Usturoiul nelipsit de Ziua Lupului

Zgomot trist în câmp răsună!

Vin strigoii, se adună!

Părăsind a lor secrii.

Voi, creștinelor popoare,

Faceți cruci mântuitoare,

Căci e noaptea-ngrozitoare,

Noaptea Sfântului Andrii!         

V. Alecsandri

Păzitul usturoiului

Noaptea aceasta nu se doarme! Mai ales tinerii au rolul, vesel după tradiție, de a păzi casa de hoardele de strigoi ieșiți din morminte și  puși pe fapte rele. Paza casei înseamnă că un grup de fete și băieți se strâng în câte o casă și după ce pun usturoi le uși și ferestre, trag o petrecere zdravănă până dimineața, având grijă ca lumina să fie puternică și gălăgia pe măsură. Sau așa era cândva.

Ei dar petrecerea nu era așa simplă. Plus că era puțin diferită de la sat la sat. Într-o zonă tinerii din grup aveau fiecare rolul lui: fetele trebuiau să aducă fiecare câte trei căpățâni de usturoi pe care le puneau într-o covată în mijlocul căreia de multe ori ardea o lumânare. Covata trebuia păzită de o femeie bătrână care avea rolul de a pisa și câțiva căței de usturoi pentru a-i unge pe flăcăi.  În unele sate covata era pusă aproape de sobă, să nu care cumva să vină strigoii sau lupii și să fure tăciunii, în altele se scotea orice urmă de foc din case pentru a nu atrage strigoii la căldură. Gospodinele aveau mare grijă  să întoarcă fiecare oală, cană și strachină cu gura în jos, gândind că așa stafiile nu-și vor face ascunzătoare în blide și astfel, la cântatul cocoșilor, vor intra din nou în morminte.

În alte sate, tinerii mâncau o parte din usturoi, restul îl puneau la un loc cu tămâie și aprindeau lumânările aduse de la biserică în noaptea de Înviere. Se spune că strigoii le băteau în geamuri și-i întrebau de vorbă. Dacă ar fi răspuns, tinerii rămâneau muți pe viață. Dimineața lua fiecare câte una sau două căpățâni de usturoi, îl sfințeau la biserică și-l păstrau  lângă icoane, pentru a-l folosi ca leac în caz de boală.

Desigur că treceau cu bine peste aceste spaime și a doua zi continuau petecerea pe la Andreii satului. 

Magia usturoiului

Există la noi credința că usturoiul este cea mai bună armă împotriva strigoilor și moroilor care ies periodic din morminte și vor să guste sângele oamenilor vii. Usturoiul în credința noastră este plantă de leac pentru multe boli, este aliment dar și plantă ades  folosită în magia albă, în practicile de aflare a ursitului, protecția copilului de deochi, de mușcătura șarpelui, câte altele. Se folosește din belșug în această noapte și, cum spuneam, se păstrează la icoane o căpățână de usturoi. Obiceiul acesta pagân de a alunga strigoii cu usturoi a  fost preluat și în creștinism. Așa cum spune E.N. Voronca, usturoiul este o plantă cristoforică (are în bulb semnul crucii) și în credința populară usturoiul este om; are cap, are cruce, este îmbrăcat în haine, iar firele de usturoi se numesc căței. Și e sacru pentru că: Usturoiul e făcut de Dumnezeu și e păcat să-l calci cu picioarele. Când cureți usturoiul și arunci cojile în foc, să nu cadă pe jos.

Nici acest obicei nu este doar românesc. Aproape toate popoarele mediteraneene și asiatice folosesc usturoiul în ritualuri magice. Chiar și vechii egipteni considerau planta ca un dar măreț al zeilor. Îl vedeți la greci în funii atârnând unde nici nu gândești, chiar și în unele cofetării, lângă prăjituri. Acum să nu vă speriați, de multe ori sunt funii de usturoi fals, așa că mă îndoiesc că acela poate să-și facă efectul față de ochiul rău, deochiul de care se sperie atât de mult grecii și italienii (așa mi-a spus un grec pe care l-am întrebat de ce ține usturoiul prin cofetărie).

Despre leacurile cu usturoi dar mai ales despre ritualurile magice în care este folosit din belșug, atât la noi cât și la alte popoare, se pot povesti pagini întregi. Totuși nu uitați, păstrați câțiva căței de usturoi din această noapte magică și străveche și, alături de brad, vâsc, stafide, puneți usturoiul în buzunar la schimbarea anilor și așa veți fi puternici să alungați răul ce vă dă târcoale.  

Ziua Lupilor sau a lui Sân Andrei

Despre creștinarea pământurilor dobrogene de unul din primii apostoli, Andrei, toată lumea știe. Acesta se spune că a fost însoțit în această călătorie de Sf. Apostol Filip. După alți autori, Andrei ar fi venit cu fratele lui, Apostolul Petru. Indiferent ce zice biserica, tradiția populară vorbește de  Ziua Lupului, o sărbătoare dacică dedicată animalului totemic al dacilor, lupul, schimbării anului și momentului inițierii băieților în tainele vieții și morții ca războinici

Legendele creștine leagă venirea Sf. Andrei de întâlnirea lui cu lupii, animale fioroase dar pe care sfântul le-a îmblânzit. Se spune că Sf. Andrei era însoțit mereu de un lup alb. Legenda este frumoasă pentru că, într-un fel, face trecerea de la marele Zamolxis și unul dintre călugării lui transformat o vreme în Marele Lup Alb al Dacilor Liberi, la creștinism.  Așa s-a transmis până la noi că Sf. Andrei era patronul lupilor buni ai dacilor și că acesta înțelegea limbajul lor. 

Dar o altă legendă spune că în această zi lupii își pot roti capul astfel că pot să-și vadă coada și umblă în haite de câte 12. Este și o altă legendă mai puțin cunoscută, cea a  lupoiacelor înțelepte care caută și în această noapte tăciuni aprinși pentru a zămisli pui invizibili omului.

Sunt atât de multe legende și atât de frumoase sărbătorile noastre că ne-ar trebui timp să le citim sau să le ascultăm. Cred că este mult mai plăcută, mai autentică, sărbătoarea aceasta decât cea care a cucerit și țara noastră, Halloween. Deși sunt identice în mesajul lor spiritual și istoric, a noastră a rămas departe de orice mutație… comercială.

Cum în seara asta frica pune stăpânire pe tot ce este în jur, mă grăbesc să pun o mână de grâu la încolțit, o crenguță de măr ca să am cu ce vă sorcovi, să-mi ung câinele cu usturoi, să fac semnul crucii pe poartă și geamuri cu această plantă magică, să mănânc un mușdei tare și să aștept cântatul cocoșilor. Poate că-mi voi face curaj să privesc cerul și luna, să aflu cum va fi iarna. Că de aflatul ursitului nu mai e cazul 😉. Dacă scap, aștept să dați un semn pe aici  că și voi ați învins strigoii și așteptați magia Crăciunului.

4 gânduri despre „Usturoiul nelipsit de Ziua Lupului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.