Antivaccinarea, toate-s vechi și nouă-s toate

Te-ai născut cu aripi, de ce preferi să te târăști prin viață? »Rumi

Un sondaj IPSOS, realizat în octombrie 2020, spunea că doar 57% din români s-ar vaccina împotriva SARS-CoV-2. După ce a început vaccinarea diverselor categorii zise vulnerabile, situația s-a schimbat, tot mai mulți români vor vaccinul, ăla bun, cum spunea cineva.


Efectele minunate ale noii inoculări (vaccinări)! / James Gillray (1756–1815), publicată în Anti-Vaccine Society, 1802. Poză preluată de pe  The Morgan Library

Mă uit uneori la tv când se vorbește despre vaccinare. Mai bine zis despre problemele ce apar din cauza vaccinurilor. Am încercat să-mi amintesc cum a fost când eram copil și veneau la școală să ne vaccineze. Nu erau acorduri date de părinți, nu demonstrații, nu scandal. Ne spuneau clar că în ziua x să nu lipsim că vine echipa medicală să ne vaccineze. Scurt. Și din câte îmi amintesc, n-a lipsit nimeni, niciodată. Și nici n-am avut colegi care să sufere de pe urma vaccinului. Ba era o hârjoneală și mai aprigă în pauza de după înțepătură. Și-mi mai amintesc povestea unui medic, femeie cu ceva relații în vremea comunismului dar care nu îndrăznea să se abată de la ordine. Povestea cu mult haz cum ea și asistenta mergeau la casele unei anume etnii, însoțite de o echipă de la miliție. Milițienii aveau grijă 😏 de gloată iar ele două de cele mai multe ori săreau pe geamuri în case și vaccinau copiii căci ușile erau blocate. Nu i-a murit nici un copil, nu au avut reacții catastrofale. La fel și printre colegii mei, nici unul nu a făcut cine știe ce reacții adverse urâte. Și de atunci au trecut câteva decenii fără urmări.

Mă uit uneori la pancartele și la ce strigă demonstranții ce se opun vaccinărilor. Protestatarii care au măcar 40 de ani, sunt vaccinați. Și cumva protejați de anumite boli. Ei, cei vaccinați, sunt cei mai înfocați anti-vacciniști. Oare de ce?

Am căutat să-i înțeleg și sincer n-am reușit. Mai ales pe acele mame care strigă nu ne omorâți copiii cu vaccinuri dar au copii concepuți prin fertilizare în vitro FIV. Și aici sunt probleme, nu toți copiii concepuți FIV sunt sănătoși sau unii au probleme de sănătate ascunse ce apar când ți-e lumea mai dragă, după ani de viață. Cel puțin așa au dovedit studiile științifice, nu cele făcute la o cafeluță sau berică. Laureatul premiului Nobel pentru Fiziologie şi Medicină în 2008, prof. dr. Luc Montagnier (descoperise virusul HIV împreună cu prof. Françoise Barre-Sinoussi), spunea clar:  “nu noi suntem Creatorul”, referindu-se la problemele ascunse din viețile acestor copii. Același profesor afirma că da, speranța de viață a oamenilor a crescut cu o medie de 30% , viața s-a îmbunătățit considerabil prin eradicarea anumitor boli, prin descoperirile medicinii moderne. DAR, căci mereu este un dar,  pe frontul opus virusurile, bacteriile, maladiile atacă. Uneori, inexplicabil, la vârste extrem de fragede.

Iar dacă ar fi să privim problema FIV prin prisma religiei noastre, informațiile sunt că embrionii sau fetușii umani, deja ființe vii, majoritatea sunt omorâți pentru că de obicei se implantează mai mulți embrioni (pentru siguranță) și apoi unii dintre ei sunt uciși pentru că familia nu vrea decât un copil sau pentru că nu este sexul dorit, ori pentru că fetusul are deja malformații, boli diverse. Un studiu făcut la sfârșit de sec.XX, pe 886 de cupluri din trei continente, a dovedit că din 9102 embrioni concepuți artificial, s-au născut 162 copii, restul embrionilor fiind distruși – ce termen- înainte și după implantare în uter. Din păcate nu există nici un studiu care să prezinte viețile celor 162 copii concepuți FIV și dacă unii dintre ei, poate chiar toți, au diferite suferințe generate de procedeul concepției.

