1 aprilie sau April Fool’s Day, adică Ziua Proștilor

Lumea rezistă pentru că se amuză. / Radoi Ralin

 1 aprilie. Oare când a trecut timpul? Ocupați cu pandemia, războiul din Ucraina, gigacaloria,  kilowatul și alte câteva flecuștețe gen valoarea coșului zilnic, am uitat cât de repede trece timpul nostru pământean. Sau doar suntem păcăliți. Iarna ne-a păcălit  anul acesta și nouă orășenilor ne pare tare bine că n-am folosit căciuli și mănuși, ba nici prea mulți combustibili. Nu le-a plăcut însă  agricultorilor care se simt la rândul lor păcăliți de lipsa zăpezii și apei. Ne-am  păcălit iar cu schimbarea orei, cu planificarea vacanțelor prin anumite țări est-europene, cu înțelegerea termenilor de război și operațiuni militare, cu multe altele. 

1 aprilie este ziua când ar trebui să fim foarte atenți la amicii și inamicii noștri, la fel de dornici și unii și alții să ne pună în situații neplăcute, hilare. Doar e ziua păcălelilor sau, cum spun străinii, Ziua proștilor. Cum a apărut 1 aprilie ca zi a păcălelilor, nu se știe. De-a lungul ultimelor secole au circulat tot felul de povești, de la introducerea calendarului gregorian în locul celui iulian – sec. XVI –  care a mutat sărbătoarea Anului Nou din aprilie în ianuarie, până la poveștile Sf. Fesbuchie care ar fi aruncat trunchiuri de copaci în apă apoi a mers pe ele, zicând că merge pe apă precum Isus. Fiecare țară are povestea ei legată de 1 aprilie. Mai puțin Spania care încă mai crede că ziua păcălelilor este în 28 decembrie, de ziua inocenților.  La acea dată biserica spaniolă serbează Dia de los Santos Inocentes (Masacrul Inoceţilor), adică fuga în Egipt şi salvarea pruncului Iisus, considerându-se că Maria şi Iosif l-au salvat pe acesta printr-un „şiretlic”.

Nu voi aminti de felul cum petrec diferite nații această zi, nici despre românii care-și fac intens farse începând din sec. XIX. Deși noi avem personajele noastre celebre, Păcală şi Tândală, Dănilă (sau Dăncilă) Prepeleac, Stan Păţitul sau Pepelea, mulți alții. În această zi încă veselă pentru noi, gândul mă duce la vecinii noștri din Odessa care chiar sărbătoreau public 1 aprilie prin Humorina, un festival deosebit al umorului, o Hilaria a Romei antice dar adaptată vremurilor noastre. Azi păstrăm doar un gând trist și multe speranțe de pace pentru locuitorii Odessei și Ucrainei. Și o speranță pentru noi!

Lumea rezistă pentru că se amuză. – Radoi Ralin, Muzeul de Satiră și Umor, Gabrovo, Bulgaria

De când lumea s-a învățat cu tv și radio, farsele făcute maselor de oameni s-au înmulțit. Am adunat aici câteva farse celebre făcute cu ajutorul televiziunilor și care, unele, arată din păcate nivelul de cultură al unor oameni. The Independent chiar a făcut  o listă cu  10 dintre cele mai grozave farse din secolul XX.  Toate au fost preluate de pe net însă dacă aveți răbdare să căutați, sunt muuult mai multe și mai haioase decât ce am adunat eu aici.

În 1952, de 1 aprilie,  doi adolescenți au predat unei secţii de poliţie din Londra un dosar găsit într-o stație de autobuz şi care aparent conținea schițele unui dispozitiv atomic. Poliţia a informat autorităţile, de la guvern la Camera Comunelor, despre posibila pierdere a unor secrete nucleare. Și bineînțeles știrea s-a scurs întâmplător în presa scrisă. Nebunia s-a încheiat abia când  un amic  al celor doi tineri care a spus  că misteriosul  dispozitiv nuclear era de fapt … o maşinărie de făcut cârnaţi!

 La 1 aprilie 1995, ziarul Irish Times anunța aducerea trupului îmbălsămat al lui Lenin la Disneyland și că acolo trupul ar urma să fie reîmbălsămat în lumini stroboscopice pentru a-i da o culoare mai tinerească, mai vie, cu obraji îmbujorați. Se menționa că guvernul Rusiei era de acord să vândă trupul lui Lenin dar problema era negocierea prețului de vânzare! Cred că francezii duceau lipsă de ruble.

