Vaccinarea este un sacrament medical

A trecut ceva timp de când n-am mai scris altceva mai plăcut pe aici sau pe blogul de turism. Cu regret, deși mi-am dorit, dar prioritățile au fost altele. M-am oprit azi la aceeași temă fierbinte din ultimul timp, pandemia actuală, vaccinarea. Și nu întâmplător:

Costache Ungureanu, vârsta 87 de ani, centrul de vaccinare de la  Biblioteca Națională, azi 23 octombrie 2021:

Am participat 40 de ani la combaterea bolilor transmisibile. Acum este o mare toleranță, care este înțeleasă prost. Trebuie mai multă educație sanitară”.

Noi oamenii acestor ultimi ani suntem din ce în ce mai încrâncenați unii împotriva altora. Chiar și atunci când doamna cu coasa ne pândește fiecare mișcare. Sincer, nimic nou de-a lungul istoriei cunoscute a civilizațiilor lumii. Doar că azi, spre deosebire de trecut, informația este gratis, ușor de găsit pe device-urile  noastre pe care nu le mai lăsăm din mână la piață, la duș, la budă, doar să nu pierdem emisiuni cu mirese, soacre și mai ales muuuultă mâncare pregătită, zic ei, în direct. Și scandaluri, urlete ale celor care chipurile vor binele națiunii! Doar că puțini sunt cei care acceptă  că omul nu e suveran pe această planetă, în raport cu alte specii,  că drepturile zise constituționale nu pot fi interpretate așa, după cum înțelege fiecare cu neuronul lui.

Multe zile din septembrie și început de octombrie  le-am petrecut, cu treburi, prin București, prin instituții, magazine, piețe, pe străzi. Mi-am permis să observ oamenii, comportamentul lor, felul de a interacționa cu ceilalți, mai ales acum, într-o perioadă tristă. Și m-am gândit cât de constituționale sunt purtările lor, cât de mult respect avem noi oamenii pentru legi, regulamente ori semenii noștri și cât de furioși putem deveni dacă cei din jur nu ne fac pe plac atunci când nu ne convine ceva. 

M-am simțit discriminată de multe ori în aceste zile. De ce?  Simplu, fiecare vrea să-și impună propriile păreri, fie că e vorba de trecerea de pietoni, de statul pe scaun în tramvai sau de purtatul măștii.

Vedeți mai jos câteva din situațiile în care cred, de fapt sunt sigură, că cei care nu vreți să vă vaccinați și nici măcar să vă testați din banii proprii, vă expuneți copiii și pe voi unor pericole pe care nu aveți cum să le anticipați. 

Oare cum vă simțiți știind că voi sau copilul vostru poate fi oricând victima unuia cu trotinetă care nu respectă viteza, spațiul de circulație, nu poate fi identificat nicicum și circulă, ilegal căci așa-i la noi, pe trotuare? Nu credeți că e mai periculos decât un vaccin? 

Când mergeți cu viteză mare pe Autostrada Soarelui sau spre Grecia, Croația, oriunde și faceți mia  de km sau mai mult  fără o noapte de pauză, nu vă gândiți că puteți adormi la volan sau puteți face greșeli ce v-ar ucide copilul sau să-l vedeți pe viață legumă în pat? Sau mai grav, puteți lovi copilul cuiva, nevinovatul  care merge pe trotuar, pe o trecere de pietoni? Acea faptă cum se numește? A, da, așa a vrut Dumnezeu! 

V-ați întrebat ce drepturi încalcă bunicii sau chiar părinții care nu au timp să stea cu nepoții sau proprii copii la semafor și traversează pe roșu ori printre mașini? La Obor în București este frecventă chestia asta și, culmea, chiar sub ochiii poliției care are orbul găinilor.  

Când vă hrăniți copiii în parcurile de joacă sau în metrou, când le puneți biscuitul în mânuțele cu care s-au ținut de leagăne, bare, etc., nu vă e teamă că pot face boli grave, o hepatită să zicem?  Sau chiar un HIV de care să acuzați apoi sistemul sanitar românesc? 