Și atunci mă întreb de ce atâta revoltă împotriva vaccinurilor în general?

Dacă ne întoarcem puțin în istorie, primul vaccin recunoscut de lumea medicală, a fost la  14 mai 1796, pentru variolă. Atunci medicul englez  Edward Jenner (1749 – 1823) își face curaj și injectează unui copil de 8 ani, lichid dintr-o pustulă de variolă a unei femei bolnave, apoi altor copii, inclusiv fiul său. După ce locul inoculării se vindecă, medicul duce copiii în apropierea unor personae bolnave și surpriză, nici un copil nu face boala!  Urmează un secol de neîncredere, de luptă, până când i se recunoaște oficial realizarea. Apoi apare marele Pasteur și de aici drumul vaccinurilor devine mai ușor în lumea medicală, astfel că milioane de copii sunt salvați de la moarte, eradicându-se variola dar și alte boli cumplite. Ba chiar și animalele din preajma omului sunt vaccinate dacă vrem să le apărăm de boli și, mai mult, să ne apărăm de bolile pe care acestea le-ar putea aduce în casele noastre. Dar în lumea veșnicilor revoltați nu a contat, ei vor cu totul altceva. Poate moarte, suferință, ură.

Amuzantă deși tristă a fost constatarea unui revoltat: – Domnișoară (către reporteră), de ce vor să ne vaccineze? Ce, noi suntem animale?! Ei bine reportera n-a fost pe fază să-i confirme că într-adevăr suntem animale, chipurile inteligente. Sau poate nu s-a complicat dar așa este, noi oamenii suntem animale din regnul animal. Animale mai inteligente, mai raționale, mai …. umane? Doar divinitatea știe! Dar toate înzestrate cu anima / suflet, răsuflare.

Înainte de anul 1796 totuși vaccinarea se făcea de multe secole, chiar milenii. Empiric. Primul document ce atestă un procedeu de acest fel tot pentru variolă apare în anul 1500 Î.Hr. și aparține medicinii vedice: Se ia pe vârful unei lanțete lichidul pustulei și se fac înțepături în braț, între umăr și cot, până când apare sângele; pe urmă se amestecă lichidul cu sânge, după care febra va apărea. Obiceiuri aproape identice se practicau și în China, pe teritoriul Turciei de azi și chiar în Țările Române (lucrarea Încercare de istorie politică și naturală a Banatului Timișoarei). Doar că nu aveau rezultatele pe care le are vaccinarea în masă de azi.

Antivacciniștii au existat de la primul vaccin creat destul de băbește (medicul Edward Jenner, 1796), s-au înmulțit cu fiecare generație care n-a înțeles că atât omul, cât și natura, s-au schimbat în timp și au nevoie de leacuri produse artificial și nu de baba Ioana, ca și copiii obținuți prin FIV și nu prin miracolul naturii. Antivacciniștii au existat de peste 200 de ani, metodele lor se regăsesc și azi în materialele antivacciniștilor moderni. De când a apărut primul vaccin care a salvat de la moarte milioane de copii și până azi, în mileniul III, este o luptă între pro și contra. Lupta e aceeași, aceleași teme, aproape aceleași sloganuri, aceleași categorii de revoltați apar public. Diferă doar armele de luptă, mult mai evoluate azi (emisiuni tv, facebook, chiar câte un post privat de televiziune precum NTV-ul polonez, etc., la noi și epidemia de tricolor). apelează la aceleași grupuri de oameni care nu înțeleg evoluția, cum dovedesc multele caricaturi ale vremii de acum două secole. Caricatura de sus publicată în anul 1802, m-a făcut să râd dar să mă și întristez, căci azi suntem pe aproape de crezul de atunci. Ce este foarte rău azi, este că medici renumiți se oferă drept avocații diavolului și pledează împotriva vaccinării, compunând adevărate teorii ale distrugerii populației planetei. Din câte îmi amintesc, era cândva, nu de mult timp, un articol de lege care sancționa medicii „care transmit informații incorecte sau nedovedite științific”.

