Adamiții

Poate că n-ar fi apărut această postare dacă, citind despre o legendă a apariției bradului de Crăciun, nu mi-aș fi amintit de o sectă eretică desprinsă dintre creștini și care-l susținea pe Adam împotriva lui Dumnezeu. E vorba despre nudiști, despre Adam și Eva, mere și … cum își fac oamenii religie proprie. Din toate timpurile umanitatea a fost un melanj de democrație, religie, libertate și … drepturile de netăgăduit ale ființei umane.

Femeia în Evul Mediu

De curând am citit pe net că Adam și Eva au fost sărbătoriți de biserica Evului Mediu cu mare fast iar bradul de Crăciun împodobit cu mere roșii era prezent în biserici, clericii cinstind păcatul original. Și că de atunci bradul a fost prețuit de catolici iar apoi preluat ca un simbol creștin de ziua Nașterii lui Isus. Din păcate informația nu este pe deplin corectă. Da, se spune în Biblii  că primul Adam, cel născut din țărână, așa cum și numele o spune căci în ebraică înseamnă cel făcut din țărână, adhamah / pământ,  ar fi tatăl lumii (variante ale numelui sunt multe). Eva  se spune că vine de la cuvântul hawwa sau hawa, în ebraică viață, ceea ce a dus mai apoi la numirea primei femei ca mama celor vii. Și aici sunt multe variante, încă în discuțiile neterminate ale specialiștilor.

Că ar fi trăit aproape un mileniu și ar fi avut zeci ori poate sute de copii care la rândul lor au conceput alți copii, pe atunci Dumnezeu permițând incestul. Apoi a venit Ultimul sau Noul  Adam, Isus, cum îl numește Apostolul Pavel, Isus cel creat din Duh Sfânt și care  a fost jertfit pentru iertarea păcatelor urmașilor primului Adam. 

– preluare pixabay –

Interpretări ale textelor destul de ermetice din Bibliile oficiale cât și din cele apocrife, sunt multe. În majoritatea bisericilor se vorbește despre Adam cel păcătos sau doar despre acel Adam păcălit de femeie, de Eva. Dacă citești mai mulți autori, teologi, ori de asculți mai mulți preoți, interpretările păcatului sunt puțin diferite. Am citit un singur studiu din foarte multe în care se vorbește despre faptul că alungarea din Rai a fost de fapt pentru trei greșeli: Pentru că nu a ascultat de Dumnezeu, nu a postit (adică nu s-a înfrânat) și nu s-a pocăit după ce a greșit, ci a dat vina pe femeia dăruită lui de Dumnezeu, iar femeia, pe șarpe. De atunci și până astăzi, omul păcătos are tendința de a se scuza pe sine acuzând pe alții. 

De asemenea se vorbește destul de mult că fructul cules din Pomul Cunoașterii de către Eva și din care au mâncat și ea dar și Adam, n-ar fi fost măr. Pentru simplul fapt că în Biblie nu se specifică ce fel de pom era, nu este menționat mărul drept fructul păcatului, doar că Eva a luat din rodul lui (Pomul Cunoașterii) şi a mâncat; a dat şi soţului ei….

Ei, dar povestea biblică a primei familii,  părinții omenirii, avea să cunoască o altă percepere decât cea dăruită de divinitate. Chiar dacă Dumnezeu i-a făcut egali, chiar dacă Isus a consfințit cele rânduite de Tatăl Ceresc, imediat după ridicarea la Cer, slujitorii lui Isus aveau să aplice reguli noi, împotriva femeii. Se pare că primul a fost Apostolul Pavel, „Femeia să înveţe în linişte, în toată supunerea; dar nu-i permit unei femei să înveţe pe alţii, nici să exercite autoritate peste bărbat, ci să rămână în linişte“ (1. Timotei 2:11,12 )

Dacă e să amintim câți învățați au umilit femeia în Evul Mediu și câți dintre ei au devenit sfinți, e greu de crezut că biserica sărbătorea cu mare fast perechea Adam și Eva. Poate doar pe Adam! Sf. Augustin chiar a a marcat dur fizicul feminin, dar asta după ce fiul lui, născut dintr-o mamă umilă, a murit. Cuvintele lui sunt o sfidare adusă chiar creației divine, nu doar jumătății omului: inter urinam et faeces nascimur ( între urină și fecale ne naștem).