La 1 aprilie 1957, BBC anunța că fermierii elveţieni au obținut  o recoltă uriașă de spaghete, datorită vremii foarte prielnice. Au fost publicate  imagini cu oameni care culegeau spaghete din copaci.  Imediat după difuzare, postul de televiziune a fost asaltat cu telefoane de la telespectatorii interesaţi de recolta de spaghete și de unde puteau cumpăra puieți de … spaghete! Jurnaliștii au răspuns ca niște veritabili agricultori 😅:  „Plantaţi un băţ din cutia de spaghete într-o conservă cu sos de tomate şi speraţi la tot ce e mai bun”. 

  Suedezii au fost păcăliţi şi ei pe 1 aprilie 1962. Era un singur post de televiziune în  Suedia și  emitea alb-negru dar conducerea   le-a recomandat telespectatorilor  să acopere ecranul cu o folie transparentă de plastic sau cu dresuri de damă, spălate în prealabil 😁, pentru a avea televiziune color.  Ei bine, au fost destui … nătângi.   Totuși programele color au putut fi recepţionate în Suedia  abia 1970.

La 1 aprilie 2009, Oficiul elveţian de turism lansa un videoclip care dezvăluia de ce sunt atât de curaţi munţii lor. Totul se datora muncii neîntrerupte a gunoierilor montani care spălau până şi pietrele murdărite de păsări. Fără munca gunoierilor stâncile ar fi fost treptat erodate şi munţii chiar ar dispărea, zona devenind o … pustă ca a vecinilor! Milioane de oameni au urmărit clipul şi 30 de mii dintre ei au făcut şi testul online pentru a deveni gunoier montan. Mai târziu în acel an, datorită cererii publicului, compania de transport de cablu Brunni a început chiar să ofere cursuri pentru toţi cei care doreau să cureţe munţii Elveţiei.

 În 1982, The Daily Mail  semnala bruiaje la sistemele de alarmă, la televiziune şi radio din cauza sutienelor ale căror balene erau fabricate din cupru. Autorul  articolului spunea că nailonul din care sunt fabricate sutienele intră în contact cu corpul, iar balenele produc electricitate statică ce bruiază comunicaţiile.

BBC a anunţat în 1980 că legendarul ceas mecanic londonez Big Ben va fi înlocuit cu unul electronic deoarece  tehnologia digitală este mult mai precisă decât vechiul mecanism. Informaţia a creat reacții diverse, unii erau foarte revoltați, alții doreau să cumpere piese din vechiul mecanism  Filiala din Japonia a BBC a plusat, anunţând că bucăţi din mecanismul Big Ben vor fi vândute primilor patru ascultători care îşi vor exprima această dorință în direct la radio. Și un  marinar japonez, care naviga pe Oceanul Atlantic, a fost primul ce a sunat la radio pentru licitație!

În 2014 tabloidul The Sun a publicat un articol în care afirma că regina Elisabeta a II-a şi-a dat acordul pentru exploatarea gazelor de şist în grădinile Palatului Buckingham. Ba chiar că turiștii pot mânca cât vor la masă cu familia regală, se pot plimba liberi prin palat și pot dormi acolo pentru sume modice doar de 1 aprilie.

În perioada Primului Război Mondial, un  francez a aruncat deasupra unei tabere germane ceva ce părea o bombă, iar nemţii au fugit spre adăposturi. Văzând că „bomba” nu explodează, aceştia s-au apropiat şi au văzut o minge de fotbal, pe care francezul scrisese „April Fool”

În 1998 Burger King anunţa printr-o reclamă, publicată în USA Today, că a introdus în meniurile sale Whopper-ul pentru stângaci, adică acest  burger avea aceleași ingrediente, doar condimentele erau rotite cu 180 de grade, în beneficiul clienților stângaci. Și a prins!

preluare openmind.tv

Miliardarul Richard Branson, fondatorul Virgin Group, a comandat un balon cu aer cald, de forma unui OZN, pe care l-a dotat cu un stroboscop. Luminile au fost programate să clipească la fiecare zece secunde. În zorii zilei de 1 aprilie 1989, Branson a lansat balonul care, văzut de la sol, arăta ca o navă spațială. Când soarele a început să răsară, OZN-ul a fost văzut deasupra autostrăzii M25. Mașinile s-au oprit, forțele de poliție s-au mobilizat, armata a intrat în alertă iar balonul a aterizat în Surrey Field. Atunci trapa OZN-ului s-a deschis și a ieși un pitic în costum de E.T. Surrey Field era deja înconjurat de forțe ale poliției. Când Branson a explicat că totul fusese o păcăleală, polițiștii nu au fost deloc amuzați. Inițial, au amenințat că îl vor aresta. În cele din urmă, autoritățile au decis să nu ia măsuri împotriva lui.

