Sf├óntul protector al internetului ­čĄö

Internetul, 

un cuv├ónt care ├«n ziua de azi pare c─â face parte din bagajul nostru genetic, o muta╚Ťie f─âr─â de care nu putem tr─âi azi! Sau poate ceva demult ├«nscris ├«n cod, din vremea c├ónd maya╚Öii ╚Öi asiaticii credeau ├«n originea lor nu divin─â ci extraplanetar─â?! Cam tot divin─â, depinde cum o prive╚Öti!

╚śi dac─â m─â iau dup─â sfin╚Ťi, ei bine pare divin─â ! Am aflat acum ceva timp c─â exist─â un sf├ónt al internetului!! Un sf├ónt cre╚Ötin considerat unul dintre ultimii erudi╚Ťi ai bisericii apusene, Sf├óntul Isidor de Sevilla! S─ârb─âtorit de biserica catolic─â din 2001, Sf. Isidor s-a n─âscut prin sec. VI ├«n Cartagena ╚Öi a fost un adev─ârat erudit al religiei cre╚Ötine.

Nu m─â apuc acum s─â-i ├«n╚Öir biografia. O singur─â oper─â, Etymologiae┬á┬áe de amintit. Aceasta este lucrarea lui ├«n care a ├«ncercat s─â comprime ├«ntreaga cunoa╚Ötere a umanit─â╚Ťii ├«n perioada antic─â ╚Öi ├«nceputul erei lui. Practic aceasta a fost prima enciclopedie adev─ârat─â din lume. De fapt el aici a ├«ncercat s─â fac─â ├«n╚Ťeleas─â etimologia tuturor cuvintelor din vremea sa, cu explica╚Ťii importante la fiecare. Uria╚Ö─â munc─â ce a adunat la un loc toate ramurile culturii. Pentru a realiza lucrarea, a creat ni╚Öte baze de date numite atunci trii,┬áasem─ân─âtore se zice celor folosite azi de informaticieni.

Numele sf├óntului se spune c─â este de origine p─âg├ón─â de╚Öi a fost folosit des de grecii cre╚Ötinismului timpuriu: Isidor vine de la Isis ╚Öi ar ├«nsemna darul zei╚Ťei Isis┬á(doron/dar). Este considerat sf├óntul internetului ╚Öi al tehnologiei deoarece prin munca sa de preg─âtire a preo╚Ťilor ├«n toate domeniile umaniste ╚Öi tehnice de atunci, Isidor a excelat. Preg─âtirea sa, al─âturi de genele deosebite cu care l-a ├«nzestrat natura, se datoreaz─â familiei sale din ├«nalta aristocra╚Ťie vizigot─â.

Autor J. Alcoverro, 1892. Statuia se afl─â ├«n Madrid, ├«n fa╚Ťa Bibliotecii Na╚Ťionale

A fost numit ca protector al internetului ├«n 1999 de papa Ioan Paul al II-lea, dup─â ce anterior fusese numit protector al elevilor ╚Öi studen╚Ťilor. Papa Ioan Paul al II-lea considera internetul un adev─ârat tezaur al culturii mondiale, dac─â este folosit cu ├«n╚Ťelepciune.

Pentru c─â acest sf├ónt reflect─â cel mai bine idealurile utilizatorilor de internet ╚Öi ale designerilor site-urilor web. Isidor a fost primul scriitor cre╚Ötin care a f─âcut un rezumat al catolicismului, prin cea mai cunoscut─â lucrare a sa, Etymologiae. Titlul s─âu a fost preluat din metoda pe care a folosit-o ├«n transcrierea cuno╚Ötin╚Ťelor erei sale ╚Öi este asem─ân─âtoare unui dic╚Ťionar sau cu o baz─â de date din zilele noastre.

Textul de mai sus este esen╚Ťa motiva╚Ťiei pentru numirea sa de c─âtre biseric─â drept sf├ónt protector.

Acum ce s─â zic, eu parc─â m-a╚Ö ├«nchina pe 4 aprilie de ziua lui pentru pace ╚Öi lini╚Öte pe net dar ce m─â fac cu hackerii ce se ├«nchin─â Sf.Expedit?! Sf. Expedit s─ârmanul, neconfirmat drept un armean decapitat de Diocle╚Ťian pentru credin╚Ťa sa cre╚Ötin─â ╚Öi care patrona rezolvarea rapid─â a proceselor juridice, mai ales ale negustorilor, a ajuns sf├ónt pentru rezolvarea rapid─â a dolean╚Ťelor hackerilor!! Este sf├óntul rezolv─ârilor rapide, expeditus/liber de piedici c─âreia legenda i-a adus oculta formul─â e┬áspedito┬á­čśé!

O mai fi ╚Öi alt sf├ónt pentru buc─â╚Ťele mai mici din internet ­čĄö­čśĆ ?!

3 g├ónduri despre „Sf├óntul protector al internetului ­čĄö

Las─â un r─âspuns

Completeaz─â mai jos detaliile cerute sau d─â clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul t─âu WordPress.com. Dezautentificare /  Schimb─â )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul t─âu Facebook. Dezautentificare /  Schimb─â )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.