Să mai amintim doar de Toma d’Aquino și umilitoarea lui constatare că doar bărbații au rațiune iar femeile sunt doar locul unde crește pruncul. Întregul Ev Mediu a înjosit femeia, rolul prim în această lucrare fiind al bisericii, la care s-au adăugat apoi medicii și juriștii. Nici în zilele noastre această umilință nu s-a sfârșit, știți bine ce a spus un episcop român în acest an despre femei. Majoritatea teologilor nu admiteau că și Adam a greșit, ei aruncau vina doar pe Eva! 

Și totuși multe femei s-au strecurat printre aceste dogme, legi, persecuții iar azi numele lor înnobilează istoria umanității. Și sunt convinsă că au fost sprijinite de bărbați înțelepți care au crezut în egalitatea Creației.

Adamiții, nudiștii religioși

Ideea acestui articol a pornit, cum am spus mai sus, de la originea bradului de Crăciun și a podoabelor sale, merele roșii. Și așa am ajuns la ceva ce mai citisem,  intrigată puțin de moda plajelor de nudiști. 

Ei bine, în Rai, Adam și Eva umblau complet goi. După acel așa zis păcat, și-au dat seama că trupurile lor sunt diferite, așa că s-au acoperit cu frunze, apoi, spun textele vechi, Dumnezeu i-a îmbrăcat în piei de animale, realizând astfel și primul sacrificiu din istorie. 

Povestea lui Adam și Eva, una dintre cele mai cunoscute în primii ani ai creștinismului, atunci când Nașterea nu era atât de importantă pentru credincioși, a aprins nebuniile unora care au hotărât că sunt urmașii direcți ai lui Adam. Au zis ei că omul trebuie să umble dezbrăcat, fie că este femeie ori bărbat, să trăiască în grupuri, să nu recunoască cuplul și deci nici familia, să crească copiii în comun, să-i serbeze pe Adam și Eva într-un mod aparte când se consuma băutură și se ajungea la orgii. 

Cert este că dintre creștinii sec. II se pare,  s-a format o grupare cu idei doctrinare diferite de cele creștine oficiale, cu un mod de viață opus creștinismului clasic și care se deosebea prin faptul că propovăduiau goliciunea, nuditatea chiar în propriul lor lăcaș de cult numit cum altfel, Paradis.  Am putea spune nimic nou sub soare, orice religie are grupurile ei, sectele, desprinse din grupul inițial. Citeam pe o pagină italiană despre religii că și Mahomed a prezis desprinderea din islam a 73 de secte, numite firaq sau firaaq, ce ar însemna separare sau dorință de a face altceva. În creștinism nu pot spune câte grupuri micuțe s-au desprins dar oricum par a fi destule. Și câte culte avem acum în Europa în special!

Acești oameni s-au rupt de creștini și s-au intitulat Adamiți, o sectă eretică. Până prin sec. XV aceste grupări s-au tot înmulțit, fiecare având legi proprii. Deși toate au fost legate de cultul lui Adam, doar două i-au folosit numele, Adamiții și Adamianii.

Numele, după cum vă dați seama, vine de la Adam. Întorcându-mă la prima parte a articolului, mă întreb prin prisma poziției femeii în Evul Mediu,  de ce nu s-au numit Evamiți? Sau poate există și un astfel de grup dar nu l-am aflat eu. Deși dacă răscoliți prin vechi documente, constatați că puțini au fost adepții Evei! Misoginism religios🤔?! Oricum el a fost originea ce a dus la cel laic. 

Ei bine, aceștia au fost nudiștii din zorii creștinismului. Că doar și păgânii aveau nudiștii lor.