Cei care merg pe stradă butonând telefonul, uneori dând peste alți pietoni, nu au teama că i-ar putea lovi o mașină, o bicicletă sau ar putea primi un pumn de la cineva lovit de ei? 

Mirosurile de mâncare din galeriile unor mall-uri și faptul că ușile de ieșire sunt blocate de firmele care au închiriat spațiul, nu vă sperie! Unde este aprobarea pompierilor pentru blocarea acestor spații?  În caz de incendiu ori cutremur, cum vă scoateți copiii repede dacă acele uși sunt blocate deși rolul lor este total altul? 

Când afară este vreme frumoasă, nu vă este teamă să vă duceți prichindelul să se joace în spațiile pentru copii din mall-uri? Oare aerul acela fals proaspăt, credeți că le priește? Sau igiena precară de acolo?

Unora, foarte mulți, le e frică de vaccin. Dar nu le e teamă de consumul exagerat de băuturi acidulate cu care își îndoapă copiii de vârste fragede că de, poftește mititelul!

Vă e teamă de vaccin dar nu de margarina proastă, de laptele degresat care nici vorbă să fie lapte, de cafeaua în exces sau cea din chimicale, de băuturi tari la prima oră a zilei, de țigările sudate uneori în prezența propriilor copii (știu ce înseamnă deși nu sunt fumătoare, nimeni din familia mea de acum nu fumează dar am copilărit într-o casă unde se fuma la greu și azi am probleme).

Vă e teamă de vaccin dar nu de soarele arzător din mijlocul zilelor de iulie și august când vă țineți copiii pe plajă, deși știți bine că e potențial cancerigen. Dar, cum spuneau unii, dacă tot am plătit, profităm de plajă și apă toată ziua!

Nu vă e teamă să cumpărați din farmacii leacuri minune cu nemiluita, doar pentru că așa este o reclamă la tv, a recomandat vecina  sau că farmacistul/asistentul trebuie să-și facă targetul și uită de jurământ! Ciudat, mai ales că acele suplimente nici nu sunt bine controlate, nu răspunde nimeni pentru compoziția lor, uneori nici măcar nu conțin plantele ori substanțele de pe prospect. Știți câte firme de suplimente alimentare sunt corecte? Le numărați pe degetele unei mâini.  Dar le luați cu sfințenie! Că de antibiotice nici nu mai amintesc!

Nu vă e teamă de tatuajele pe care le faceți și de afecțiunile pe care le puteți căpăta? O hepatită, un HIV, alergii severe? De injecțiile cu botox, de atâtea operații estetice care au destule efecte neplăcute. E drept, cam 5% procentual dau probleme dar la vaccinare procentul efectelor adverse e și mai mic. Dar vă e teamă de vaccin!

Zilele acestea din urmă am văzut că unii s-au deșteptat. Ori doar s-au speriat și fac lungi cozi la vaccinare. Bine, sunt destui care vociferează că statul nu le asigură cât mai multe centre, să nu aștepte la rând 1, 2 ore. Uită că statul și echipele medicale s-au uitat lung în zare pe parcursul verii și începutului de toamnă. Acuză că s-au aruncat doze de vaccin expirat dar uită că vina le aparține lor. Ce ușor este să ridici piatra! 

Oricât de înverșunată sunt eu împotriva politicienilor care ne conduc azi, liberul meu arbitru – sic! – îmi amintește că informație am avut destulă pe net, că medici de bună credință au vorbit destul despre beneficiile și riscurile vaccinării, că vaccinurile au fost gratuite și pe ales, doar de mine a depins să profit. 

Sunt multe momente în viața fiecăruia când soarta poate deveni potrivnică. De cele mai multe ori sunt întâmplări  de moment, la care nu ne gândim ca la un pericol. Și uneori nici după nu conștientizăm că vina ne aparține. Dar acum, în pandemie, cu tone de informații la liber, nu putem spune că nu am știut cât de gravă poate deveni situația. Dacă  fiecare dintre noi  doar ar răsfoi istoria lumii și a bolilor, poate  ar înțelege gravitatea. Ar înțelege că nu e timp de ascultat povești sf. sau pur și simplu jocuri politice ale celor guralivi și bine plătiți de entități secrete, indiferent că sunt avocați, medici care practică meseria la tv,  profesori, popi, etc. 