Mi-a plăcut foarte mult când am citit, în plină pandemie, că au fost state care au interzis emisiunile tv și periodicele ce promovau antivaccinarea, dacă în acele emisiuni sau articole nu era inclus un medic infecționist renumit și nu orice medic, de orice specialitate sau, mai rău, nemedic.

Cât despre obligativitate vaccinării, ei da, e o întreagă filozofie și foarte multă politică. Mă uitam prin presa străină și constat că multe state încearcă, unele timid, o astfel de procedură. Dacă vor reuși sau nu să impună obligativitatea vaccinării propriului popor? Eu cred că în câteva țări va funcționa sistemul și, sincer vorbind, chiar merită forțată nota. Mă gândesc că boli precum variola sau poliomielita au fost eradicate doar datorită vaccinării în masă. Deși au avut și unele probleme, gen cazul american când o șarjă de vaccin a fost greșită și a murit un număr mare de copii, per total vaccinurile au dat rezultate bune.

Privind din punctul de vedere al turismului, m-ar interesa să aflu cum vor călători antivacciniștii în țările care vor impune ca regulă de intrare prezentarea unei adeverințe de vaccinare, verificabilă într-un sistem internațional securizat. Credeți că se încalcă drepturile omului dacă se cere așa ceva? În nici un caz! Fiecare țară are dreptul de a stabili reguli proprii de intrare, tranzitare și ședere a străinilor pe teritoriul ei. Libertățile omului despre care se tot face caz, sunt doar politică. Deși inițial UE s-a opus pașaportului electronic de vaccinare, iată că faptele se schimbă, președintele Comisiei UE a spus că „un certificat este absolut esențial. Aceasta este o necesitate medicală și, prin urmare, este calea corectă de urmat. Desigur, trebuie să existe o recunoaștere reciprocă, așa cum a cerut Organizația Mondială a Sănătății (OMS).” Schimbarea de optică a UE a venit după ce Grecia și Israel au semnat un acord în acest sens, fără a mai cere aprobare UE sau OMS. Se pare că Grecia dorește și cu România semnarea unui astfel de contract. Chiar dacă vaccinarea anti covid-19 nu va fi posibilă pentru începutul sezonului turistic estival, cred că lucrurile se vor accelera căci firmele private vor obține dreptul de vaccinare contra cost. Așa cum Israelul a obținut o cantitate mare de vaccinuri plătind la prețul dublu per doză, așa se va întâmpla și pentru vaccinul la cerere contra cost. Și atunci mă întreb ce vor face anti vacciniștii dornici de vacanțe în țări care pun aceste condiții? Dacă acele țări nu acceptă intrarea doar cu test PCR? Cred că unele voci puternice din rândul anti vacciniștilor se vor vaccina fără surle și trâmbițe.

Bine, problema certificatului de vaccinare este destul de întortocheată în actuala criză economică. Oare câte firme și chiar câte țări își pot permite pagubele financiare iscate de refuzul acceptării celor nevaccinați? Probabil că tot testele PCR vor avea succes în viitorul apropiat. Și prețurile vor fi pe măsură 🤨. Dar în aceeași măsură nu este exclus ca în baza unor parteneriate solide, țările care impun pașaportul de vaccinare să obțină și ceea ce își doresc economic.

Să fie clar, nu îi condamn pe antivacciniști pentru ideea lor de a nu se vaccina decât în măsura în care ne afectează viața nouă, celor care acceptăm medicina modernă. Cum pot să le dau dreptate antivacciniștilor când îi văd în parcuri, pe stradă cum dau copiilor mici să bea cola, să mănânce produse de patiserie congelate, cum le pun în mână telefoane și tablete picilor de 2 ani, le dau medicamente fără acordul medicilor pediatri, fumează lângă ei? Oare pot înțelege ei că în același pas cu schimbările vieții omului, cu tehnica modernă, natura simplă oferă tot mai puține șanse de vindecare prin plantele care și ele, ca orice ființă vie, au suferit mari modificări în rău?