În data de  31 martie 1940, Institutul Franklin din Philadelphia, SUA, a publicat un comunicat care anunţa că a doua zi va fi sfârșitul lumii,   informație  preluată  de un post de radio, care a precizat că apocalipsa va veni la 1 aprilie, la ora 15:00! A fost mare panică  iar autorul farsei, ofițerul de presă al Institutului Franklin, William Castellini, a fost demis.

preluare hoaxes.org

În dimineața de 1 aprilie 1974, locuitorii orășelului Sitka, din Alaska, au văzut un nor negru de fum ieșind dintr-un vulcan pe care-l știau adormit. Mount Edgecumbe, inactiv de peste 400 de ani, părea gata să erupă. Alertate autoritățile  au  trimis un elicopter al Pazei de Coastă în zonă. Pilotul a observat cu mirare că cineva aprinsese o grămadă de cauciucuri în crater iar acestea ardeau mocnit Același pilot a observat că pe zăpada din jur scria cu litere enorme „Păcăleală de 1 aprilie”. Autorul era  un bărbat de 50 de ani, pe nume Oliver Bickar, zis „Porky” care, precaut,   a anunțat  poliția și autoritatea aeronautică, dar a uitat să anunțe Paza de Coastă. Omul muncise 4 ani la proiect și a plătit din banii lui un elicopter care a dus în zonă cauciucurile și kerosenul necesar, plus că a așteptat și anul cu vreme potrivită pentru foc și vizibilitate. Ce înseamnă să fii răbdător!

Alergați în parcuri? Aveți grijă la viteză, trebuie să fie de fix 6 km/oră, nimic în plus sau minus. Așa au fost păcăliți  în 1993 de primăria oraşului Köln  (Germania), cei care practicau jogging în parcul central. Gardienii i-au oprit pe alergători, spunându-le că tocmai a fost votată o lege, ce trebuia respectată pentru a nu fi  amendaţi. Legea impune  limita de 6 km/h, nici un centimetru +/- pentru că  altă viteză ar fi deranjat veveriţele din parc, aflate în perioada împerecherii.

Pe 1 aprilie 1965, cotidianul danez Politiken titra pe un ton cât se poate de serios: “Parlamentul a votat ca toţi câinii sa fie vopsiţi obligatoriu în alb”. Mulţi cititorii nu au intuit farsa nici după ce au citit motivaţia acestei măsuri. “Scopul este creşterea securităţii pe şosele, în condiţiile în care câinii albi sunt mult mai vizibili decât ceilalţi, mai ales pe timp de noapte”.

 În 1976, renumitul astronom Patrick Moore a apărut la BBC Radio 2 și a anunțat că la 9:47 dimineața, vom simți ceea ce el a numit „efect gravitațional jovian-plutonian”. Se întâmpla pentru că  planeta Pluto va trece în spatele lui Jupiter, provocând temporar o aliniere care ar putea contracara şi diminua gravitația Pământului. Totul era ca fiecare să înceapă să simtă săriturile fix  la 9:47, nici măcar o secundă mai devreme ori mai târziu. Din sutele de telefoane primite o femeie  a spus că ea și 11 dintre prietenii au fost „ridicați de pe scaune și au plutit ușor prin cameră”.

 Pe 1 aprilie 2002,  NASA a postat pe site-ul propriu o imagine a Lunii însoțită de o declarație șocantă, cum că cele mai recente studii au demonstrat că satelitul Pământului este făcută din brânză. Plus că această lună-brânză avea și o anume dată de expirare! N-a spus însă dacă brânza era de capră, oaie ori vacă. Poate că era mixtă sau de bivoliță. NASA a declarat că imaginea fusese captată în 1965 de sonda Ranger 9, cu câteva minute înainte de impact dar deținea și fotografii făcute de telescopul Hubble!

