Sub protecția delfinului

Mereu m-au fascinat poveștile despre animale. Sunt marea taină, marele mister al acestei planete. Care este rolul lor în viața noastră? Sunt create pentru a ne ajuta pe noi, oamenii deștepți și răi? Am mai scris pe acest blog despre unele necuvântătoare care au luminat viețile oamenilor pe lângă care au trăit »📑. Sau curând despre Gli, vedeta de la Aya Sophia din Istanbul »📑. O poveste frumoasă este și cea a unui delfin celebru în Noua Zeelandă, pe numele lui dat de oameni, Pelorus Jack.

Pelorus Jack

Pelorus Jack a fost un delfin din specia delfinul lui Risso care apare extrem de rar în apele Noii Zeelande. Între anii 1888 și 1912, masculul Pelorus Jack (era foarte mare, de aceea sigur a fost bărbat) a uimit lumea și a atras în zona lui nume celebre precum Mark Twain și Kipling. Delfinul acesta special a apărut în zona unui canal periculos, Strâmtoarea Cook cu un capăt la Pelorus Sound, de unde și numele, și a început să conducă vapoarele, astfel ca acestea să nu fie prinse în vârtejuri ori stânci. Prima dată a apărut în fața vasului Brindle și a fost remarcat de marinari. Rapid s-a observat că delfinul așteaptă câte o navă mare, grea, care s-ar mișca dificil prin zona periculoasă, la un capăt al canalului și o conduce cu multă dibăcie până la ieșirea din canal și acolo așteaptă altă navă cu care se întoarce. Practic nici o navă nu trecea prin canalul periculos fără a fi dirijată de misteriosul delfin. Ajunsese celebru în întreaga lume iar oamenii care-și permiteau veneau în zonă doar pentru a-l admira pe cel botezat Pelorus Jack.

Cum lumea asta e plină și de idioți, un individ de pe vasul SS Penguin a încercat în anul 1904 să împuște delfinul. Noroc că au fost alții pe vas care au intervenit la timp. Pelorus Jack a condus vasul SS Penguin până la capătul celălalt al canalului, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Doar că a fost ultima dată când a făcut asta cu SS Penguin, conducea toate vasele doar pe acesta nu! La puțin timp după această întâmplare, vasul SS Penguin s-a scufundat exact în acel canal! În acel an 1904 guvernul Noii Zeelande a dat o lege, unică în lume pentru că este pentru protejarea unui individ și nu a unei specii marine, prin care oricine atenta la viața lui Pelorus Jack, primea o amendă de maxim 100 lire, bani mulți atunci.

Din aprilie 1912 Pelorus Jack nu s-a mai arătat marinarilor și vizitatorilor lui speciali. Vine Pelorus Jack, strigătul de bucurie și simțământului de protecție al marinarilor, nu s-a mai auzit la capetele canalului. S-a cercetat zona, s-au făcut investigații dacă a fost ucis ori a murit de bătrânețe. Pe baza fotografiilor adunate de când înota zglobiu pe lângă nave și apreciind timpul cât a fost ghid, 24 de ani, biologii specializați în specii marine au concluzionat că Pelorus Jack era foarte bătrân și posibil să fi murit din cauze naturale!

În 2016 la unul din capetele Canalului Cook i s-a ridicat o statuie celebrului Pelorus Jack.

Delfinii se spune că sunt animale foarte inteligente, sociabile, care iubesc oamenii. Știți povestea care a fost dată și la televiziunile noastre, cum un vas ce era atacat de pirații somalezi a fost salvat pentru că un număr mare de delfini l-au înconjurat, făcând aproape imposibilă apropierea vaselor de atac. Plus șocul piraților care se zice că n-au mai întâlnit așa ceva!

Din antichitate delfinii au fost remarcați și apreciați pentru inteligența lor și faptul că mereu ajutau oamenii. Grecii antici pedepseau cu moartea un ucigaș de delfin, căci era considerat un pește sacru în anii 700 î.Hr. În Iordania s-au găsit la Petra desene cu delfini iar romanii îi considerau purtătorii de suflete spre viața de apoi, spre zonele veșnic verzi. Inteligența lor este azi în studiu, cercetătorii încă n-au căzut de acord asupra capacităților delfinilor. Un studiu făcut la cererea NASA, Casa Delfinului, a devenit tragic la sfârșitul experimentului: delfinul Peter s-a sinucis când cercetătoarea care a lucrat cu el și care l-a stimulat sexual, s-a retras din experiment. De fapt se pare că aceasta a încălcat grav protocolul dându-i lui Peter LSD și astfel NASA și-a retras finanțarea. Peter, mutat într-un bazin din Miami, a devenit apatic, nu a interacționat cu ceilalți delfini care i-au oferit ajutorul și chiar s-a sinucis, spun specialiștii, refuzând să se ridice la suprafață pentru oxigen. De altfel s-a dovedit a fi metoda folosită de delfini când sunt depresivi sau foarte grav bolnavi! Și celebrul Flipper tot așa s-a sinucis, după chinul de a trăi mult timp într-un bazin. Credeți că delfinii pe care-i vedeți la delfinariu sunt fericiți? NU! E o mare crimă să ne distrăm pe seama lor. Se sinucid așa cum în sec. XX se sinucideau mulți dintre negrii expuși publicului european în celebrele grădini zoologice umane, precum pigmeul Oto Benga a cărui viață a fost tragic dictată de moda lumii zise civilizate și mai ales creștine. Inteligența delfinilor e încă un nod gordian pentru omul modern. Din păcate acest nod nu se poate tăia, doar desface cu răbdare, inteligență și timp.

Sunt țări însă care au adoptat măsuri speciale pentru protecția acestor ființe foarte inteligente, considerate acum ca a doua specie inteligentă după oameni, ființe marine care se recunosc după nume (un fluier aparte pe care îl primesc la naștere), care folosesc bureții de mare pentru a căuta hrană, care se ajută unii pe alții în caz de nevoie, ba ajută și alte specii aflate în suferință, care își fac prieteni de nădejde pe viață în grupul lor, care au sentimentul trecerii în neființă a celor dragi, care …. au atât de multe necunoscute pentru noi, homo sapiens.

S-a propus încadrarea lor în grupul persoanelor non-umane datorită inteligenței deosebite și a modului cum interacționează cu oamenii. AAAS (American Association for the Advancement of Science), consideră că delfinii ar trebui să fie liberi, în mediul lor natural și este de părere că trebuie să obțină dreptul de a fi considerate persoane non-umane. Dacă un robot precum Sophia a obținut drepturi ce erau doar pentru oameni, un delfin de ce nu? Așa că proiectul de lege al parlamentarului Remus Cernea din 2014 de a considera delfinii persoane non-umane n-a fost românesc. Spre bucuria mea, Ungaria dar și India, Chile, Spania la Barcelona, au interzis spectacolele cu delfini. La noi când?!

Pe delfin în sine, dincolo de toate cele, natura l-a înzestrat cu ceea ce marii filozofi nu au încetat să caute: prietenia necondiţionată.

Plutarch

2 gânduri despre „Sub protecția delfinului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.