Schengenul românilor

Când spui o minciună, furi cuiva dreptul la adevăr, spune Khaled Hosseini.

Politica austriacă și ura contra balcanicilor

Krampus nervos pe copiii Balcanilor de Est. Dar și un lucru bun: prin minciuna austriacă chiar s-a împlinit legenda și cei doi copii balcanici furați de monstrul legendelor Alpilor, intră nu în eternitate, ci în istoria Europei și a UE!

Pe multele postări din mediul virtual am citit reacția unora, destul de mulți, legate de serviciile românilor care ar avea de suferit de pe urma boicotării firmelor austriece. Dar, atâta timp cât angajăm muncitori din țările asiatice or africane, nu văd legătura cu faptul că muncitorii români își pierd locurile de muncă. Pentru că locuri de muncă în România avem dar nu sunt acceptate de românii noștri. Știți de ce Franța și alte țări au adus acum ceva decenii bune muncitori din țările sărace? Pentru simplul fapt că nativii considerau înjositoare anumite munci. Acum balanța etnică și religioasă a acelor țări europene se înclină dramatic și ar fi o mare nedreptate să-i acuzăm pe africani, indieni, nepalezi, etc. În fond oamenii indiferent de etnie, au căutat mereu un mod de a trăi mai bine.

Desigur că boicotarea nu o poți face în totalitate. Nu poți cere omului de rând să nu cumpere de la OMV dacă prețul este mic (bine, e o problemă și de unde ar cumpăra căci avem Lukoil rusesc și nimic românesc). Dar firmele care cumpără cantități mari pot găsi o altă sursă. Sistemul bancar poate fi și el ajutat puțin tot de firmele mari dar și de cele mărunte, dacă se adună ceva sume, măcar simbolic. Este complicat ca totul să se facă de azi pe mâine căci sunt contracte în derulare care, încălcate de partea română, ar aduce acesteia mari pierderi financiare. Dar în timp se poate. Căci pic cu pic se face plinul paharului și ar fi o presiune pe grupul patronatului austriac ce are afaceri în România. Ar putea și statul să ajute, măcar cu plata pensiilor, ce ar fi de dorit să se facă doar prin băncile românești. Adică de ce n-ar lua ai noștri comisioanele?

Nu uitați că austriecii în țara lor, deja au un comportament nedemn față de români. Cum vi se pare că sunt controale foarte amănunțite, făcute de poliția de circulație, asupra unor mașini cu numere românești? Adică fix unele mașini cu număr RO trebuiesc verificate la sânge la acte, la noxe, la cauciucurile de iarnă, ori cântărite prin marginea unui oraș ori controlate bagajele și cerute bonurile pentru cumpărături? Despre acte ce să mai zic, că unele sunt puricate de zici că doar românii ar fi singurii ori cei mai mari falsificatori ai lumii! În situația în care sunt mașini în care sunt și copii mici! Nu m-aș fi legat de acest fapt dacă același tratament s-ar aplica tuturor celor în trafic, fie că sunt români, francezi, olandezi, suedezi, ruși, orice nație dar și austriecilor. Dar nu, doar românii și bulgarii par a fi acum ciuma Austriei.

Cancelarul Austriei dă de înțeles că doar ni se pare că suntem discriminați, că ar exista o aversiune față de orice pașaport românesc sau cuvinte românești și că, ciudat, faptul că ne-au furat un drept tocmai când aveam toate temele făcute corect, este doar pentru a-și apăra propria țară, pentru a se face auzită Viena la UE. Păi pentru asta avea chiar vinovații de chemat la judecata UE. Dar nu, ei sunt deja parteneri Schengen, așa că hai să-i omorâm pe restul, cei considerați inferiori, oameni de mâna a doua. Ciudat comportament tocmai azi când focul arde iar pe o parte a Europei! Bine, arde cam departe de Austria dar nu știi niciodată cum se schimbă direcția vântului!

Austria și frustrarea de a nu fi… germani

Noi balcanicii suntem frustrați că nu avem granițe libere deși s-a lucrat destul la acest aspect, tehnic întrunind toate condițiile cerute de Schengen. Culmea, suntem acuzați pe nedrept că nu blocăm migranții care ajung de la noi fix în Viena. Dar migranții aceia sunt invizibili dacă mă refer la numărul reclamat de austriac. Migranții nu recunosc prostia urlată în gura mare, aceia de a ocoli prin România când la îndemână le este Serbia și Ungaria! Apoi Austria nu recunoaște că porțile de intrare în Europa sunt fix țările cu o largă și greu de controlat graniță maritimă. Dar România și Bulgaria sunt oile negre pentru că prin nu știu ce magie migranții zboară pe deasupra Ungariei și distrug frumoasa Vienă! Poate migranții cunosc deja teleportarea și poliția austriacă nu a reușit să le afle secretul! Desigur nici cea ungară responsabilă cu siguranța Schengen pe linia ei de frontieră cu nemernicii estici nu a descoperit mirajul migrației pe la granița română! Uitându-mă la poză, pricep de ce Viena e o capitală atât de … verde!