Dacă sunteți atât de porniți împotriva vaccinării, purtării măștii și distanțării fizice, dacă urâți medicii, atunci nu uitați că orice boală poate avea copilul vostru, sunteți răspunzători pentru că nu veți fi primiți cu el în spitalele prea pline de cei ca voi și orice complicație ce nu se poate trata la timp este darul vostru “părintesc”, indiferent de religia pe care o practicați.  Încercați un exercițiu de gândire: dacă unul din copiii voștri face doar o apendicită acută și nu sunt paturi libere în spitale pentru că sunt ocupate de cei cu covid, nevaccinați, a cui e vina că nu-l puteți trata, oricâți bani ați încerca să dați portarului, medicului, asistentei, șefului de la ATI? 

Cineva spunea pe fb că are dreptul să aleagă pentru că Dumnezeu i-a dăruit liberul arbitru. Are dreptul să aleagă dacă se vaccinează sau nu, dacă poartă mască ori ba. Liberul arbitru este o filozofie a omului, a pământeanului, nicicum a lui Dumnezeu,  Isus, Alah, Shiva și restul. Dar e ușor să ne ascundem după divinități, indiferent de numele lor. 

Tot zilele trecute am văzut un filmuleț grotesc: un manager de spital stătea în frig, subțire îmbrăcată și răspundea cu teamă tirului verbal al unei persoane “celebre” aflată într-o funcție publică bine plătită și acoperită de scutul imunității. Pasionată persoana de interogatorii neoficiale, în care tonul imperativ este menit să sperie pe cel interogat și să acopere nu pregătirea, ci chiar slaba informare despre proceduri medicale. Imaginea celor două femei m-a urmărit multe ore: un doctor fără apărare, acuzat pe nedrept și un inchizitor care nu cunoaște medicină și încalcă legile țării! Dar acuză! Mai lipsea din peisaj un stâlp al infamiei și lanțurile grele. 

Numele sunt convinsă că le cunoașteți, cel puțin al celei care punea întrebări și acuza. După asta m-am întrebat mult timp cu ce curaj mai dau azi  tinerii buni la medicină. A devenit o meserie care le pune viața și onoarea în pericol. Nu la toți, e drept, dar cei buni și pliați pe știință, în mod sigur sunt persoane expuse, fizicul și psihicul lor este maltratat. 

Nu, nu militez pentru supunerea orbească în fața medicilor, așa cum era cândva cu șamanii. Militez pentru înțelegerea epocii în care trăim, timpuri când ar trebui să despărțim religia de știință. Fiecare are rolul ei pentru sănătatea omului. Doar că trebuie să știi cum să le administrezi propriei persoane.

Azi am aflat de un sat din jud. Botoșani care nu are infectați covid. Cinste primarului, preotului și directorului școlii că au folosit timpul lor liber pentru a bate din poartă în poartă să explice oamenilor ce beneficii are vaccinarea. Mi-a plăcut teribil cum un preot de țară i-a înfruntat pe cei din fruntea bisericii române. 

Vaccinarea este sacramentul medical corespunzător botezului.

Samuel Butler, 1835-1902

Mă înfurie faptul că politicul a cedat iar bisericii noastre. Certificat verde, restricții peste tot, chiar și la Transylvania Open pentru cei vaccinați complet cu trei doze, mai puțin la pupat moaște!  Această hotărâre în legătură cu biserica este făcută pe lângă expertiza științifică, a declarat cu subînțeles Raed Arafat. Adică e o hotărâre politică, să nu supărăm electoratul care nu judecă cu proprii neuroni. Știți că sunt zilele sfinților Dumitru și știți ce urmează în Dealul Patriarhiei. Pentru aceia dintre voi care acuză musulmanii, puteți să vedeți cum a decurs pelerinajul de la Mecca: au fost admiși DOAR cei vaccinați cu program complet cu vaccinuri admise în Europa, doar cu vârste între 18 și 65 ani, masca a fost obligatorie, roboții au distribuit dezinfectante și sticle cu apă sfințită. Cel mai dureros pentru pelerini, atingerea pietrei Kaaba, a fost total interzisă. Gândiți-vă ce înseamnă asta pentru un musulman practicant care, conform religiei, trebuie să împlinească acest hajj în viața lui, fiind unul dintre cei cinci stâlpi ai islamului. La ei și la alții, legea e lege, indiferent că e dată de conducătorii religioși ori guvern! Poate ați aflat că celebrul pelerinaj de la Fátima a fost organizat chiar de biserica catolică în online, episcopul de Fátima anunțând că nu sunt în măsură să organizeze pelerinajul individual, fizic, pentru a proteja „binele comun al sănătății oamenilor”. Același Isus, alți slujitori!

