„Am fost un IMPERIU!”

Viena azi a uitat că doar unitatea face puterea:  „am auzit de acele frumoase fapte ce Măria Ta (Domnitorul Șerban Cantacuzino) ai făcut în vremea înconjurării Vienei.” (anul 1683) Ar fi bine să amintim și de luna noiembrie 1918 când doar soldații români organizați și conduși de Iuliu Maniu și-au asumat obligația de a asigura ordinea în Viena , deoarece falnicul imperiu nu mai avea o armată reală, doar mercenari: …. a asigurat paza orașului, salvându-l de avansul ideilor promovate de revoluția rusă. Printre altele, la cererea expresă a Ministerului de Război austriac, militarii români au împrăștiat o demonstrație de tip bolșevic.Erau soldați din familii transilvane supuse până atunci imperiului! Dar cât de nobil și creștinește s-au purtat cu fostul asupritor!

O replică auzită de curând m-a făcut să mă duc la DEX. Cineva, persoană importantă politic în Europa, un nume azi pe limba nu doar a românilor și bulgarilor dar a multor cetățeni simpli ori politicieni europeni, a crezut că dacă țara lui a fost acum 1-2 secole un imperiu, este ceva ce ne-ar face pe noi, muritorii de rând, să ne ploconim ca în fața unui zeu antic.

Ei bine, una din definițiile imperiului pe DEX:

Teritoriu cuprinzând un stat dominant (marea metropolă) și posesiunile lui coloniale.

Sau Wikipedia:

Imperiul este un stat monarhic cu tendințe expansioniste, condus de un împărat….

Ciudat să amintești lumii moderne că am fost un imperiu când astăzi oamenii înțeleg termenul doar prin asuprire, deposedare de drepturi cetățenești, de tradiții și religie, de luarea bogățiilor țărilor asuprite. E ca și cum conducătorii statelor care au folosit masiv sclavii, și-ar pune pe cap câte o coroniță pe care ar scrie Ploconiți-vă, am fost cel mai mare stat sclavagist din istorie! Asta a fost cândva, așa au fost vremurile de atunci și noi cei de azi nu avem vina a ceea ce s-a întâmplat, nici dreptul de laudă știind câți au suferit dintre oamenii absolut nevinovați. Puterea de orice fel obținută prin arme, religie ori viol intelectual și politic nu este o onoare. Ori poate se vrea o amenințare disimulată?

Bine, dacă ar fi să ne distrăm puțin, eu una i-aș fi răspuns omului respectiv că și noi, românii și bulgarii care azi suntem ținuți oarecum în lesă la ușa Europei, cică am avea obligațiile câinilor de pază, am fost un fel de imperiu, un țarat (de la țar, cuvânt despre care se spune că vine de la Iulius Caesar, ducând la Kaiser din care a apărut termenul Țar (цесарь/ cezar  în царь / țar, ar fi apărut pe calea scrierii rapide a titlurilor în vechile manuscrise bisericești slavone, spune Wikipedia). Dar noi ne cunoaștem încă lungul nasului și nu ne lăudăm cu faptele străbunilor vlaho-bulgari! Deși poate ar trebui să-i amintim Europei că Bulgaria a făcut un inteligent joc politico⇄religios între Roma și Constantinopol, cândva demult, când ambele cetăți o socoteau o minge și o aruncau cu dispreț de la unii la alții. Și a câștigat!

Mai spune tanti Wiki (bine, uneori o dă și ea prin șanțuri) că Imperium vine de la impero, a mobiliza, a comanda. Acest termen exprimă puterea acordată conducătorului de către zei. Noțiunea, zice aceeași tanti, ar fi poate de origine etruscă. Păi când au trăit etruscii? Înainte de nașterea lui Isus! De unde au apărut în Europa? Nu se știe dar Herodot, acceptat azi de unii istorici, zice că ar fi fost imigranți! Hopa! Ne mândrim cu un termen al emigranților veniți se pare din Asia Mică pentru a ne lăuda lumii în mileniul III? Wow, ce selectivă este politica modernă a unora!

M-am uitat mult la aceste hărți și am încercat să-mi dau seama ce înseamnă un imperiu cu Dublă Monarhie (imperială și regală). Și cum poate dispare foarte rapid, chiar prea rapid dacă oameni de bine sunt uniți și-și vor țara înapoi. Am privit aceste hărți având alături o copie a Celor paisprezece puncte ale lui   , cel de-al douăzeci și optulea președinte al SUA(1913 – 1921). Nu mă voi opri la unele puncte care prevedeau reajustarea frontierelor Imperiului Austro-Ungar, fapt ce a permis retrocedarea către România a Transilvaniei, mă voi opri doar la punctul 14, cel care este atât de actual la mai mult de un secol de la elaborare. Acolo se vorbește despre Liga Națiunilor dar ce este astăzi spațiul Schengen dacă nu tot o Ligă, o Societate a Națiunilor?

o organizație care să fie „atât a celor mari, cât și a celor mici”, ce vor face parte din această Ligă a Națiunilor…. bazată pe principiul securității colective a tuturor statelor care doreau respectarea convențiilor internaționale.

Și totuși nu m-am oprit degeaba la această Ligă a Națiunilor. Pentru simplul fapt că ea nu a reușit ce și-a propus, a fost desființată prin vot unanim al reprezentanților țărilor membre (a fost înlocuită cu ONU 😉). Dar în timpul activității votul pe diferite proceduri era fie unanim, fie majoritar. Și primul caz când nu s-a respectat nici măcar votul majoritar a fost expulzarea URSS, pe baza a 7 voturi pentru expulzare din 15 membri câți aveau drept de vot. Expulzarea a fost perfect justificată, modalitatea a fost un fals, o încălcare a regulilor statutare… Intrarea României și Bulgariei în Schengen măcar anul acesta era foarte corectă căci respectau normele dar modalitatea de amânare sine die a fost falsă, injustă, grotescă, încălcând multe reguli.

Nu i-am iubit pe cei care au trecut Europa și restul lumii prin ură, sânge, învrăjbire interetnică, mai ales pe cei care s-au intitulat și se intitulează și azi buni creștini. Dar Benito Mussolini a avut o replică la adresa Ligii Națiunilor, atunci când a fost acuzat, cuvinte ce azi îmi par reale, mănușă pentru ce am trăit în ziua de 8 decembrie 2022:

„societatea națiunilor este extrem de eficientă atunci când ciripesc păsărelele, dar își pierde complet utilitatea atunci când atacă uliii”.

Ce am scris mai sus sunt doar câteva gânduri adunate, nu toate, știind câte ceva, foarte puțin, din istoria altfel a Europei și mai ales din a țărilor care și-au pus puternic amprenta asupra poporului român. Din ce am ascultat astăzi, discurs ce părea inițial doar ceva ce îndemna la cumpătare și inteligență, mi-am dat seama că nu Austria, nu Olanda, nimeni altcineva nu încuie ușa României în fața lumii decât noi înșine…. fix prin România lucrului bine făcut! Ar fi fost de preferat ca vorbitorul să se abțină de la orice indicații, desigur să recomande diplomație instituțiilor statului dar nu și omului de rând care oriunde merge în Europa, terestru ori pe calea aerului, simte umilința de a sta la controlul frontierei Schengen, de a merge la un ghișeu în plus în aeroport, de a fi suspectat în frumoasele landuri austriece că este un hoț. De ce românii au luat unele hotărâri? Abia acum au înțeles ce spunea în 2004 un alt premier celebru din păcate dar nu în bine: „Cine controlează Petrom controlează economia, controlează şi politica.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.