George Orwell

George Orwell, cel care a scris Ferma animalelor, a avut atât de multă dreptate cu aceste vorbe deși la prima vedere sunt foarte dure. Deși este neplăcut să citești această frază în mileniul III, acum când tehnica avansată ne-a invadat casele și logic ar trebui și neuronii. Și când vezi că dacă o voce strigă Jos masca! în plină îmbulzeală în pandemie și oamenii se supun ca hipnotizați, atunci îi dai dreptate lui Orwell. Știți că atunci când au apărut telefoanele mobile, oamenii simpli nu credeau că interlocutorul poate fi la mii de km distanță. Sau când a apărut televiziunea unii credeau că ar fi omuleți în cutie. Dacă râdem de Carol cel Mare, cel mai grozav împărat al Occidentului, care lua norii apusului de soare drept o armată de magicieni veniți să facă farmece  Franței, acum pare incredibil că oamenii cu oarecare studii mai cred în conspirații. Dar, cum ziceam și altă dată, oamenii nu și-au perfecționat prea mult neuronul.  Orice se întâmplă în lume și nu e pe placul poporului, popoarelor, este o conspirație, ceva creat special pentru a distruge omenirea. Pe de altă parte, orice reclamă care, cu surle și trâmbițe, anunță leacuri noi, ieftine, ușoare, necunoscute însă de specialiștii adevărați, creează o isterie în masă, promovate fiind de  televiziuni, periodice și din gură în gură, precum în antichitate. Și asta în acest mileniu când ne pregătim de excursii spațiale!

Cu fiecare epidemie, pandemie sau schimbare de modă (slăbit, îngrășat, sport sau câte altele), apar și tratamentele miraculoase care salvează planeta! De fapt salvează finanțele unora. Până nu cu mult timp în urmă, marile leacuri erau noi, descoperite miraculos peste noapte, adică un sirop, o cremă, o pastilă absolut nouă pe piață, de cele mai multe ori piața neagră dar nu de puține ori vândute chiar prin farmacii ori cabinete medicale. Așa s-a întâmplat cu ginul »»📑,  cu pepsi și cola, apoi apa radioactivă de băut care și-a omorât la propriu chiar vânzătorii, Apa de Köln, de fapt apă de colonie dar care s-a recomandat ca băutură împotriva ciumei bubonice, Microbe Killer, “panaceu” din acid sulfuric și vin roșu sau cu praful de mumie egipteană înghițit cu lingurița »»📑 despre care v-am povestit deja. Și aici nu mă refer la produsele tradiționale din trecutul îndepărtat al popoarelor, gen extractul de șarpe, praful de coarne de cerb, pulberea de fecale de elefant sau de câine, recomandate ca excelente pentru miracolele din alcov, chiar panaceu, garantau vânzătorii 😂. Aici mă refer doar la cele destul de noi, din ultimele două secole, promovate de medici, unii nume sonore în istoria medicinii.  Despre enorm de multe produse de creșterea părului la bărbați, produse pentru potență, pentru slăbit, pentru mărirea IQ-ului informațiile au curs cu umor și cu năduf în presa din sec.XIX și XX. Unele leacuri miraculoase chiar au apărut în filme. Dar, cum spuneam, erau chipurile produse noi, pregătite în farmacii sau laboratoare medicale, de fapt în cada de baie în care producătorul își spăla și cele trei litere anatomice ale părții dorsale. Și erau girate cu o diplomă, falsă ori ba, de medic sau farmacist!

Atât timp cât acele zise leacuri nu făceau rău, nu era o mare problemă decât pentru banii pe care-i pierdea cumpărătorul, adică pacientul, nu pot spune decât că era plata pe prostie. Dar istoria ne-a dezvăluit cazuri dramatice când șarlatanii, cum am spus, medici, farmaciști sau doar simpli hoți ce făcuseră rost de o diplomă pentru practicarea acestor profesii, foloseau în produsele lor substanțe periculoase, toxice. Cum reușeau să păcălească oamenii? Păi simplu, fie le speculau prostia, la fel ca în zilele noastre, fie aveau bafta ca pacientul să fie supus efectului placebo, o chestie în folosul șarlatanilor. Pacienții care acționau la leacuri sub acest efect, ajungeau astfel să recomande mai departe produsele, fără să-și dea seama de răul pe care îl făceau. Ca și azi.