TELEPORTAREA migranților 🥺

Dar dincolo de asta, înțeleg că Austria este o națiune oarecum cu probleme vechi și care de-a lungul timpului a suferit că și-a pierdut gena germană. Apoi, ca orice copil isteț dar nu neapărat deștept, pe care părinții nu-l iubesc și-l alungă de acasă, și-a creat o identitate aparte pentru a se depărta de Hitler, ba chiar Austria s-a considerat victima nebuniei lui. Ca şi cum ar fi uitat unde se născuse şeful celui de-al Treilea Reich, austriacul vrea să convingă lumea că Hitler era neamţ şi Beethoven austriac, spunea acum câțiva ani Filip Gańczak.  Aceeași minciună cu migranții pe ruta balcanică bulgaro-română. Uită însă mincinosul austriac, ori poate mincinoșii căci au fost doi în Consiliu, că aproape în același loc unde a copilărit monstrul austriac Hitler, providența a adus pace în sufletele oamenilor cu acel Stille Nacht / Noapte liniștită. Sunt convinsă că nici noi, românii și bulgarii dar nici austriecii respectabili, anul acesta nu vor avea o noapte sfântă liniștită. Căci m-a surprins să citesc declarația unui important om de afaceri austriac, anume că firmele conaționalilor lui se tem de ANAF tocmai după fatidicul veto al cancelarului lor! Ori că multe vacanțe în Alpii austrieci au fost anulate de turiștii demni, asta aducând prejudicii patronatului austriac. Stille Nacht!? Păcat!

Ca de obicei, ne războim între noi, indiferent de felul în care ne închinăm creștinește (Maria Tereza a îngrozit lumea ortodoxă transilvană dar și proprii ei credincioși când a demolat templele ortodoxe și a torturat preoții noștri). Și ca mereu în istorie, politicienii calcă în picioare visele oamenilor care-i susțin cu voturi și finanțe, votanți care practic îi urcă pe scara istoriei ca apoi să aibă cine să-i scuipe în creștet, în credință și în munca lor.

Dar nici noi nu ne-am zbătut

Am avut de-a lungul scurtei istorii de stat unitar, câțiva conducători deosebiți, unii care chiar au pus România pe harta lumii. Doi au fost nemți și ar fi o blasfemie să nu le recunoaștem meritele: regele Carol I și regele Ferdinand Întregitorul. Amândoi și-au călcat în picioare originile pentru a face ceva din țărișoara asta mică și mizerabilă, așa cum a fost când principele Carol, devenit apoi rege, a pus prima dată piciorul în noroaiele din centrul Bucureștiului. Lor le suntem datori cu recunoștință pentru modernizare și mărirea teritoriului. Căci dincolo de Transilvania pe care regele Ferdinand ajutat de regina Maria și prim ministrul Ion C. Brătianu au reușit să o aducă la locul ei istoric, Carol I a mărit teritoriul cu actuala Dobroge, pământ care a fost al tuturor și al nimănui de-a lungul veacurilor. Și a adus prin capacitatea sa de excelent militar și organizator al armatei românilor pe teritoriul Bulgariei de azi, alături de ieșirea de sub jugul otoman pentru noi și o contribuție însemnată la eliberarea Bulgariei, a adus o mare contribuție la economia românească: ieșirea la mare, portul Constanța! Se pare că acest ultim fapt este și azi un motiv de nemulțumire pentru multe țări europene care au porturi însemnate și asta s-a văzut iarăși acum câteva zile când șmechera Olanda i-a aruncat ulei sub tălpi Austriei!

Dar am avut ghinionul să avem și alți doi conducători nemți care vor rămâne în istorie ca acei indivizi ce nu-și iubesc decât propriile persoane și nu poporul pe care-l conduc. Unul a fost regele Carol al II-lea, cel care a adus pierderea unor ținuturi românești reprimite în granițele lor normale de părinții săi celebri, regii Ferdinand Întregitorul și Maria. Ba puțin a lipsit să nu pierdem iar Ardealul cât el și Elena Lupescu au stat în fruntea țării. Anii au trecut cu greu peste unii români și, când sperau în mai bine, un alt neamț ne conduce. Este doar o formulă de egalitate: 2 nemți, regi de excepție + 2 nemți, un rege și un președinte aproape inexistent = anihilarea tuturor drepturilor pe care le-am avut cândva, reducerea noastră ca națiune sub ceea ce prevede Constituția. Ultimul are totuși o minimă șansă de a îndrepta puțin lucrurile.

