Atunci când puterea dragostei va depăși dragostea de putere, in lume va fi pace.
Jimi Hendrix

La 21 septembrie, în fiecare an începând cu 2001, ONU serbează Ziua Internațională a Păcii. În această zi în Grădina Păcii, la prânz se păstrează minutul de tăcere care ar trebui să aducă un val de pace în întreaga lume. Indicația ar fi ca acest minut să fie păstrat de toate națiunile lumii. Oare câte au înțeles mesajul?
Tot în această zi la ONU sună The Peace Bell, Clopotul Păcii, sunetul lui fiind considerat ca „un memento al costului uman în război”.
Clopotul Păcii a fost făcut la inițiativa lui Chiyoji Nakagawa, fost consilier al Japoniei la ONU în 1951. Este turnat din monede și medalii donate de adulți și de mulți copii de pe toate continentele, cu excepția Africii. A fost lucrat în Japonia.
Ziua Internațională a Păcii, declarată în 1984, are misiunea de aduce aminte oamenilor și națiunilor despre importanța păcii în lume dar și de a crea o pauză de 24 de ore acolo unde sunt războaie. Oare azi s-a respectat?
Dar avem și o altă zi care sărbătorește pacea în lume, Ziua Mondială a Păcii. Se serbează în prima zi a anului începând din 1967 și a fost inițiativa Papei Paul al VI-lea. Suveranul Pontif transmite în această zi îndemnul păcii, Pacem in Terris tuturor miniştrilor de externe din lume.
Azi, 21 septembrie, mulți porumbei au fost trimiși ca simbol al păcii în lume. Un obicei vechi. Dintre toate legendele despre porumbeii păcii, cea mai impresionantă pentru mine este cea greacă.
Se spune că într-o zi o porumbiță albă a ales casca de luptă a lui Ares, zeul războiului, pentru a-și face cuib și a depune ouă. Această pasăre sacră în mitologiile antice nu putea fi alungată de pe cască, așa că Ares a amânat începutul unui război până când puii porumbiței au devenit apți de zbor.
Pe Clopotul Păcii este scris într-o limbă de foarte largă circulație internațională, engleza:
Trăiască pacea absolută în lume!
Știe cineva cum se traduce în rusă? Dar în alte limbi din zone actuale de război?
Păcat că nu mai interesează pe nimeni…
Iar viitorul nu „sună” deloc bine!
ApreciazăApreciază