 Și deosebită a fost vestea, la  1 aprilie 1966, că  la iniţiativa unei asociaţii americane din care făcea parte și  fizicianul Mark Boslough (renumit pentru abordările sale pline de umor în educația științifică) , valoarea numărului  π / Pi – 3,141592653589793238 a fost schimbată, prin lege, de autorităţile statului Alabama. Motivul era nerespectarea religiei creștine și a simbolismului,  valoarea de 3,14 a fost considerată necreştină, așa că  pentru a respecta  Biblia (oricum și Coranul) va fi schimbată în 3,00. Știrea  de 1 Aprilie, a făcut ca mai mulţi matematicieni să reacționeze, unii chiar dorind proteste publice.

La 1 aprilie 2021, dimineață, tvr prelua un anunț că Dacia va lansa un program spațial și va trimite un Duster către o altă galaxie deoarece piețele de pe Terra erau deja cucerite.  DUSTAR (combinație între Duster și ”star” (stea) este ”primul program spațial la un preț abordabil”, spun cei de la Grupul Renault. ”DUSTAR reprezintă un pas mic pentru Dacia și o nouă eră pentru călătorii simple, amuzante și pasionante în spațiu”, spun cei de la Groupe Renault.  Alan Ding, un așa-zis șef al programului DUSTAR, care spunea că lansarea unei mașini în spațiu este pasul logic, iar Duster, un model robust, anunța că lansarea va fi transmisă live la ora 11:00  https://www.youtube.com/watch?v=kyA4ogO3CmI&t=148s 

De fapt ziua păcălelilor pentru noi românii este în orice zi a anului. Mai ales când ai de-a face cu casele de pensii și eu am avut (și încă am 🤔) o relație cu ele. După 8 luni de zile de la depunerea unei cereri, aflu la un ghișeu al instituției, pe bază de CNP și nr. dosar, că mi-a fost emisă decizia de pensie și că, deoarece n-am primit-o prin poștă, să fac o cerere pentru o copie a acesteia, pe care o pot ridica după minim 14 zile! Bun, mă conformez și  după 15 zile, alaltăieri,  aflu că de fapt nu există acea decizie, că dosarul este în lucru (???) pentru că ilustra Casă de pensii Ilfov nu a primit pasivul de la ilustra Casă de pensii București, sect.1! Casele acestea de pensii fiind gard în gard! Și doamnă, noi n-avem nicio vină! Așteptăm!  Adică după cum am înțeles bâlbele, noi nu putem insista să ne trimită dosarul!  Exact cum spunea Mark Twain,

1 Aprilie este ziua care ne aduce aminte cum suntem păcăliți în celelalte 364 de zile ale anului.

Ei bine,  revin pe 31.03 cu jalba scrisă (Verba volant, scripta manent ) la registratură și persoana de serviciu, după ce se uită inteligent în monitor,  îmi spune, iarăși,  că am deja decizia de pensie din octombrie, trimisă prin poștă în aceeași zi în care a fost emisă -minune-  și deci nu am de ce să depun o reclamație!!  Ați avut în viața voastră senzația că sunteți actori într-un film cu proști? Eu da și cel mai rău, nu înțelegeam în ce tabără sunt! Singurul regret, am încasat-o  înainte cu o zi de  Fool’s Day! Poate eram în  Hunt the Gowk Day, adică ziua de vânat proști, cum zic scoțienii.

Recomandarea ar fi să mergeți azi la instituțiile statului după orele 13:00 căci doar până la acea oră se pot face păcăleli. După ora 13, dacă cineva încearcă să vă păcălească, va avea mare ghinion 😅. Și păziți-vă spatele să nu vă treziți cu un pește – peștele de aprilie – sau o coadă prinsă de haine căci atunci lumea chiar vă crede neghiobi . Iar de sunteți burlaci, aveți grijă să nu vă păcălească fetele urâte căci ghinionul vă paște, musai să vă căsătoriți cu sluta 😆.

A, să nu uit, La mulți ani Florin Cîțu! Nu, nu e păcăleala lui, e a noastră, împlinește azi 1/2 secol de viață și mă grăbesc să-l felicit până în ora 13:00! Dacă ați citit un rând mai sus, pricepeți graba mea!

2 gânduri despre „1 aprilie sau April Fool’s Day, adică Ziua Proștilor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.