Ziua Mondială a Animalelor

Azi a fost  ziua ta, prietene necuvântător!

„noi oamenii…suntem parte a lumii naturale. Dacă dăunăm lumii naturale, ne dăunăm nouă înșine. ”

Sir David Attenborough 

 Ziua Mondială a Animalelor! Printre atâtea zile din calendar s-a strecurat și aceasta. Importantă pentru om, de fapt și el un membru al marii familii a animalelor, doar face parte din acest regn. Pare ciudat totuși pentru noi românii să serbăm această zi. Dacă privim în jur vedem multă suferință în rândul acestor viețuitoare nevinovate ce împart planeta cu noi oamenii, adică cu autointitulatele animale inteligente ale regnului!

Declarativ sună frumos. Iubim animalele, le apreciem și ne e milă de ele. Dar nu ezităm să le chinuim, să dăm legi care interzic creșterea unei pisici în apartament (Timișoara) ori să dăm o porție de mâncare și un blid cu apă unui câine abandonat, să schingiuim caii, să-i punem la munci peste puterile lor sau de către poliție, să folosim vacile și oile doar pentru a obține subvenții și fără să le ținem în adăposturi; să aruncăm în pustietate câini și pisici în loc să-i sterilizăm pentru a diminua înmulțirea lor necontrolată. Acuzăm animalele sălbatice că ne calcă gospodăriile și ne atacă dar uităm că habitatul lor a ajuns locul caselor noastre de vacanță  iar hrana lor a dispărut odată cu pădurile. 

Vânătoarea pentru trofee ascunde una dintre cele mai crude preocupări umane. Scumpă, practicată de oameni de la care ai avea pretenții, duce la dispariția multor specii. Cum spuneau cei de la World Animal Day, Africa este unul dintre continentele grav afectate, de inconștiența umană, de genele care fac din homo sapiens cel mai feroce animal al planetei. Cei cinci mari – leul african, elefantul african, rinocerul alb, bivolul african și leopardul –  sunt specii aflate de ceva timp pe lista roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), a speciilor amenințate. Dar banii fac mai mult decât salvarea unor specii ce au un rol pe acest pământ. Dacă citiți studiile legate de exterminarea acestor specii, vă îngroziți. Sau și mai grav, traumele prin care trec din toanele unor vânători neexperimentați care uneori le chinuie zile întregi înainte de moarte.

 Ne place să vedem animalele în țarcuri strâmte și grădini zoologice, așa cum de altfel am adus și expus oamenii africani acum un secol. Aceia au murit repede. La fel se întâmplă și cu animalele.

Ne place să vedem animalele în circuri, chipurile dresate dar nu ne întrebăm care este viața lor dincolo de spectacole. Ei bine, majoritatea stau în cuști mici, sunt pedepsite dur și de obicei sunt prost hrănite.

Delfinariile sunt locurile unde cele mai inteligente animale de pe planetă după cum se crede, suferă pentru plăcerile omului!  Mulți delfini aleg să-și pună capăt vieții prin asfixiere, adică nu mai ies de pe fundul bazinului. Dar ce-i pasă omului de azi de moartea lor? 

Nu mi-am dorit să merg în Zakynthos când țestoasele depun ouăle. Ce-mi folosește? Doar să produc suferință unor ființe care nu mi-au greșit cu nimic. Și totuși agențiile de turism promovează intens acea perioadă.

Ne place să ne plimbăm pe elefanți și măgăruși în vacanțele noastre, fără a ne gândi puțin că acele animale sunt folosite în mod abuziv, ore în șir, sub soarele arzător. Cum credeți că suportă un măgăruș zecile de kilograme ale  obezilor iar atunci când obosesc, ciomegele sau împunsăturile stăpânilor? Nu contează, omul e în vacanță, are drepturi, măgărușul e sclavul! Ce animal prost și crud e omul!

Mergeți în țări exotice și vreți să vă dovediți curajul, să vă lăsați fotografiați alături de un tigru bengalez. Ori un crocodil, un șarpe boa. Ei bine, acel animal de regulă este drogat, altfel n-ar suporta un alt animal mai feroce decât el, omul!