Dincolo de toate acestea, un lucru e sigur: omenirea a evoluat mult, mai puțin partea întunecată a minții noastre. Am rămas cu aceeași teamă a popoarelor primitive în fața noului și cu credința, probabil, că ne putem făuri singuri destinul. Fals! Momentan știința n-a ajuns în faza de a ști cât de bun este vaccinul, cât timp durează imunitatea și nici cât de aproape suntem să ne lovească un meteorit gigant nedetectat de sateliți. Doar preventia este știința, se spunea în antichitate! Azi mulți medici spun că prevenția este medicina viitorului. Și vaccinarea face parte din prevenție și participare căci, cum spunea același laureat al premiului Nobel de mai sus, azi ar trebui să vorbim despre medicina celor 4 P: P1 – predictivă (anticipativă), P2 – preventivă, P3 – personalizată şi P4 – participativă.

Oamenii nu ascultă atunci când se prezintă fapte simple. Ei mai degrabă vor accepta personaje charismatice, care le povestesc despre ceea ce ar trebui să fie adevărul. Ei vor mai degrabă povești și minciuni.

Așa spunea James Randi, în documentarul An honest liar / Un mincinos onest. James Randi a fost un magician celebru despre care s-a scris și în presa noastră. Dar în a doua parte a vieții s-a dedicat demascării falsurilor, prin fundația proprie, și premierea escrocilor cu premiul Pigasus, nume inspirat de Pegasus 😅. Printre premiați a fost celebrul Dr. Oz, apoi un mare lanț de farmacii americane pentru vânzarea de produse homeopate – Oscillococcinum. Apoi schimbă porcul cu aripi Pigasus într-unul premiu numit, foarte clar ca mesaj, Refusal to Face Reality pe care îl oferă  lui Andrew Wakefield, medic la a IV-a generație de medici în familia sa și specialist în chirurgie gastro-intestinală în Londra. Dar când vrei mai mult, glorie falsă și ceva arginți auriți, pierzi tot. Pe scurt, medicul Andrew Wakefield a fost eroul negativ a unui fals studiu științific care condamna vaccinul ROR (rujeolă, oreion, rubeolă). O organizație de părinți cu copii autiști îi propune medicului A.W., printr-un avocat obscur, să publice un studiu care să denigreze vaccinul ROR. Plata? Doar 55000 £. Curând se ajunge la un imens scandal internațional iar medicului îi este retras dreptul de practică în UK, emigrează în SUA dar nu i se permite practicarea profesiei de medic. Scandalul a fost imens, cu procese care au dovedit interesul pur financial al părinților dar și al mai multor medici și a unor reviste conduse de jurnaliști specializați în antivaccinare, cele care au publicat articolele lui A.W. și alto câtorva medici care doar semnaseră zisul studiu științific.

Mă gândesc ce dreptate avea Luceafărul nostru:

Vreme trece, vreme vine,
Toate-s vechi și nouă toate;
.......................................
Multe trec pe dinainte,
În auz ne sună multe,
Cine ține toate minte
Și ar sta să le asculte?...
Tu așează-te deoparte,
Regăsindu-te pe tine,
Când cu zgomote deșarte
Vreme trece, vreme vine.

..........................................................

Merită văzut: facebook.com/167611313593642/videos/204532721391754

4 gânduri despre „Antivaccinarea, toate-s vechi și nouă-s toate

 1. Oamenilor le plac conspirațiile. Prind la public. Desigur, nicio conspirație nu poate fi publică, dar lor le place. Întrebarea este, de fapt, cine ar putea avea interes să le lanseze și care ar fi interesul. Epidemia a destabilizat societăți bine așezate, stabile. Cine le-ar pizmui? Cei care nu sunt într-o asemenea situație, dar au mijloacele pentru a lansa asemenea teorii.

  Apreciază

  1. Așa este, oamenilor le plac conspirațiile și unii se aruncă fără să judece în jocul acesta. Interesul e în general al politicienilor care sunt cu ochiii pe … ochiii dracului, că din conspirații ies bani mulți. Citeam despre câștigurile fabuloase ale liderilor anti mască din SUA anilor 1918 – 1919 și ale periodicelor ce vindeau spații publicitare. Plus ale avocaților. Iar luptătorii mărunți din stradă plăteau amenzi și chiar făceau închisoare. Ba s-a vehiculat ideea unui vaccin care ar fi omorât cele aprox. 50 milioane de oameni din ordinul lui Rockfeller. Dar în anii aceia nu s-a vaccinat populația!
   Asta e lumea de atunci ca și de azi. O zi liniștită și însorită vă doresc!

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.