Miraitowa și Someyti

Cât de ușor este astăzi să participi, ca spectator, la jocurile olimpice. Stai în fotoliu cu băutura preferată alături și te bucuri de mărețele spectacole de deschidere și închidere dar și de întrecerile sporturilor preferate când ai grijă cantitatea de adrenalină pe care corpul tău o secretă, poate fi de necontrolat. Și în timpul pauzelor publicitare îți amintești că acum 125 de ani, adică în 1896, nu aveai acest privilegiu de a privi sportivii de acasă, ba ca femeie nici nu aveai voie să concurezi sau să ocupi un loc de spectator în celebrul Panathinaikos atenian! Dar o femeie a protestat în felul ei și problema s-a rezolvat la următoarele Jocuri olimpice: Stamata Revithi, supranumită ulterior Melpomene, a alergat chiar a doua zi pe traseul de m de bărbaţi.

Astăzi, privind ceremonia de deschidere a J.O. 2020 (încă îmi pare ciudat formatul anului), pot spune că mie mi-a plăcut ce au făcut japonezii. Nou și vechi, diversitate și unire, tradiție și speranțe de un viitor mai bun. De la aceste jocuri 2020 desfășurate însă în 2021, deviza nouă estemai bogată cu un cuvânt: „Citius, Altius, Fortius – Communis” / ‘Mai rapid, mai sus, mai puternic – Împreună„.

Câtă diferență în felul cum s-a desfășurat prima olimpiadă modernă și cum este azi. Chiar mascotele au apărut târziu, oficial prima în anul 1968 la Grenoble. Deși cerințele pentru nașterea unei mascote olimpice, privită ca un talisman al țării gazdă, sunt bine conturate de comitetul olimpic internațional, puține dintre ele au fost cât de cât reușite. Cele de la Tokio atrag, au acel ceva care te binedispune. Sunt vesele, plăcute și exprimă într-o formă foarte modernă tradițiile japoneze.

Mi-a plăcut ideea dronelor care au format la un moment dat globul pământesc, apoi sigla, mi-a plăcut ideea porumbeilor de hârtie care, pe ecranele televizorului, păreau atât de vii. Dar cel mai mult mi-a plăcut Miraitowa.

Miraitowa (albastru) și Someyti (roz)

Miraitowa după cuvintele japoneze pentru viitor 未 /Mirai și eternitate 永久 /Towa. Potrivit organizatorilor J.O. Tokyo 2020, numele a fost ales pentru a promova un viitor plin de speranță eternă în inimile oamenilor din întreaga lume. Miraitowa este o împletire între tradițional și nou, este lucrat ca un personaj puternic, atletic, cu puteri de teleportare atunci când este nevoie, o creatură care lucrează atât cu lumea digitală, cât și cu cea reală, cu un puternic simț al dreptății. Readuce discret o veche credință japoneză care spune că orice lucru, oricât de mărunt, are un suflet. Este colorat în alb și indigo, culori simbolice ale Japoniei și îmbrăcat în carouri, Ichimatsu moyou,  o tradiție veche de câteva secole, reprezentând prosperitatea continuă și fără sfârșit, în prezent și viitor iar culorile sunt alb și indigo, culori simbolice ale Japoniei simbolizând printre altele și integritatea poporului japonez.

Va fi întâlnit pe orice suvenir, pe transportul în comun, pe panouri, oriunde și va fi dată fiecărui medaliat câte o mascotă de pluș, plastic sau din alte materiale. Se spune că vor fi și roboți Miraitowa care vor discuta cu sportivii, programați pentru a arăta expresii faciale, ochiii foarte mobili și schimbători, brațele și picioarele mobile. Se spune că pot recunoaște și răspunde la expresiile feței interlocutorilor. Roboțeii s-au născuți colaborarea cu firma Toyota, Toyota Motor Corporation, partener mondial al Jocurilor Olimpice si Paralimpice! De altfel pentru JO Tokio 2020 Toyota a conceput mai mulți roboți care să ajute sportivii și spectatorii puțini de data asta. Iată ce scrie pe pagina oficială Toyota despre mascotele jocurilor olimpice 2020:

• Pentru a organiza cea mai inovatoare si mai avansata editie a tuturor timpurilor din punct de vedere tehnologic, se lucreaza pentru a se dezvolta “Mascot Robot”. 
• Pe langa intampinarea sportivilor si a oaspetilor in locurile oficiale, Toyota isi propune ca Mascot Robot sa fie si in atentia copiilor. 
• Prin intermediul unei camere montate pe capul robotului, acesta poate recunoaste persoanele aflate in apropiere, reusind astfel sa isi exprime starea de spirit cu ajutorul ochilor. 
• Prin echiparea robotului cu articulatii in miniatura pe intregul corp, robotul ofera flexibiliate atunci cand este controlat, putand fi folosit in conditii de siguranta si cu o mare functionalitate tehnica.

Citind mai multe despre modelele de roboți pregătite de Toyota pentru JO 2020, mi-am amintit că acum ceva timp îmi făceam griji dacă să aleg de pe booking.com o cazare la un hotel japonez unde aveai de-a face doar cu recepționeri și cameriste roboți »📜!

Și ca orice roboțel care se respectă, Miraitowa are cont pe instagram 😉!

După ce peste jocurile olimpice 2020 se va lăsa cortina și Miraitowa se va odihni prin casele sportivilor participanți pe toate continentele, în scenă va intra Someyti, căci tot la Tokio vor fi și Jocurile Paralimpice 2020. Și pentru ele a fost creată o mascotă pereche, Someyti. Numele, pronunțat soh-may-tee i-a fost dat după un cireș japonez numit Somei-yoshino, adică foarte miraculos sau atât de puternic și ale cărui flori înfloresc înainte ca frunzele să se dezvolte.  Somei yoshino este un hibrid creat artificial prin anii 1868-1912, devenit foarte răspândit – cam 80% din culturi – și apreciat pentru frumusețea florilor de un roz delicat. Floarea de cireș, simbol național al Japoniei, al familiei imperiale, samurailor, militarilor, este sărbătorită continuu de prin sec. VIII. Pe lângă frumusețea ei se spune că avea darul de a anunța că este momentul cultivării orezului. Dar ca floare a samurailor simboliza viața scurtă dar trăită intens și eroic, curajul și o gândire bună. La sărbătoarea privitului florii de cireș, Hanami, oamenii admiră florile dar încearcă să nu calce pe cele căzute pe jos căci, spune tradiția, ar călca pe sufletele luptătorilor japonezi, ale samurailor și piloților kamikaze.

Este de înțeles de ce japonezii au ales pentru Jocurile Paralimpice o mascotă roz precum floarea de cireș, plăpândă dar și plină de forță și cu o viață atât de scurtă. Autorul mascotei spune că Someyti are are o forță interioară demnă și o inimă bună care iubește natura. SOMEITY poate demonstra o forță mentală și fizică enormă, reprezentând sportivii paralimpici care depășesc obstacolele și redefinesc limitele posibilității, se spune în pagina oficială a JO Tokio 2020.

Aceste două mascote au fost alese prin vot de o parte a elevilor japonezi, după ce 2042 de persoane au prezentat diferite modele iar specialiștii au ales trei perechi pe care le-au prezentat în școli. Perechea Miraitowa și Someity a fost selectată în februarie 2017 printr-un votul a 75% dintre elevii învățământului primar japonez. Desigur că au fost discuții pro și contra, mulți n-au fost de acord că niște copii pot alege corect. Am văzut multe din restul mascotelor desenate pentru concurs și sincer, pe acestea două le-aș fi votat și eu fără să ezit. Oare am minte de copil 😉?! Părintele lor, ilustratorul Ryo Taniguchi, a renunțat la drepturile de autor în favoarea organizatorilor olimpiadei de la Tokio, aflată în mari dificultăți financiare după un an de pandemie.

Mascotele în circuitul din 2020 prin orașele care au găzduit olimpiadele moderne.

Învață din trecut și dezvoltă idei noi.

proverb japonez

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.