M-am uitat acum ceva timp la un film pe Netflix despre căderea Constantinopolului. Interesant cum un tânăr de 21 de ani a reușit să deschidă calea unui imperiu pentru o glorie ce a durat cam 5 secole, învingând armatele creștine ezitante și dornice doar de aur ori doar de avantaje politice (catolici versus ortodocși) și astfel să dea o lecție la 23 de comandanți vârstnici ce nu reușiseră în diverse secole să cucerească a doua Romă. Am avea nevoie de un astfel de om, indiferent că e tânăr ori vârstnic, că e român ori rrom ori tătar ori de altă nație. Dar de unde să avem conducători destoinici dacă nu cunoaștem istoria noastră și a Europei, nu avem politicieni români care să poată privi dincolo de ofertele mârșave și chipul machiavelic al politicienilor de orice neam?

Nu suntem în stare să fim ceva mai uniți pentru interesele țării, nu atât cele individuale? Legat de interese, mă uitam la un comentariu al unei cunoștințe care a mers la târgul de Crăciun din Viena la aproape 4 zile de la data de 8 decembrie 2022 și care, interpelată de prieteni, susținea că Schengen-ul este o problemă a politicienilor iar vizita lui în Austria este o problemă personală! Până mai ieri, adică înainte de votul nemernic, susținea că trebuie să ne unim, să boicotăm și să impunem fiecare cum putem, chiar la nivel individual, dreptul nostru de a intra în Schengen! Conștiință, caracter ciudat al amicului? Felicit alt amic care l-a șters din lista prietenilor nu pentru că a fost în Austria, doar pentru că este ipocrit ori, cu alte cuvinte, hai să scoatem castanele din foc cu mână altora, nu a mea, că eu sunt persoană fizică divină de neatins!

Se spune că azi Croația ar fi putut să-și plângă înfrângerea, la fel ca noi și Bulgaria. Dar a jucat tare și a pus condiții de nerefuzat Austriei care a închis ochii la anumite chestii legate tocmai de migrație. Doar că Zagrebul a răspuns la practica „ biciul și zăhărelul“! Bravo lor! Bine, croații sunt urmașii celților si slavilor albi, noi doar ai dacilor traian/iți! Oare noi n-am putea impune anumite chestii? De exemplu să nu-i lăsăm să iasă cu lemnul brut din România, doar transformat în mobilă, zicea fiul meu (s-ar mai crea ceva locuri de muncă pentru români). Ori zahărul care pleacă de aici dar se întoarce ambalat și poate puțin falsificat. Oare pe puținii transportatori și călători austrieci ce trec pe la noi, n-am putea să-i verificăm la sânge atât la mașini, acte, portbagaj? Nu avem cum pentru că așa cum a declarat azi un politician austriac șocat și el de gestul premierului lui, noi ne vindem ieftin bogățiile, plus că avem și politicieni ieftini…. Dar să nu uităm că avem și români care pun onoarea și mândria mai presus de profitul financiar. Respect pentru ei, eu vă dau doar un caz din privat:

Cu părere de rău pentru cetățenii austrieci care nu împărtășesc mitocania cancelarului austriac Karl Nehammer, conducerea Hotelului ELISABETA Alba Iulia, informează turiștii austrieci și cele peste 200 de agenții de turism din țară și din străinătate cu care are încheiate contracte de colaborare:

– începând cu data de 01.01.2023, nu va mai onora nicio cerere de rezervare pentru turiștii austrieci

– nu va mai accepta plata cu carduri emise de către instituțiile bancare austriece!

Recurgem la aceste măsuri în semn de protest față de votul negativ al Austriei pentru aderarea României la spațiul Schengen”, anunță hotelul pe pagina de Facebook.

O știre primită exact când eram gata să apăs pe Publică:

Cristian Pistol, şef CNAIR: „Am luat în calcul mutarea conturilor companiei către o altă bancă pentru a încerca să găsim o variantă mai bună pentru CNAIR. Este o decizie adminstrativă a noastră. Nu trebuie să-ţi ţii toate ouăle într-un singur coş.” Lucia Cujbă, reporter Observator: CNAIR este prima instituţie de stat care a decis să-şi mute conturile de la BCR, bancă deţinută de grupul Erste. Compania de drumuri rulează prin banca austriacă cel puţin 12 miliarde de lei anual. Banii vor fi mutaţi, cel mai probabil, în banca românească CEC Bank.”