Poate vă spune ceva faptul că populația de tigri a scăzut cu 95% în secolul trecut, când acest animal mândru a devenit atracție turistică iar blana sa superbă a ajuns covor, haină, poșetă…. Deja din 9 specii, 3 au dispărut!  Cum spun cei de la WAD:  un vechi simbol, animal chinezesc, tigrul este o emblemă a demnității, ferocității, severității, curajului și, în sine, este energia Yin. Nu numai aceasta, tigrul a devenit un simbol al vitejiei, fericirii și puterii, dar se spune și că alungă spiritele rele. Oamenii din unele părți ale lumii cred că, dacă ar avea o parte a unui tigru, ar fi și ei puternici, ceea ce a dus la braconaj. Și în curând la dispariția speciei, căci se pare mai sunt puțin peste 3000 de animale în sălbăticie. 

Legăm câinii pentru că așa este tradiția. Dar nu conștientizăm că un câine legat nu poate apăra o proprietate și nici pe sine nu se poate salva în caz de pericol. Incendiile din Grecia au arătat acest fapt: câini lăsați în lanț să ardă de vii! Îmi amintesc mărturia unui pompier și pozele ce au circulat pe net. Măcar au fost puține cazuri știute, cei mai mulți greci și-au luat cu ei animăluțele preferând să-și abandoneze lucrurile. Nu uitați, un câine în lanț devine mult mai periculos chiar cu proprii săi stăpâni. Un studiu din 1994 a dovedit că acei câini ținuți legați  sunt de aproape trei ori mai predispuși să atace decât cei care sunt liberi sau într-un padoc corespunzător dimensiunii și rasei lor.
Animalele, sălbatice ori domestice, sunt pentru noi oamenii asemeni semenilor noștri, adică aduc pace și bucurie sau aduc teroare și moarte. Actuala pandemie pornită din Wuhan, China, a pus omul asiatic între două ființe, ambele nevinovate: pandolinul purtător de virus  și care a schimbat viața noastră doi ani, se spune „cel mai comercializat ilegal mamifer din lume”,  conform Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii și al doilea, ursul negru tibetan, ucis sau torturat pentru a-i extrage bila, declarată de guvernul chinez panaceu și în lupta cu Covid-19! În mileniul III! În fermele din Asia încă sunt mii de urși ținuți în cuști în care nu se pot mișca și au un cateter fixat permanent cu un capăt în vezica biliară. De două ori pe zi, prin acest cateter este recoltată bila! Vă puteți imagina ce înseamnă asta pentru o ființă vie?

Pot continua cu multe  povești, de fapt realități crude ale mileniului III dar mă opresc aici. Citiți și voi despre exterminarea castorilor acum jumătate de mileniu și efectele acțiunii, despre exterminarea primatelor, a iepurilor, a balenelor, a urșilor polari…. Despre milioanele de animale chinuite, folosite pe post de cobai pentru industria cosmeticelor și farma. Omul modern n-a înțeles că planeta a fost populată în așa fel încât speciile să fie de ajutor una alteia, că indiferent de statut, fiecare are o misiune bine stabilită și nici măcar o singură forță, niciun zeu nu l-a mandatat pe el, animalul numit OM, să distrugă lanțul, așa cum au făcut doi conducători, unul european și al doilea chinez.  Poți să crezi că dictatorul lumii animale se numește homo sapiens / om înțelept?

 

Ziua Mondială a Animalelor m-a trimis cu gândul la cruzimea omului, la faptul că se crede specie superioară. N-a înțeles că fiecare specie are nevoie de celelalte din lanțul trofic și folosește asta cu măsură, cu acea rațiune pe care noi nu o înțelegem. Mai puțin omul, cel care distruge natura pentru a-și arăta puterea.

Omul este singura făptură care consumă fără să producă. El nu face lapte, nici ouă, este prea slab ca să tragă plugul, şi nu este îndeajuns de rapid ca să prindă iepurii. Cu toate astea, este stăpân peste toate animalele.
George Orwell

Și totuși animalele din toată lumea ne-au dovedit că au mai multă umanitate, da, chiar așa, decât autointitulatul șef al lor, omul! Poate treceți un pic prin poveștile cu alte animale decât omul, scrise  pe acest blog:  Wojtek, Pelorus Jack și ce mai găsiți. Și poate aceia care nu iubesc și nici nu pricep rolul speciilor pe acest pământ, să citească și  Gli / Unire prin Iubire!

2 gânduri despre „ Ziua Mondială a Animalelor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.