Ajungând la zilele noastre, Covid-19 ori SARS-CoV-2, se zice că se tratează foarte ușor folosind, ce să vezi, uleiuri esențiale, scheme de tratament medicamentos, deci chimice,  ieftine, vândute prin magazine specializate – farmacii sau plafare sau din om în om. Și mai nou, că tot e la modă, după consultații online! Bine, e plin internetul de oferte de consultații medicale online, desigur pe bani. Zilele trecute, în plin scandal Oradea, am primit și eu o ofertă de la un doctor, zicea el, să mă înscriu pe pagina lui nou creată pentru consult online în orice maladie, plătind fie un abonament, fie o consultație unică. Preț? Ieftin, multiplu de 100 lei, după ce program alegeam din oferta lui. Îmi pare rău că am șters mesajul după ce i-am transmis, energetic,  câteva gânduri…. 

Un lucru aproape universal la acești vraci moderni, toți au descoperit minunea tratamentelor după ce ei sau cineva foarte drag era deja cu un picior în groapă și, în disperare, a folosit și formula magică pe care i-a trimis-o Dumnezeu în vis, i-a fost lăsată întâmplător pe birou de un om ciudat care a dispărut în neant sau mai știu eu ce altă poveste spun ei. Dacă mă gândesc doar la vânzătorii de produse de slăbit, de creșterea părului ori tratarea acneei, majoritatea vracilor și vânzătorilor sunt grași, cu chelie și de obicei cu acnee!  Din multele leacuri care au făcut istorie, celebre au rămas peria electrică dar care nu era alimentată cu electricitate și care vindeca toate bolile omului, cu condiția să nu fie folosită decât de o singură persoană, adică nu se  împrumuta nimănui, nici măcar soțului ori soției. Sau loțiunea siciliană pentru regenerarea părului care de fapt avea în compoziție … plumb! Multe drame a produs un preparat care se administra copiilor mai activi, făcându-i să doarmă bine noaptea, Kopp’s Baby Friend, produs ce conținea 8.5% alcool și ceva opiu! DZR (doza zilnică recomandată) creștea în timpul tratamentului; „Doza pentru copilul de 1 săptămână, 6 picături;… 1 lună, 15 până la 18 picături;… 12 luni și peste , 1 1/2 linguriță … ” scria pe sticlă! Produsul era recomandat de medici și se vindea prin farmacii. A fost nevoie de intervenția autorităților pentru a-l interzice, neavând autorizație de vânzare ca remediu medical! Asta după ce au apărut necazurile, multe decese de copii sau instalarea dependenței la opiu! Și nu a fost singurul astfel de produs, un altul, Siropul calmant al doamnei Winslow era atât de concentrat în droguri și alcool, încât încetinea ritmul cardiac al copilului, de foarte multe ori somnul liniștit indicat de prospect fiind de fapt somnul final. Deși specialiști și ziariști de la început de sec. XX au anunțat aceste morți ciudate, lumii medicale americane i-a trebuit 20 de ani pentru a interzice produsul, timp în care reclamele curgeau gârlă și părinții creduli cumpărau cu încredere licoarea de obicei fatală.