Sper să nu fie doar o știre cu gropi…

4 gânduri despre „Schengenul românilor

 1. Un material de calitate, pentru care meritați felicitări!
  Pentru acuratețe, doar o corecție necesară. Care se impune aici: „Căci dincolo de Transilvania pe care regele Ferdinand ajutat de regina Maria și prim ministrul Ion C. Brătianu au reușit să o aducă la locul ei istoric…”
  În context, este vorba de Ion I. C. Brătianu (Ionel), colaboratorul regelui Ferdinand I, care era fiul lui Ion C. Brătianu. Cel care, spre sfârșitul secolului al XIX-lea, sub bagheta regelui Carol I, colaborase la adoptarea / introducerea unui ambițios program de reforme pentru modernizarea statului și a societății românești.
  Iar funcția deținută de fiecare dintre cei doi – tată și fiu – era cea de Președinte al Consiliului de Miniștri.
  Doar de bine!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Da, așa este, am mâncat un …Ion, mulțumesc pentru corectare. Când am scris mă gândeam că ar fi fost tare bine pentru țară dacă Ionel Brătianu ar fi reușit să-l îndepărteze pe Carol al II-lea de la succesiune. Poate că așa teritoriul României rămânea întreg. Dar de, între „regele neîncoronat” și Ferdinand în postura de tată, au fost și câteva neînțelegeri. Brătianu Ionel a fost un politician deosebit. Deși nu i-am aprofundat prea mult biografia, doar parțial, l-am apreciat mereu pentru pasul în spate făcut într-un moment dramatic al României și trimiterea reginei Maria la Paris! Un mare politician, vizionar.
   Și iată, vă arunc iar o mănușă (albă 😉): poate vă faceți timp să povestiți despre marea familie a Brătienilor. Aveți darul scotocirii cu folos și inteligență prin documente vechi iar noi, chiar și generațiile astea mai ofilite, avem nevoie de cunoașterea trecutului.
   Numai bine vă doresc!

   Apreciază

   1. În ce-l privește, Ionel Brătianu chiar a profitat de anumite fapte ale prințului moștenitor Carol, pentru a-l scoate de la succesiunea tronului.
    Cât privește menținerea integrității teritoriale a României, nu depindea de cel care – din 1930 – a devenit rege al României, cu numele de Carol al II-lea. Noul rege a menținut cursul firesc al politicii externe românești, consolidând alianțele (naturale) cu statele vest europene, garante ale menținerii integrității teritoriale a statului unitar român. Și nu numai. Din acest punct de vedere conduita sa a fost ireproșabilă.
    Cât privește posibilitatea de a se menține „întreg” teritoriul României Mari, vremurile și oamenii care le populau nu permiteau împlinirea unui asemenea obiectiv. Capitularea Franței, slăbiciunea alianțelor regionale din care făcea parte și România, au făcut ca să ne trezim izolați, într-o „mare” de inamici pofticioși.
    Poveștile patriotarde care încă mai circulă printre naționaliști – cum că trebuia să rezistăm armat în vara anului 1939, (când cu „notele ultimative” ale U.R.S.S.) etc. – sunt lipsite de orice fundament. România nu ar fi putut să o facă! Atunci, ca și în anul următor, clasa politică românească a susținut necesitatea menținerii ființei statului român, (cu instituții, armată etc.) chiar dacă redus / amputat teritorial. Urmând ca, ulterior, în alte condiții istorice, să încercăm refacerea acestuia.
    Dar asta este altă poveste. Despre care, ca și despre altele asemenea, mi-am tot propus să scriu. Provocare pe care o accept cu plăcere. Mai ales că m-ați onorat cu o… mănușă albă!
    Așa că am să valorific – în continuare – „darul scotocirii” prin istorie, încercând să o „torn” în forme cât mai accesibile. Cum am făcut în lunga-mi carieră didactică.
    Doar de bine!

    Apreciat de 1 persoană

   2. Mă bucur că ați acceptat … mănușa albă!
    Din păcate cunosc câte ceva din acei ani pentru că am copilărit între câțiva apropiați ai acelui rege. Spun din păcate pentru că atunci doar am „înregistrat” discuțiile dar când aș fi putut pune întrebări, nu am mai avut cui mă adresa…. Mă rog, știți cum este informația și cum circulă în timp și medii, așa că nu vă contrazic, sunt convinsă că pasiunea pentru istorie și adevăr v-a făcut să cercetați. În istorie totul pare să fie cu două fețe, de aceea îmi place varietatea de surse. Desigur, e și aici puțină alba/neagra.
    Vă doresc mult spor la scris!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.