Atunci când creștinii încă erau persecutați, în sec. II se spune că un anume Prodicus ar fi fondat o grupare ce pretindea că membrii ei sunt fii direcți ai lui Adam și că prin legea acestuia au dreptul să trăiască așa cum își doresc, adică fără cutumele creștine, fără rugăciune și mai ales să umble goi. Pretindeau că practică inocența acelui Adam de dinainte de păcat. 

Gravuri de F. Morellon la Cave, jumătatea sec. XVIII (domeniu public)

Se spune că primul grup a apărut în Africa de nord, apoi s-au răspândit în Europa vestică și, cu toată persecuția bisericii, au dăinuit peste timp, existând astfel de grupuri chiar și în zilele noastre. Perioada lor de așa zisă glorie a fost totuși în sec. II-IV. Printre ultimele forme,  nudiștii Bisericii Creștine a Pruncului Sfânt al lui Isus, în 1985. Au pătruns și între adepții ortodoxismului.

Au apărut și alte grupuri care practicau poligamia în numele lui Adam (care totuși conform legendei a avut o singură femeie) dar au fost și grupuri de nudiști bărbați care erau adepții castității, considerând actul sexual cel mai mare păcat al omenirii. Mă gândesc că azi nu mai scriam pe aici dacă aceștia ar fi ajuns să conducă lumea 😅. Dar nici ei nu lăsau nimic în urmă și pământul ar fi fost gol.

Se spune că au fost destule secte de adepți ai lui Adam care în viața publică apăreau ca buni creștini dar în secret erau practicanți ai diverselor forme de adamism, unele destul de bizare. Și că slujbele lor religioase se făceau fără haine, în biserici proprii, de obicei locuri necunoscute. Aceste culte îi serbau pe Adam și Eva în zilele dinaintea Crăciunului și împodobeau un brad, singurul verde atunci,  cu mere roșii, semnul păcatului. Bradul nu era ales întâmplător în Europa, ci era semnul veșniciei, preluat de la păgâni. Plus că la sfârșitul slujbelor îi puteau arde ușor pentru a-și încălzi trupurile dezbrăcate.  Merele, pe lângă simbolul fals biblic, erau rotunde, o altă superstiție dar puteau fi puțin strălucitoare dacă erau bine șterse de stratul natural de ceară. Sau poate le considerau originea lumii dacă le rupeau în două? Dar le și mâncau pentru că primii adamiți nu iubeau munca și deci hrana era o problemă pentru ei. 

 Tot în acele zile dinainte de 25 decembrie sectele adamice  organizau mici serbări populare în care Adam și Eva erau eroii principali. Dar biserica oficială a pus capăt acestui joc în sec. XV, interzicând scenetele cu cei doi,  tocmai pentru că sectanții nu prea îl recunoșteau pe Dumnezeu, înlocuit fiind cu Adam. 

Una dintre ultimele secte adamite mari a fost în sec. XV când un grup din Bohemia s-a oprit  aproape de Praga, loc unde trăia primitiv, în comun și nu în familii, hrănindu-se cu ce găseau prin zonă dar făcând și pagube populației locale. Au fost îndepărtați, unele scrieri vorbind puțin de decimarea lor.

Biserica catolică a acceptat foarte greu bradul în casele creștinilor și mult mai târziu în bisericile sale. Dar nicicum nu l-a preluat de la ereticii adamiți. A acceptat bradul doar pentru a pune capăt serbărilor păgâne, folosind chiar  armele acestora. 

Abia la sfârșit de mileniu II bradul a invadat cu adevărat naosul bisericilor creștine, întâi cele catolice, apoi și cele ortodoxe. Adică un pact între păgânism și creștinism. La noi în țară împotrivirea a fost aprigă, Petre Ispirescu fiind foarte înverșunat față de acest brad, altul decât bradul de nuntă sau înmormântare din satele românești. Dar să nu uităm că Petre Ispirescu nu a călătorit dincolo de granițele țării, ba chiar până la 50 de ani n-a ieșit nici din București!