Aș putea să vă dau nenumărate exemple, unele de-a dreptul nebunești despre tratamente făcute de medici sau impostori cu diplome de medici dar neverificate de autorități. Așa  a fost cea a zisului medic John R. Brinkley care, deși ava 3 ani de colegiu medical, deci studii nefinalizate, își cumpărase, prin poștă, chiar diploma de medic, pentru o sumă frumușică. Acest „medic” sfătuia toți bărbații să-și implanteze un testicul de țap pentru vindecarea impotenței!  Care boală de multe ori era de natură psihică! A reușit să convingă cam 16000 de bărbați americani care au devenit semi-țapi😅 până prin anii 1940, operațiile fiind făcute contra unor sume deloc neglijabile. Ba a trecut și la femei, înlocuind ovarele acestora cu ovare de capră, pentru a trata, zicea el, 27 de boli ce mergeau de la demență la flatulență. S-a implicat și în tratarea gripei spaniole după rețete proprii. Până când un grup de specialiști a luat taurul de coarne și l-a demascat.  Sună cunoscut? Cât a urcat pe scara succesului … medical dar mai ales financiar ajungând deținătorul a câteva milioane de dolari și cât de rapid a fost dat jos de acolo, găsiți pe wiki  Vă asigur că merită să-i citiți biografia, mai ales dacă aveți atracție spre acest gen de tămăduitori care flutură public diplome de hârtie igienică și dacă nu știți ce să faceți cu sănătatea și cu  banii proprii. Istoria este o ruletă,  indiferent că e vorba de politică, sănătate, meteo.

“Medic” John R. Brinkley

Lobotomia este, nu garantez totuși, una dintre cele mai cumplite metode medicale din istoria medicinii moderne, sec. XX, anii 1930-1950, chiar folosită până în 1980. Prin această tehnică se “tratau” anumite boli mintale între care și depresia. A fost introdusă în medicină de neurologul portughez António Egas Moniz și constă într-o operație pe creier, prin secționarea sau alterarea fibrelor nervoase care leagă lobul frontal de talamus și a fibrelor de asociație ale lobului frontal (wiki). Această operație se făcea prin introducerea unui instrument dur, de metal, pe lângă globul ocular și manevrarea acestuia timp de 10 minute. Oribil, am încercat să văd câteva fotografii făcute atunci. La așa succes ajunsese încât un alt medic, în SUA, Walter Jackson Freeman II, făcea lobotomii în direct, la televizor, la una din intervențiile publice folosind și o scobitoare. Din miile de pacienți care au trecut prin această procedură oribilă, majoritatea femei și copii, câteva sute au murit rapid, majoritatea însă au suferit transformări ireversibile devenind persoane violente, lipsite de inteligență, uneori simple legume închise în instituții mizerabile. Dr. António Egas Moniz a primit în 1949 Premiul Nobel (controversat chiar și azi în lumea medicală) pentru această procedură barbară, lobotomia, deși foarte mulți medici nu erau de acord cu procedura. Dar un pacient al său, după lobotomie, l-a împușcat pe medic. Probabil medicul, de altfel un bun profesionist cu excepția acestui procedeu barbar, și-a meritat chinul ultimilor ani petrecuți într-un cărucior de invalizi.

Uleiul de șarpe, de fapt ulei mineral cu mirodenii. Dar … panaceu! Preluare poză https://ro.qaz.wiki/wiki/Snake_oil

