Gli, Unire prin Iubire

Acum ceva timp spuneam că mi-aș da un an din viața mea doar pentru a afla ce gândesc patrupedele din curtea mea și ce mi-ar spune dacă am avea un limbaj comun. Apoi am plusat, doi ani! Desigur că am rămas doar în faza de ofertă, nici divinitatea și nici un animăluț nu m-a luat în serios. Azi, dacă ar exista o cât de mică șansă, aș da mai mult. Clar că oferta devine mai puțin interesantă din moment ce vreau să dau din anii de pe panta descendentă a vieții 😄. Și totuși, fără să le știu părerea, cred că animalele sunt cu un scop în viața noastră.

Ultimele zile au fost pline de știri despre Hagia Sophia din Istanbul. Un monument arhitectonic de o valoare imensă și mai ales un simbol al religiei creștine multimilenare dar, în mod special zic eu, un memento că istoria lumii noastre este în permanentă mișcare, ca o roată de foc ce miraculos, nu se stinge niciodată. Articolul de mai sus despre Hagia Sofia l-am scris cândva cugetând și la soarta ei tristă, lovită fiind chiar de proprii ei frați creștini. Azi Hagia Sofia este din nou Ayasofya-i Kebir Camii Șerifi, adică Marea Moschee Ayasofya. Și îmi doresc să o revăd, chiar dacă va trebui să aștept cu răbdare islamică tragerea perdelelor de pe frescele creștine.

Dincolo de tot ce înseamnă cu adevărat, material și spiritual acest monument, dincolo de sentimentele celor din toate religiile lumii care au văzut în transformarea de azi doar o monedă de schimb, Hagia Sofia ne mai unește încă sufletește pe toți cei care ne întrebăm uneori de tainele lumii: Unire prin Iubire! Pe turcește, Gli!

Gli.  @hagiasophiacat 

Gli este felina care face de 16 ani senzație în Hagia Sofia, dacă ai norocul să o întâlnești. Eu n-am avut șansa asta de a o întâlni prin marea biserică. Probabil că era plictisită de mulțimile care mărșăluiau pe acolo și se ascunsese într-un colț, poate că punea la cale noi miracole. Cine știe?!

N-am să vă spun toată povestea vieții pisicii Gli, presa internațională și cea românească este plină azi cu variante mai mult sau mai puțin reale. Poate și mâine, după care motanul din Downing Street 10 va fi iar în atenția ziariștilor pentru că s-a bătut cu vecinul de la nr.11, politicianul de la externe 😉 sau despre cum a educat Bestia lui Donald Trump. Dar Gli / Unire prin Iubire, merită un locușor în inima noastră pentru că ea, o pisică ce și-a găsit adăpost acolo, în interiorul fostului Muzeu Hagia Sofia, și-a purtat energiile bune de la creștini la musulmani și invers, la evrei, budiști, la toți cei care s-au minunat de măreția frescelor creștine și a tugrelor islamice deopotrivă, fără ură, doar cu o deosebită admirație. Gli n-a făcut diferența între oamenii de rând și președinții marilor state, le-a oferit fiecăruia același tors și aceeași blană moale la mângâiat, aceeași privire verde, puțin crucișă și misterioasă, indiferent că ei se numesc Obama, Erdogan, Maria, Ion sau eu mai știu ce nume africane ori asiatice. Atât de îndrăgită este Gli încât vizitatori din întreaga lume s-au agitat zilele acestea, crezând că pisica va fi evacuată din clădire odată cu transformarea în moschee și slujba de azi, 24 iulie.

Dar nu, Gli a avut șansa să fie urmașa celei care l-a salvat pe Profetul Mohamed de un șarpe veninos când medita în deșert, așa că în cultul musulman îi este permis să stea în orice moschee. Se spune în religia creștină că pisica este protejată de Fecioara Maria deoarece nici un animal nu l-a putut încălzi pe Prunc în iesle, decât o pisică care, fiind micuță, s-a putut cuibări lipită de Copil. Sau legenda ortodoxă cu pisica ce a salvat aghiazma, apa sfințită în care era să cadă un șoricel. Legende care au ceva în comun, aduc aproape creștinii și musulmanii simpli, ca noi.

O altă legendă spune că la musulmani, dacă omori intenționat o pisică, trebuie să construiești o moschee pentru a primi iertarea Domnului.

Urmele degetelor Profetului pe fruntea pisicii se văd și azi iar Gli nu face excepție. Sau poate sunt ale Fecioarei Maria?! Nu, sunt urmele de Unire prin Iubire!

Gli are ochii verzi, culoarea preferată a Profetului Mohamed, simbolul vieții. Sunt atâtea legende despre Mahomed și pisica lui Muezza încât mă gândesc că nimeni, nici un turc credincios nu o va goni pe bătrâna Gli din casa ei, biserică, catedrală, muzeu, moschee și ce o mai fi. Căci istoria lumii, indiferent de religie, este ca în presupusele vorbe ale lui Galileo Galilei:

Eppur si muove!

Și totuși se învârte!

2 gânduri despre „Gli, Unire prin Iubire

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.