Nudismul de azi, dezbrăcat de religie

Secolul XX a reînviat acest curent al adamiștilor și l-a delimitat de partea sa religioasă. Oamenii s-au pliat mai mult pe teoria lui Darwin și natură, nuditatea maimuței. Nudismul a explodat se poate spune în țări și timpi ce par greu de crezut. Dacă Germania, Suedia, Belgia, Croația  și alte țări civilizate europene în care nudismul era foarte practicat, nu ne miră, păi sigur Rusia imediat după Revoluția din 1917,  chiar pare incredibilă prin numărul mare de adepți și mai ales plajele dedicate. Și dacă adamiștii medievali erau de regulă oameni simpli, cu unele excepții, nudismul sec. XX-XXI este larg răspândit în rândul marilor intelectuali. Aceștia au plajele lor, festivaluri, organizații recunoscute internațional, congrese. Din 2018 și România a intrat în rândul lumii 😏și are propria organizație de nudiști, cu taxă de înscriere și cotizație anuală … substanțială. Chiar mă surprind sumele pentru studenți și pensionari, măricele 🤔. Sincer, naturismul  și nudismul,  după mintea mea,  ar trebui să fie totuși netaxabile! E doar o părere, altfel cred că nu doar neuronii educați dau valoare omului, ci și hainele.

Lumea veche  și lumea modernă au multe lucruri și fapte greu de înțeles dar care se împletesc strâns. Vă povesteam demult despre Napoli și femminielli »📑, împletirea dintre  religia păgână și cea creștină, pentru persoane greu încercate genetic. O lume acceptată de biserica catolică locală. Cam așa și cu nudismul, cel laic mântuit de religii..

Mulți invocă nuditatea antică existentă în aproape toate culturile lumii, în arta și tradițiile ancestrale. La fel și cuplul primar asemănător cu Adam și Eva din care s-a născut omenirea. Mă îndoiesc însă că nudiștii moderni care invocă simplitatea originilor din Grădina Eden, și-ar dori reîntoarcerea totală la acea formă. Doar dacă vă uitați la pozele din satele nudiștilor, unele destul de vechi (Cap d’Agde, Spielplatz (loc de joacă / germană), vă dați seama de trădarea față de Adam și Eva, de perfidia omului. Adică nu renunță la tehnologie și confort modern dar vor să fie Adamii și Evele mileniului III, poate chiar botoxați 😣 : oamenii sunt goi, cu toată frumusețea sau urâțenia corpului uman dar toți poartă încălțăminte, ochelari de soare, unii pălării, ceasuri, folosesc mașini, locuiesc în case moderne …. întocmai ca Adam! Mai dificil de acceptat este când găsești nudismul îmbrăcat nobil🤨, adică nu e nudism, e naturism. Șarpele din Grădina Edenului trăiește și azi.

Lumea se schimbă în permanență iar tradițiile religioase odată cu ea. Multe trec din sacru în profan și invers, creează controverse pentru cei care nu cunosc cât de cât istoria omului. Auzim tot mai des despre decădere morală, despre tradiții abandonate. De fapt tradițiile iau alte forme, moderne, pe schema vechilor idei. Și toate au la bază vechi religii. Nudismul a fost real încă din vechime pe toate continentele planetei. Muritorii, secole și  chiar milenii, au considerat nuditatea ca pe un dar divin, o relație de sinceritate și mândrie, un fel de egalitate între zeu și pământean. Desigur că este greu de înțeles dacă e să ne întoarcem măcar la religia creștină, la Adam și Eva, primii oameni care au avut revelația goliciunii lor față de imaculata haină a lui Dumnezeu, așa că  s-au acoperit cu frunze de smochin ori viță de vie după căderea în păcat.

Ce va fi în viitor? Oamenii vor fi de un singur sex, pardon, gen? Vor umbla acoperiți din cap până-n tălpi ori fără haine? Își va mai aminti cineva de Adam și Eva ori bradul de Crăciun? Greu de prevăzut! Măcar merele să nu dispară 😏!

Un gând despre „Adamiții

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.