Nu pot să trec peste un caz dramatic dar foarte actual în mileniul III: Maria Callas! O mare soprană a sec. XX care, pe lângă operă este cunoscută și pentru relația ei amoroasă cu armatorul grec Onassis. Ei bine, Maria Callas era o femeie grasă prin natura ei și orice a încercat pentru a slăbi, nu a dat rezultat. Cariera ei avea de suferit așa că a acceptat un tratament la modă la jumătatea sec. XX, înghițirea unor  chisturi de tenie de vită care, odată ajunse în intestin se prind de peretele acestuia și, fiind hermafrodit, se dezvoltă rapid consumând hrana ingerată de om; ajunge la dimensiuni apreciabile, chiar 9-11 m lungime, larvele circulă până la creier și provoacă tot felul de neplăceri precum diaree, chisturi în creier, demență, epilepsie, chiar moarte. Și Maria Callas a avut parte de multe dintre ele, asta însemnând declinul profesional. Pastilele cu tenie de vită sau de porc, mai agresive,  se vând și azi pe piața neagră, pe internet, la cam 200 de ani de la apariția tratamentului de slăbit, în epoca victoriană. Bine, atunci se înghițeau bucăți vii de vierme, mișcător 😣! De altfel neoficial se spune că în Mexic, contra unei sume frumușele, se fac astfel de tratamente cu tenie, sub supraveghere medicală într-o clinică specială. Adevăr sau fals, nu știu sigur.  Dar amintindu-mi că doar în 2013 o americancă povestea la o emisiune medicală credibilă că a apelat la această metodă și cu greu a fost salvată de medicii adevărați, cred că există și medici șarlatani care mai folosesc teniile pentru mofturile costisitoare! 

În zilele noastre, de mare actualitate chiar acum! Cred că vă amintiți de Dr. Oz. Ei bine, acum cred că 10 ani în urmă Mehmet Oz, în vârstă azi de 60 de ani, cardiolog de renume în SUA și consilier de sănătate al președintelui Trump,  modera  emisiunea Dr. Oz Show unde a făcut reclamă la produse și metode medicale false, fără nici o bază științifică. Pentru acest fapt a fost audiat în senatul SUA la Subcomitetului Congresului pentru Protecția Consumatorilor, Siguranța Produselor dar a fost catalogat drept șarlatan în 2014 și de British Medical Journal, care a constatat că din 40 de episoade selectate aleatoriu ale emisiunii sale, doar cam 46% prezentau date corecte. Ba chiar în 2015, colegii lui de la Universitatea din Columbia au solicitat excluderea dr. Oz din funcția de profesor universitar. În actuala pandemie, Oz a susținut medicamentul minune promovat de Trump, hidroxiclorochina, drept panaceu, comisiile medicale au spus contrariul. Doar că medicamentul nu s-a dovedit a fi fost cercetat științific la data respectivă de medicul respectiv, ulterior s-a dovedit că produce leziuni grave cardiace și oculare. Plus că tot Oz, mare cardiolog și profesor universitar, susține rolul astrologiei în medicină, a magiei și a promovat produse naturiste drept panaceu, ca de exemplu Umckaloabo, realizat dintr-o plantă endemică ce crește doar în Africa de Sud și care nu prea e vedetă în medicină dar nici în portofoliul șamanilor.  Dr. Oz, un medic implicat în aproape tot ce mișcă în statul său, foarte cunoscut, premiat, activ, a reluat chiar în acest an rolul de gazdă al unei emisiuni tv, Jeopardy, Primejdie. Doar că o mare parte a publicului său de la emisiunile trecute unde a vândut și multe minciuni, au cerut public, printr-o scrisoare cu sute de semnături, retragerea sa, #BoycottJeopardy :

Primejdie! Este un spectacol care prețuiește faptele și cunoștințele. De-a lungul celor aproape două decenii de televiziune, și-a folosit autoritatea ca medic pentru a împinge ideile dăunătoare asupra publicului american, în contrast puternic cu jurământul său de a nu face rău mai întâi. Aceste idei includ promovarea suplimentelor care nu fac nimic, legitimarea terapiei de conversie gay (care este interzisă în California, precum și în alte 19 state), remedii periculoase pentru autism și, cel mai recent, utilizarea hidroxiclorochinei ca tratament pentru COVID -19 ”, spunea scrisoarea.

Cu alte cuvinte, publicul care l-a ovaționat, a fost tras pe sfoară rău cândva, azi plătește. Oare ce-i trebuia unui chirurg cardiolog de elită, aparent carismatic precum dr. Oz, să devină un medic șarlatan? 