Și totuși cât de bine a punctat Samuel Butler acum peste un secol importanța vaccinării. Crescut între un bunic savant, medic, profesorul lui Darwin și un tată episcop, ambii cu purtări antisociale, Samuel Butler deși scriitor, a înțeles perfect rolul acestui procedeu medical nou atunci, sacrament corespunzător botezului!

Nu mai am pe nimeni în familie care să practice medicina. Dar mă doare teribil când văd cum sunt terfeliți și înjurați tocmai medicii, asistenții și restul personalului care azi luptă alături de cei de pe paturile din ATI sau doar în secții normale. Culmea, unii înjosiți verbal chiar de colegii lor sau doar disprețuiți în tăcere ! 

Poate cugetați la ceva:  un medic bun, specialist,  poate să schimbe o țeavă spartă la baie ori să desfunde o toaletă, poate zugrăvi o cameră, poate face cea mai bună mâncare, poate să-și coasă singur nasturii ori să-și calce cea mai complicată haină, poate săpa via sau culege porumbul, poate chiar clădi o casă.  Dar un inginer, un avocat, un profesor, un șofer, un bucătar, un zugrav, un preot, un ziarist  … (oare câte profesii și meserii există?), cu tot respectul pe care-l am pentru fiecare meseriaș și profesionist bun, nicicând nu vă poate  opera, intuba, trata copilul ori chiar pe voi, părinții de care acel micuț are atâta nevoie!   

Când mă refer la un medic bun specialist, mă gândesc la acei medici care se dedică meseriei, care au har cu adevărat, fac puțină politică și nu semnează  contracte gras plătite de televiziuni toxice pentru a-și denigra colegii și a profita de incultura și lipsa de rațiune a maselor! Când alegeți să nu vă vaccinați și să nu credeți în virusul-rege din ultimul timp, fiți pregătiți să deveniți ucigașul propriului copil, al părinților sau partenerului de viață!

Respect deciziile celor care nu doresc transfuzii de sânge pentru că aparțin unor secte care nu le aprobă aceste proceduri. Le respect doar când acele decizii sunt legate de propria persoană, nu hotărăsc în numele copilului, partenerului de viață sau părintelui. Respect deciziile celor care au boli terminale cu chinuri groaznice și refuză tratamente costisitoare și chinuitoare, la vârste înaintate. Dar nu respect sub nici o formă această înverșunare împotriva vaccinării, atâta timp cât aceleași persoane aleargă după tratamente complicate pentru diverse boli sau zisa înfrumusețare, întinerire. Cel puțin ultima este un afront adus divinității, oricum se numește ea.

Nu te limita niciodată din pricina imaginaţiei limitate a celorlalţi; nu îi limita niciodată pe ceilalţi din pricina imaginaţiei tale limitate.

Mae Jemison, medic, inginer, astronaut NASA

Reporterii Andrei Udișteanu și David Muntean au fost într-un infern și au filmat pentru noi. Încercați să vedeți până la capăt, merită: https://www.youtube.com/watch?v=Avv0fek2UVA

Sunt vaccinată și peste câteva zile urmează să fac a III-a doză. Am luat poziție referitor la vaccinare, mască, comportamentul medicilor încă din primăvara anului trecut. Dacă nu credeți, citiți câteva dintre articole: 📑, 📑, 📑, 📑, 📑, 📑,📑 și, de ce nu, o poveste legată tot de covid-19, medici, părinți și copii, responsabilități > 📑!

2 gânduri despre „Vaccinarea este un sacrament medical

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.