Am amintit doar câteva dintre cele mai teribile șarlatanii ale sec. XIX, XX dar și XXI, majoritatea puse la cale de medici adevărați care au pretins că ei sunt cei aleși de divinități să rezolve problemele de sănătate ale lumii. Cele făcute și vândute pe bani mulți de falși medici sunt la fel de multe și de ingenioase.  Restul medicilor, cei buni, cei cu har, cei corecți, nu aveau și încă nu au  dreptul la cuvânt. Șarlataniile pe care medici, unii foarte renumiți, le-au făcut, sunt extrem de multe, atât în istoria modernă dar și în cea medievală și antică, ultimele două fiind totuși dintre cele de la care nu avem mari pretenții de adevăr și posibilități de cercetare.

Dacă până la apariția televiziunii și internetului, vânzătorii de medicamente și tehnici medicale false își făceau reclamă mai greu, după ce au apărut aceste canale ingenioase, munca acestor șarlatani a fost mult ușurată, precum dovedește biografia lui Brinkley. Probabil că ați primit de multe ori în spam tot felul de oferte ciudate la zise medicamente miraculoase. Reclamele aproape că sunt personalizate, tocmai bune pentru cei creduli. 

Pandemia aceasta, reală, a creat noi locuri de muncă foarte bine plătite, atât pentru medici fără conștiință, pentru șarlatani dar și pentru răspândaci. Anul trecut citeam în presa străină că unele țări, în vârful perioadei de infectări, au interzis periodicelor și televiziunilor să transmită public păreri despre virus și tratamente ale altor persoane decât cele ale medicilor infecționiști aflați în sistem. Curaj pe acele guverne dar foarte bună hotărâre.

Ce aș face eu dacă mâine m-ar vizita un Covid-19 mai agresiv? M-aș duce la cel mai apropiat spital care îmi poate oferi sprijin fizic și oficial, nicidecum nu m-aș trata acasă, chiar după scheme lăudate în online, știind că în orice moment această boală m-ar putea pune în imposibilitatea de a cere singură ajutor. O răceală da, aș cere sfaturi la unul din enorm de multele centre online asigurate de clinici mari dar pentru Covid-19 nici vorbă! Și în plus, dacă aș avea posibilitatea, mi-aș alege un medic care s-a vaccinat anti-Covid-19! Căci orice medic care urlă în gura mare anti vaccinare, cred că n-a înțeles nimic din tainele profesiei pe care o practică.

  Leacuri stranii. O istorie șocantă a practicilor medicale de-a lungul veacurilor

 O carte mult mai cuprinzătoare este cea din poză, tradusă și în limba română acum câțiva ani (cred că se mai găsește prin depozitele unor librării). Citirea ei ar trebui să-i aducă pe mulți cu picioarele pe pământ și să cugete mai profund când sănătatea le este în pericol. Sau când le este indusă ideea că ar fi bolnavi fără să știe și au nevoie de medicamente minune și nu de medicul școlarizat, cu patalama înregistrată oficial și mai puțin mediatizat și lăudat de cei care nu au studii medicale. Pe mine m-a impresionat și îngrozit în același timp, o frază din cuvântul introductiv la cartea de mai sus, cea care m-a dus cu gândul la poveștile pentru copii, cu zmei, regine și alte creaturi debitate telefonic dar și la acel secol în care Hipocrate (mort în 370 î.Hr., se zice că ar fi trăit în jur de 90 de ani), avea să separe prima dată în istorie, boala de pedeapsa divină, să-i recomande medicului să fie cinstit, calm, îngrijit și mai ales să-și noteze ordonat observațiile medicale asupra pacienților și tratamentelor, tocmai pentru ca acestea să fie ușor de folosit și de alți colegi și să fie obligatoriu transmise altor generații de medici:

Timp de 2400 de ani pacienții au crezut că toți doctorii fac bine; timp de 2300 de ani aceștia s-au înșelat. 

 David Wootton, cuvânt introductiv Leacuri Stranii, o istorie șocantă

Un gând despre „Șarlatania medicală, o profesie bănoasă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.